fbpxTrudnoca Dobro je znati Prvi simptomi trudnoće: 17 najčešćih simptoma

Prvi simptomi trudnoće: 17 najčešćih simptoma

Test za trudnoću je prvi pouzdan znak da ste u drugom stanju, ali vrlo je bitno znati koji su rani simptomi trudnoće, ne bi li ste se Vi i Vaš partner što bolje pripremili za period koji sledi. Trudnoća uglavnom traje između 37 i 42 nedelje, ali se već u prvih nekoliko nedelja možete uveriti da je došlo do začeća.

Prvi simptomi trudnoće su mnogobrojni, ali mi ćemo ovde izneti samo one koji obeležavaju prve nedelje trudnoće, one u kojima ogromna većina žena sazna da su u drugom stanju.

17 Najčešćih simptoma trudnoće

 

1. Izostanak menstruacije

Ovo je najkarakterističniji i najočigledniji prvi simptom trudnoće, a prema istraživanjima “Američke asocijacije za trudnoću” 29% žena je navelo propuštenu menstruaciju kao prvi znak.

Kod žena sa neredovnim ciklusom se dešava da ovo ne bude prvi znak promena koje slede. Najčešće se prva propuštena menstruacija primeti tokom uvodne četiri nedelje od samog začeća.

Ukoliko Vam se ovo desi najbolje je prvo uraditi test, jer većina testova sada može da utvrdi da li ste trudni već osam dana nakon propuštene menstruacije. Trebalo bi zakazati  i prvi prenatalni pregled kod lekara, te raspitati se i edukovati o narednim koracima koje bi trebalo učiniti.

2. Krvarenje i grčevi

Da li je normalno što i dalje krvarim? Ovo je veoma često pitanje jer je poznato da menstruacije nema tokom cele trudnoće. Ukoliko Vam se ovo dešava ipak nemate razloga za brigu, kao što mnoge žene pomisle.

Ponekad se na samom početku trudnoće javljaju blagi grčevi, kao i veoma blago krvarenje. Ovo se često dešava u prvoj i drugoj nedelji po začeću, a postoji nekoliko načina da se ova pojava razazna u odnosu na menstruaciju.

Boja krvi je drugačija a može biti roze, crvena ili braon. Osim toga krv kaplje i ima je manje, a sve to prati blagi bol. Ovaj proces traje manje od tri dana i nije opasan po bebu, a ni po vaše telo. Tako da je normalno krvariti i dalje na početku, to su takođe prvi simptomi trudnoće.

3. Iscedak

Prve nedelje trudnoće može pratiti i curenje guste tečnosti iz vagine, a ovo se dešava zbog jačanja zidova vagine. Ova tečnost je mlečno bela, a ovakvi simptomi se mogu javljati i u narednom periodu. Ukoliko se desi da ovaj simptom prati pečenje ili svrab treba se obratiti lekaru jer je to znak bakterijske infekcije. Svaka slična neprijatnost je znak da se javite svom lekaru.

4. Promene na grudima

Prvi simptomi trudnoće se u prvim nedeljama mogu primetiti i na Vašim grudima. Osim što će se dešavati da Vas grudi bole, te da su osetljivije, teže li da Vas peckaju – promeniće se i boja areole (obojenog dela oko bradavica na grudima).

Areola će biti tamnija, a svi neprijatni simptomi će se povući za nekoliko nedelja, pošto se telo navikne na novu situaciju. Najbolje je kupiti udoban brushalter namenjen trudnicama,  idealno je da on bude pamučni i bez žica. Dobro je nabaviti i uloške koje ćete staviti između brushaltera i grudi, kako bi se trenje smanjilo, te tako umanjio osećaj bola ili svraba.

Po okončanju neprijatnih simptoma pametno je koristiti Femibion 1, kao dodatak ishrani kod budućih majki, kako bi se telo adekvatno pripremilo za period trudnoće. 

5. Umor i zadihanost

Ovaj rani simptom trudnoće se može povezati sa mnogo faktora, ali trudnice često ističu da se često osećaju iznureno, te da im je teško da dođu do daha. Čim ovo primetite bitno je da se potrudite da se naspavate.

Potrudite se da da Vam spavaća soba bude što svežija, te da prostor u kome provodite noć bude uređen tako da se osećate što komfomnije. To će pomoći i kod ovog, ali i kod mnogih drugih promena u ponašanju tokom trudnoće.

6. Mučnine i povraćanje

Pošto se utvrdi da su trudne, žene se često pitaju da li je normalno to što nemaju vrtoglavice. Naravno da jeste, jer ovo često spada u rane simptome trudnoće, ali nije i obavezan. Zapravo je broj simptoma koji moraju pratiti baš svaku trudnoću jako mali.

Nije tačna ni predrasuda da se u trudnoći javljaju isključivo jutarnje mučnine, povraćanje, te da se vrtoglavica najčešće javlja prilikom prvih časova po buđenju.

Svi ovi simptomi se mogu javiti tokom bilo kog doba dana, a mučnine i povraćanje su najčešće između druge i osme nedelje trudnoće. Moguće je da će se one potpuno povući između trinaeste i četrnaeste nedelja, ali neke žene osećaju ove nuspojave tokom svih 40 nedelja dok su u drugom stanju.

7. Osetljivost na mirise

Sa povraćanjem i mučninom u prvim nedeljama trudnoće mogu biti povezani i određeni mirisi. Nauka još uvek malo zna o ovom fenomenu, ali je jasno da se tokom trudnoće neki mirisi jače osećaju i da to stvara neprijatnosti.

Logično je da se što više klonite svega što Vam smeta tokom ovog perioda, pa tako i mirisa koji iritiraju čula i kompletan organizam.

8. Drugačije potrebe za hranom

Osim preosetljivosti na određene mirise, tu je i preosetljivost na određenu hranu ili vrstu hrane. Sa jedne strane moguće je da Vam neka hrana ne prija i da vas tera na povraćanje, dok za drugim namirnicama osećate uvećanu potrebu.

Ovo je sasvim normalna pojava i nemojte se brinuti zbog nje. Zapravo je potreba za nekom hranom od sekundarnog značaja kada je stil života tokom drugog stanja u pitanju.

Mnogo bitnije od povećane potrebe za hranom je način na koji se hranite tokom trudnoće

9. Povećavanje kilaže

Kako trudnoća odmiče sve je veća verovatnoća da vam se kilaža povećava. Ipak ovo neće biti toliko izraženo u prvom mesecu trudnoće kada se očekuje da ćete dobiti do oko 2 kilograma.

U narednom periodu ovo će biti sve izraženije, a ovo je jedan od ranih simptoma trudnoće koji najviše varira od osobe do osobe.

10. Sve više urinirate

Ako sve češće idete u WC sva je prilika da ste u drugom stanju. Prve nedelje trudnoće neće nositi ovakav razvoj situacije, ali već od šeste do osme nedelje je vrlo verovatno da ćete zbog hormonskih promena više urinirati.

Priličan procenat žena ni u ovom periodu još uvek ne zna da su u drugom stanju, tako da je i učestalo uriniranje jedan od ranih simptoma trudnoće. U slučaju da osećate peckanje ili bilo kakav vid nelagode tokom mokrenja posetite lekara zbog mogućnosti bakterijske infekcije.

11. Zatvor i nadimanje

Kao i kod čestog uriniranja, i nadutost abdomena je simptom koji prati mnoge promene na telu. Ipak ako ga prati konstipacija to može biti zbog hormonskih promena u telu izazvanih začećem.

Prve nedelje trudnoće može pratiti usporavanje digestivnog trakta, te se zbog toga možete osetiti neprijatno. Periodi konstipacije će se ponavljati tokom trudnoće i ovde je njavažnije biti strpljiv i ne dozvoliti da ovakve situacije dovedu do nervoze.

12. Glavobolje

Promene u lučenju hormona prate mnoge neprijatne stvari, a među njima i glavobolje koje će Vam se možda javiti. Mogu biti različitog trajanja i jačine, ali ipak se ne očekuje da budu prejake. One bi se više mogle podvesti pod neprijatnost, nego kao nekakva vrsta zdravstvenog problema. Naravno da treba posetiti lekara ukoliko su prečeste i sve jače.

Ipak ni ovo nije obavezan simptom, tako da ćete možda proći i bez ovakvih neprijatnosti.

13. Povišen krvni pritisak

Glavobolje se delom javljaju i zbog povišenog krvnog pritiska. Dešava se da trudnice imaju čak i do 50% povišen pritisak, ali ovo je često znak nekakvih problema. Trebalo bi da se javite svom lekaru koji će vam reći koliki je za Vas normalan krvni pritisak tokom trudnoće.

Često je i normalno da imate donekle povišen pritisak, ali treba razmisliti i voditi računa kao i redovno ga meriti. Ovde bi Vam mogle pomoći i promene u ishrani oko kojih bi bilo dobro da se posavetujete sa svojim lekarom.

Bitno je unositi dovoljno tečnosti i jesti dovoljno često, radi održanja potrebne ravnoteže minerala u telu. Povišen krvni pritisak može izazvati i ranije pomenute vrtoglavice, zbog toga tokom trudnoće ne treba ustajati naglo već postepeno, oprezno i ako je potrebno uz oslanjanje na nekoga.

14. Bolovi u leđima

Ovo su takođe prvi simptomi trudnoće. Sa svim promenama koje se dešavaju vašem telu, te pomeranjem materice i pripremanjem tela za velike fizičke promene možda ćete osetiti probadanje ili konstantan bol u predelu leđa.

Ovo je simptom koji će se javljati i kasnije tokom trudnoće i treba izbegavati preterano nepotrebno kretanje, a pogotovo bilo kakvo dizanje teških objekata ili savijanje u bolnim periodima. Lekar vam može preporučiti neke vežbe koje će vam pomoći, ali nemojte ništa raditi na svoju ruku, povećani fizički napori mogu imati katastrofalne posledice.

15. Promene raspoloženja

Uopšte nije čudno da već prve nedelje trudnoće mogu doneti ovakve simptome. Kada smo već nabrojali sve moguće prve simptome trudnoće i videli da su mnogi od njih (glavobolje, konstipacija, krvarenje, nadimanje, mučnine, umor, grčevi) neprijatne – logično je da se usled svega toga javljaju i česte promene raspoloženja.

Ništa ne može dovoljno pripremiti telo, ali ni psihu, za ovoliku promenu. Nivoi estrogena i progesterona se mnogostruko povećavaju, a to može usloviti burnije i češće reakcije. Promene ovog tipa su najvidljivije u prvih 10-12 nedelja trudnoće, ali su česte i kasnije, sve do samog porođaja.

Nije isključeno ni da ćete osetiti depresiju, da će vas mnogo više stvari iritirati, te da ćete se lakše iznervirati nego što je to obično slučaj. Moguće su i velike promene raspoloženja koje variraju od depresije do euforije. Anksioznost je još jedna od promena u ponašanju koja se može manifestovati na početku trudnoće.

Zbog svega ovoga je vrlo bitno da ste u okruženju koje ima razumevanja, ali i da sami prihvatite ovakvo stanje stvari. Sasvim je normalno da ne možete uvek da kontrolišete emocije u ovom periodu i to se mora prihvatiti sa obe strane – od strane Vas i od strane Vaše okoline.

 

16. Vrtoglavica kao simptom trudnoće

U prvim mesecima trudnoće, kod većine trudnica se može često javljati vrtoglavica, posebno u ranim jutarnjim časovima. Trudnička vrtoglavica je normalna pojava. Često je izaziva nizak krvni pritisak i manjak šećera u krvi. Zbog osetljivosti trudnice na mirise i ukuse, može se desiti da trudnica manje jede nego inače. To sve direktno utiče na krvni pritisak kao i šećer u krvi. Vrtoglavica se onda javlja kao posledica drugih simptoma trudnoće.

 

17. Gorušica

Pored mučnine, gorušica isto može da bude jedan od prvih simptoma trudnoće. Razlog tome je sto povišeni nivo HCGa u krvi produžava proces varenja hrane. Što dalje može uzrokovati vraćanje kiselina u želudac i grlo. Pojačan osećaj kiseline dovodi do gorušice. Za ovu neprijatnost, postoje lekovi koji mogu suzbiti gorušicu u ranom periodu trudnoće, ali se obavezno posavetujte sa lekarom.

 

Najvažniji i najčešći rani simptomi trudnoće – Zaključak

Ovo su samo najvažniji i najčešći simptimi trudnoće tokom prvih nedelja od začeća, moguće je da će vam se donekle promeniti i boja kože, da će vam se na koži pojaviti akne ili slične izrasline. Nije čudno ni ako vam snovi budu ćešći i intenzivniji, što je još jedna pojava povezana sa povećanim lučenjem hormona.

Neki od ovih ranih simptoma trudnoće, poput prestanka menstruacije i dobijanje na kilaži svojstveni su svim trudnicama, dok su pojedini česti, ali ne i obavezni. Bitno je napomenuti da je svaki pomenuti simptom drugačiji u svakom pojedinačnom slučaju. Konsultovanje sa drugim trudnicama je dobra stvar, ali se ne treba slepo voditi simptomima koje je druga žena osetila.

Svaka trudnoća je utoliko jedinstveno iskustvo da se najčešće prvi simptomi trudnoće razlikuju od trudnoće do trudnoće kod iste osobe, tako da je pogrešno očekivati istovetnu situaciju ako zatrudnite drugi ili treći put.

Svaka neprijatnost poput peckanja ili bola, glavobolja ili povišenog krvnog pritiska može biti znak određenih problema i ne treba oklevati sa javljanjem lekaru.

Takođe je jasno da su ishrana i način života tokom 40-ak nedelja trudnoće jako bitni, a pogotovo je to slučaj sa prvim nedeljama i mesecima od začeća. Zbog toga svakodnevnu ishanu treba prilagoditi potrebama i po potrebi je dopuniti određenim nutritivnim suplementima za trudnoce.

Ukoliko ste koristili kontranceptivne pilule pre začeća, pročitajte sve o planiranju trudnoće nakon kontracetivne pilule.

Proizvodi

FEMIBION 1 Planiranje + Trudnoća

FEMIBION 1 Vam obezbeđuje unos pažljivo odabranih hranljivih sastojaka, kao što su folat* (Metafolin® i folna kiselina), koji preporučujemo od početka planiranja trudnoće do 12. nedelje trudnoće.
Detaljnije

FEMIBION 2 Trudnoća + Dojenje

FEMIBION 2 Vam obezbeđuje unos hranljivih sastojaka od kojih su najbitniji folat* (Metafolin® i folna kiselina) i DHA**, koji preporučujemo od 13. nedelje trudnoće do kraja laktacije.
Detaljnije

FEMIBION 2 - Dvomesečno pakovanje 15% popusta + POKLON tetovaže (Trudnoća + Dojenje)

FEMIBION 2 obezbeđuje unos vitamina od kojih su najbitniji folat* (Metafolin® i folna kiselina) i DHA**, koji preporučujemo od 13. nedelje trudnoće do kraja laktacije.
Detaljnije

Saveti

Nega kože u trudnoći

Nega kože trudnice

U periodu trudnoće, čak i u periodu pripreme za trudnoću, nemojte zanemariti negu kože. Bitno je da se u toku trudnoće osećate lepo i samopouzdano, zato je nega kože trudnice bitna stvar. Za vreme trudnoće se u vašem telu dešava velika promena. Tako da nije iznenađujuće, ako se te promene pokažu i spolja. U toku trudnoće, koža trudnice može iskusiti neke od ovih promena:
  • Trudničke fleke
  • Pucanje kože - Strije
  • Proširene vene

Koža trudnice - Lice

Kada zatrudnite vaše telo proizvodi više hormona, zbog čega dolazi do povećanja pigmentacije na koži trudnice. Tako nastaju trudničke fleke. Trudničke fleke se takođe nazivaju melazma ili hloazma. Melazma uzrokuje pojavu tamnih mrlja na licu trudnice. Najčešče se pojavljuju na čelu i obrazima. Znaci melazme se pojavljuju kod 50% trudnica.

Pucanje kože i strije u trudnoći

Kako beba raste u stomaku, tako se i vi „uvećavate“. Neminovno je da se koža trudnice rasteže, prevashodno na stomaku, a zatim na bokovima i grudima, što može dovesti do njenog pucanja i pojave strija u trudnoći. Kako biste sprečili pojavljivanje strija ili ublažili simptome važno je redovno hidrirati i negovati kožu. Postoje preparati koji su posebno formulisani za svrhu prevencije pojave strija koji doprinose da koža dobije na elastičnosti, kako bi se izbeglo pucanje kože i pojava tankih crvenkastih crtica na koži. Strije nakon trudnoće prelaze u srebrnosivu boju i teško se uklanjaju, odnosno zaceljuju.

Proširene vene u trudnoći

Nije retka pojava proširenih kapilara i vena tokom trudnoće. One su često uslovljene naslednim faktorima. Tokom trudnoće usled povećanja volumena krvi što povećava pritisak na zidove krvnih sudova i pojačanog lučenja progesterona dolazi do slabljenja zidova vena i njihovog širenja. Ohrabrujuće je da se često povlače nakon porođaja ako pre trudnoće niste imali problem sa proširenim venama i kapilarima. Takođe, imajte na umu da se telesna težina tokom trudnoće ne treba povećati preko 8-12 kg (što je optimalno povećanje) kako se ne bi povećalo opterećenje u nogama. Za ublažavanje ovih tegoba postoje posebno dizanirane čarape za ovu svrhu, elastični zavoji, ali njihovo nošenje nije prijatno tokom leta.

Prirodni preparati za negu kože trudnice

Treba biti oprezan sa upotrebom preparata za negu kože, jer neki sastojci mogu da prođu u dublje slojeve kože koji su sa gustom mrežom kapilara i dalje, putem krvi i placente dospeti do bebe (ili u mleko). Koje preparate za kožu izbegavati za vreme trudnoće? Dva glavna sastojka koja treba izbegavati su salicilna kiselina i benzoil peroksid. Njih ima u praktično svakom proizvodu za uklanjanje akni. Zato bi u suštini najbolje bilo izbegavati proizvode te vrste. Prirodna nega lica Za negu kože trudnice je bitno imati dovoljno sunca. Studije pokazuju da trudnice nemaju dovoljan nivo Vitamina D. Najbolji i najprirodniji način da se nivo Vitamina D poveća je sunčanje i svež vazduh. Med može pomoći kod tamnih mrlja na koži, a sok od limuna deluje kao prirodni izbeljivač kože. Samo je bitno naneti ga 12 sati pre izlaganja suncu. Prirodni eksfolijant Nešto što može poslužiti kao piling je soda-bikarbona. Ona je prirodni preparat, pristupačna je i što je najvažnije, neće naškoditi vašoj bebi. Nežna je i može se koristiti na svim delovima tela. Umutite je u sasvim malo vode i mešajte dok ne dobijete gustu smesu. Možete takođe dodati par kapi vitamin E ulja za lice. Savetuju se šetnje i lagane vežbe kako bi se stimulisala cirkulacija, ipak nemojte preterivati sa šetnjama ukoliko osetite da vam ne prija. Ali primetićete da pomaže držanje nogu u blago uzdignutom položaju.
Pročitajte više
Vežbe u trudnoći

Psihofizička priprema trudnica

Su specijalno osmišljene lagane vežbe koje su posebno prilagođene stanju u kome se nalaze buduće mame. One su od velikog značaja jer se buduće mame pripremaju za sam trenutak dolaska bebe na svet. Istovremeno im olakšavaju da prođu kroz ovo posebno stanje u životu žene. Psihofizičke pripreme pomažu trudnicama da dođu spremne u porodilište: da prepoznaju kada porođaj počinje i kada moraju krenuti u porodilište, kao i šta je neophodno poneti na porođaj.

Psihofizička priprema sa elementima pilatesa i yoge

Ovaj program je pažljivo osmišljen i prilagođen trudnicama tokom trudnoće i mamama nakon porođaja. U toku trudnoće vaše telo prolazi kroz fiziološke promene koje zahtevaju pažljivo osmišljen program vežbanja. Ovepromene nisu stalne, ali su prednosti redovnog vežbanja mnoge. Vežbanje će vam ujedno pomoći pri poboljšanju psihofizičkih sposobnosti koje će biti neophodne nekoliko nedelja, pa i meseci nakon porođaja.

Prenatal pilates i prenatal yoga

Namenjeni su trudnicima tokom cele trudnoće. To je ujedno i najbolja i najsigurnija metoda. Kombinacijom ovih vežbi jačaju se mišići i zglobovi, nežno se treniraju bočni trbušni mišići i istovremeno jačaju leđa jer ona imaju važnu ulogu dok raste stomak. Ove vežbe će olakšati trudnoću, smanjiti bolove u leđima, očuvati mišićni tonus i tako vas nežno opustiti i istegnuti. Yoga poboljšava varenje i spavanje i time pomaže uravnoteženju krvnog pritiska. Rezultati ovog treninga uočavaju se u ugodnijoj trudnoći, lakšem porođaju, bržem i boljem oporavku nakon porođaja. Sa vežbanjem možete početi sa punih 12 nedelja trudnoće uz saglasnost ginekologa. Psihofizička priprema sadrži: TELESNE VEŽBE (pilates i yoga–asane) koje nežno deluju na vaše reproduktivne organe i karlicu u cilju laketrudnoće i porođaja TEORETSKI DEO programa fokusiran je na važnosti pravilne ishrane, nezi kože, upoznavanju sa svim relevantnim fazama porođaja i samim tim oslobađanju straha od nepoznatog, dojenju, kupanju bebe, obradi pupka, postpartalnoj kontracepciji... VEŽBE DISANJA (pranayama) TEHNIKA RELAKSACIJE (yoga nidra) – ova tehnika relaksacije putem vođene vizualizacije je posebno efektna za psihičko i fizičko opuštanje tokom trudnoće i samog porođaja. Od 34. nedelje trudnoće započinje se sa vežbom za jačanje trbušnog mišića. Sa punih 37 nedelja trudnoće uči se i tehnika napinjanja. Pre nego što počnete sa ovim programom ginekološki pregled i dozvola lekara su obavezni!

