fbpx

Suši, sir, alkohol… da li je to loše za moju bebu? Šta mogu da jedem i pijem sada kad sam trudna?

Jedna je od najvećih životnih ironija da kada je Vaš apetit najveći ikada, ne možete da uživate u omiljenim stvarima. Ali izbegavanje neke hrane tokom trudnoće će zaštititi Vas i bebu od nepotrebnih rizika od trovanja hranom. Pored toga, nisu to baš toliko loše vesti – i dalje ima puno ukusne hrane koju možete da jedete a koja je sjajna za Vas i Vašu bebu. Evo kako da preživite narednih devet meseci a da Vaši receptori za ukus ostanu netaknuti…

Voće i povrće

Sve dok ih dobro perete, voće i i povrće su dobar izbor za vreme trudnoće. Zapravo i treba da ih jedete! I voće i povrće sadrže važne vitamine i minerale, kao i vlakna pa pokušajte da jedete oko pet porcija dnevno.

Na primer, borovnice i kupine su dobar izvor vlakana i vitamina C dok prokelj sadrži folat. Posebno dobar izvor folata je i lisnato zeleno povrće kao što je brokoli, kupus, kelj i spanać.

Sir

Nepasterizovane, buđave ili meke sireve sa korom treba izbegavati pošto mogu da sadrže štetnu listeriju. Ipak, možete da uživate u tvrdim sirevima pošto su odličan izvor proteina, kalcijuma, vitamina A koji rastvara masti i vitamina B2.Iako se parmezan proizvodi od nepasterizovanog mleka ima vrlo mali rizik od kontaminacije pa nema potrebe da ga izostavljate sa svojih bolonjeza. Krem sir i mladi sir su takođe u redu (sve dok ih čuvate u frižideru) i čine sjajnu podnevnu užinu kao namaz na ovsenom krekeru.

Meso

Meso je u redu za jelo sve dok se dobro skuva i dok je vruće u sredini. Krto i živinsko meso su dobar izvor proteina dok je govedina – posebno but i file – izvor gvožđa pa je to dodatni razlog da je konzumirate u trudnoći. Naravno, postoje i izuzeci. Tartar bifter, karpaćo, mlevena svinjetina i krvavi odresci imaju rizik od kontaminacije. Ni iznutrice nisu dozvoljene pošto sadrže visoke nivoe vitamina A koji može da naškodi Vašoj bebi. Pašteta je u redu ali samo ako je termički tretirana (ultra visokom temperaturom) i ne sadrži jetru.

Jaja

Jaja obezbeđuju brojne važne hranljive sastojke uključujući proteine, vitamine B2, B12 i D, kao i minerale selen i jod. Sadrže i omega-3 masne kiseline pa definitivno ne treba da ih izbegavate, sve u svemu. Glavno je da izbegavate sirova ili meko kuvana jaja, koja mogu da budu izvor salmonele ako se dobro ne skuvaju. To se odnosi na mus, domaći sladoled, svež krem, tiramisu, zabajone i krem brule. Kupovni majonez je u redu sve dok je pasterizovan pa proverite etiketu. Tvrdo kuvana jaja su u redu (savršena podnevna užina) kao i kiš loren i španski omlet, sve dok su dobro pripremljeni..

Morska hrana

Dva obroka ribe nedeljno kao što je skuša, losos i sardine su sjajan izvor proteina, kao i omega-3 masnih kiselina. Tokom trudnoće bi trebalo izbegavati meso ajkule, sabljarke i marlina.

Sirova riba i morski plodovi

Sirova hrana i morski plodovi Vas izlažu visokom riziku od trovanja hranom pa bi ostrige i suši sve u svemu trebalo izbegavati.

Alkohol

Najbolje je potpuno izbegavati alkohol tokom trudnoće pošto direktno ulazi u telo bebe preko posteljice i direktno šteti razvoju ćelija i mozga. Ipak, možete da uživate u bezalkoholnim koktelima: sok od zove i kisela voda su dobra zamena za špricer dok soda i limeta predstavljaju osvežavajući miks u večernjim izlascima.

Kofein

Visoki nivoi kofeina se povezuju sa malom porođajnom težinom i čak i sa pobačajem. Najbolje je da se ograničite na najviše 200 mg kofeina dnevno. To je oko dve šolje instant kafe ili čaja ili jedna velika šolja kafe. I koka kola sadrži kofein pa pazite na unos iste.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail