fbpxTrudnoća

Trudnoća
overlay image

Čestitamo! Na putu ste da postanete mama. Od toga šta da jedete do šta da obučete, razumevanja i postupanja kod čudnih znakova trudnoće i poznavanja prava trudnica, pomoći ćemo Vam i podržati Vas tokom narednih vrlo važnih nekoliko meseci.

Dobro je znati

Da li je bezbedno jesti suši? Šta sada možete da uradite da se pripremite za porođaj i zašto stalno zaboravljate stvari? Saznajte ključne informacije koje su Vam potrebne kao pomoć da prebrodite trudnoću bez ikakvih stresova.

Mitovi i činjenice o ishrani i suplementaciji u trudnoći
Pravilna ishrana tokom trudnoće je neophodna za pravilan rast i razvoj bebe u materici. Odgovarajuće navike u ishrani i adekvatan unos hranljivih materija je nešto što bi bilo idealno usvojiti još pre trudnoće, ali i tokom trudnoće nije kasno da počne snabdevanje balansiranom mešavinom hranljivih sastojaka, koja može povećati plodnost pre trudnoće, a tokom trudnoće održavati zdravlje, poželjnu telesnu masu,… Pročitajte više
Urinarne infekcije u trudnoći
Jedan od simptoma rane trudnoće je često mokrenje. Žena koja primeti da mokri češće…
Pročitajte više
Endometrioza i trudnoća
Silno želite da ostanete u drugom stanju, ali koliko god pokušavate, ne uspeva. Analizom…
Pročitajte više
Post u trudnoći - da ili ne?
Vreme praznika podrazumeva verske običaje i protokole koje mnogi strogo poštuju. U njih se,…
Pročitajte više

Osećajte se fantastično

Vaše telo sada prolazi kroz neke prilično neverovatne promene ali to ne znači da ne možete da vežbate ili da morate da nosite odeću koju mrzite. Postoji dosta kreativnih načina da ostanete u formi i oblačite se sa stilom sve do bebinog rođenja.

Fizička aktivnost tokom trudnoće - koja, kada i koliko?
Svi znamo koliki je značaj redovne fizičke aktivnosti. Ona je važna za naše zdravlje, izgled, raspoloženje. Bilo da trčite, šetate, radite jogu, idete u teretanu ili se bavite nekim sportom, vaše telo i um će Vam biti zahvalni i osećaćete se mnogo bolje. Međutim, šta se dešava kada zatrudnite i kada u sebi nosite novi život? Koliko često tada smete… Pročitajte više
Masaže u trudnoći – Prenatalna masaža
Trudnoća je dragocen period u životu svake žene, prepun iščekivanja i radosti, ali ujedno…
Pročitajte više
Joga u trudnoći – Da li je joga preporučljiva trudnicama
Ako Vam je ovo prva beba u najavi, možda pomisao na stoj na glavi…
Pročitajte više
Kako pobediti umor i iscrpljenost u trudnoći
Trudnoća je radosna vest za mame, ali takođe podrazumeva da će se Vaše telo…
Pročitajte više

Na poslu

Od toga kako da se izborite sa jutarnjim mučninama pre nego što podelite Vaše dobre vesti sa šefom, do odluke koliko da budete na porodiljskom odsustvu, odgovaramo na najčešća pitanja o trudnoći koja se tiču posla i dajemo savete šta da uzmete u obzir pre nego što donesete te velike odluke.

Trudni i poslovni – Vaša nova garderoba za posao
Odabir garderobe za posao može biti dovoljno komplikovan i da ne morate da pilagodite istu sve većem stomaku. Srećom, većina garderobe za trudnice sada obuhvata odeću u kojoj i dalje možete da izgledate poslovno iako ste trudni. Evo kako da se pobrinete za svoj stil u sledećih devet meseci u kancelariji… Sačekajte sa trudničkom garderobom Tokom prva tri mereca trudnoće ćete… Pročitajte više
Porodiljsko odsustvo: saznajte Vaša prava i počnite da planirate
Znači, trudni ste – čestitamo i dobrodošli na početak ove potpuno nove, uzbudljive faze…
Pročitajte više
Koliko prosečna žena potroši na trudničku garderobu – i kako mogu to da isplaniram?
Žene troše u proseku 130 funti po trudnoći u Velikoj Britaniji i 200 dolara…
Pročitajte više
Borba sa znacima trudnoće pre nego što iko zna da ste trudni
Kada prođe uzbuđenje zbog saznanja da ste trudni, prvih nekoliko nedelja trudnoće mogu da…
Pročitajte više

Mali Pomagači

Carski rez - šta je to?
Na početku trudnoće buduća mama ne razmišlja mnogo o porođaju. Kako vreme odmiče i poslednji meseci trudnoće su sve izvesniji, majka postaje svesna tog čina i sve više razmišlja kako će joj biti kada dođe taj trenutak. Po nekom nepisanom pravilu, obično će čuti više negativnih iskustava od onih pozitivnih te se samim tim javljaju strah i panika. Zbog toga žena počinje da traži rešenja kako… Pročitajte više
Faze porođaja - sve što treba da znate
Svaku buduću mamu, bilo da je po prvi put trudna ili tek planira trudnoću,…
Pročitajte više
Neplanirana trudnoća - šta sad?
Kada je trudnoća planirana, onda sigurno svaka žena sa nestpljenjem iščekuje da uradi test…
Pročitajte više
Kako negovati kožu tokom trudnoće?
Lepa i zdrava koža ističe lepotu žene i daje joj poseban sjaj, zato je…
Pročitajte više

PROIZVODI

FEMIBION 1 - za period planiranja trudnoće i ranu trudnoću do 12. nedelje
Femibion® 1 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Metafolin® je direktno dostupan oblik folata koji telo ne mora prethodno da pretvara. Adekvatan nivo folata kod majke smanjuje rizik za razvoj defekta neuralne cevi dok se plod razvija.

Sastav koji zadovoljava izmenjene potrebe žena u ranim fazama trudnoće (dodatak uravnoteženoj ishrani).

Važno je obratiti pažnju na ishranu, pre nego što zatrudnite kao i tokom trudnoće kako biste obezbedili bebi najbolji mogući početak života.

Generalno, važno je da vodite zdrav način života i jedete raznovrsne namirnice. Trudnice imaju povećanu potrebu za određenim hranjivim materijama, jer njima snabdevaju i plod tokom ovog perioda. Posebnu pažnju treba obratiti na adekvatan unos folata* tokom ovog perioda.

 

Femibion 1 sadrži kombinaciju pravilno odabranih hranljivih materija, uključujući najvažnije mešavinu folata* (folna kiselina i Metafolin®) i holina, kao i kompleks B vitamina, vitamine C, D i E, selen, jod i gvožđe. Osmišljen je posebno za fazu planiranja trudnoće i za prvo tromesečje.

Dostupno u Apotekama
FEMIBION 2 - od 13. nedelje trudnoće do porođaja i u periodu dojenja
Femibion® 2 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Sadrži i druge brižno odabrane sastojke od kojih posebno izdvajamo lutein koji udružen sa omega 3-masnim kiselinama doprinosi normalnom rastu i razvoju ploda, kao i intelektualnim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima deteta.

U 13. nedelji trudnoće organi fetusa su potpuno razvijeni i počinje period rasta. Od ovog trenutka preporučujemo dodatak ishrani Femibion 2 koji pored pažljivo odabranih vitamina sadrži  folat* i DHA.

Osiguravanje odgovarajućeg unosa folata ostaje važno u kasnijim fazama trudnoće, jer je on uključen u rast majčinskih tkiva, kao što su npr. posteljica, koja fetus snabdeva osnovnim hranljivim materijama. Zbog toga treba osigurati adekvatan unos folata tokom trudnoće.*

Esencijalna omega-3 masna kiselina DHA (dokozaheksaenska kiselina) je važna komponenta ćelijske membrane i nalazi se u posebno visokim koncentracijama u mozgu i mrežnici. ** Unos omega-3 DHA doprinosi normalnom razvoju mozga i očiju ploda i dojenčadi, u početku kroz pupčanu vrpcu, a kasnije i kroz majčino mleko. Nakon rođenja, sve veća količina se čuva u detetovoj mrežnici i mozgu.

Da biste obezbedili optimalne nivoe omega-3 DHA za svoju bebu tokom trudnoće i dojenja, trebali biste da povećate svoj unos DHA. Za postizanje blagotvornog efekata, preporučuje se  dodatnih 200 mg omega-3 DHA za odrasle /dnevno.

 

Pored folata i DHA, Femibion 2 sadrži i ostale pažljivo odabrane sastojke: kompleks B vitamina, uključujući vitamin D i E, kao i jod, gvožđe, selen, magnezijum, cink i lutein.

Femibion 2 sadrži omega-3 masne kiseline (DHA) i lutein u zasebnoj kapsuli. Lutein daje kapsuli karakterističnu boju.

Dostupno u Apotekama