Kegelove vežbe - Vežbe za jačanje mišića karličnog dna

Kegelove vežbe se koriste za jačanje mišića karličnog dna i pomoći će vam da ojačate upravo onu grupu mišića koji podržavaju bešiku, rektum i vaginu. Trudnice koje svakodnevno rade Kegelove vežbe mogu olakšati sebi porođaj. Jačanje ovih mišića pomoći će vam da ih kontrolišete u toku porođaja. Vežbanjem mišića karličnog dna umanjujete dva problema koja se mogu javiti u trudnoći, a to su nevoljno mokrenje (kada se nakašljete, kinete, smejete se...) i pojavu hemoroida. Takođe, veoma je važno da nastavite sa treniranjem ovih mišića i nakon porođaja, da biste povratile kontrolu mokrenja i jačale vaginalne mišiće. Najbolja stvar kod ovih vežbi jeste da ih možete vežbati bilo gde i bilo kada, a da to niko ne primeti. Pre svega, potrebno je da osvestite mišiće karličnog dna. Najbolji način da to uradite je da dok ste u toaletu probate da zaustavite mokrenje, a potom nastavite - na ovaj način ćete osetiti koji su to mišići koje treba vežbati. Ovo treba uraditi nekoliko puta dok ne osvestite deo koji ćete vežbati, jer ukoliko često zaustavljate mokrenje, povećavate šanse za nastanak infekcije. Izvodite ih tako što zamislite da vam se mokri i da hoćete da zaustavite mokrenje, zadržite mišiće 5-10 sekundi, a zatim opustite. Ponovite 10-20 puta, najmanje tri puta dnevno. Pre nego što počnete sa vežbanjem, ispraznite bešiku. Dišite normalno tokom izvođenja vežbe, udahom stegnete, a izdahom opustite mišiće. Probajte dok izvodite vežbu da ne aktivirate mišiće na nogama, mišiće zadnjice i trbušne mišiće. Kada raditi Kegelove vežbe?
  • S obzirom da u trudnoći često idete u toalet, dok perete ruke neka vam bude zadatak da svaki put uradite 10 ponavljanja.
  • Vežbajte dok čekate da se upali zeleno svetlo na semaforu, uradite vežbu 10 puta.
  • Vežbajte dok u čekaonici čekate na pregled kod ginekologa.
  • Vežbajte dok čekate u redu u banci, apoteci... (ali iskoristite šansu da ipak prođete preko reda, ukoliko ste trudnica).
  • Ako ste se porodili i dojite bebu, postavite sebi zadatak da upravo za vreme dojenja uradite dvadesetak ponavljanja.
Dušica Dišić, babica i sertifikovani edukator psihofizičke pripreme, prenatal pilatesa i yoge i programa vežbi tokom postporođajnog perioda.

Vežbe za trudnice

Sigurno se često pitate koje vežbe biste smeli raditi u trudnoći. Vežbe po mesecima trudnoće bi se svakako trebale razlikovati.

Vežbe u prvom trimestru

Ukoliko niste vežbali pre trudnoće, u prvih tri meseca vam vežbanje može biti naporno. Pre svega zato što se u telu dešavaju razne hormonalne promene koje mogu dovesti do generalne slabosti i mučnina. Ukoliko se ipak odlučite za vežbanje, posebnu pažnju posvetite zagrevanju i istezanju. Na ovaj način pripremate vaše mišiće ali i zglobove a zatim povećavate mobilnost kičme i karlice. Prilikom vežbanja vodite računa da vam otkucaji srca ne prelaze 140bpm i da trening ne traje duže od sat vremena.

Vežbe u drugom trimestru

Ovo je idealni period za povećanje fizičke aktivnosti. U drugom trimestru, trudnice se osećaju znatno bolje bez mučnina i iscrpljenosti. Bez obzira što se vi osećate bolje, obavezno konsultujte vašeg lekara oko aktivnosti koje planirate.  Obavezno se bavite vežbama disanja. Ove vežbe će vas dodatno smiriti ali i pozitivno uticati na međurebarne mišiće i dijafragmu. Dozvoljeno je baviti se i vežbama za jačanje mišića lega, karličnog dna i ramenog pojasa.  Zbog proširenih krvnih sudova, može se desiti da krvni pritisak pada. Kako biste ovo sprečili, koristite dovoljno tečnosti. 

Vežbe u trećem trimestru

Ovo su meseci pripreme vašeg organizma za predstojeći porođaj. Trudite se da nastavite sa vežbama kao i do sada, ali ukoliko u bilo kom trenutku osetite nelagodu ili primetite blago krvarenje, morate prekinuti sa vežbama kako ne biste izazvali prevremeni porođaj.  Naravno, uvek konsultujte vašeg lekara koji je upućen u razvoj vaše trudnoće. U ovom peridu, valjalo bi aktivirati jačanje gluteusa i karličnog dna uz pomoć vežbi za rastezanje i opuštanje. Trudnoća je posebo psiho-fiziološko stanje kod žena koje dovodi do raznih promena. U tom periodu i nakon toga, ženama je neophodno da imaju neki vid fizičke aktivnosti. Vežbe za trudnice moraju biti smišljene od strane stručnog lica i izvođene težinom proporcionalnoj dužini trudnoće. Jednom rečju, vezbe za trudnice moraju biti prilagođene kako ranoj tako i podmkloj trudnoći.

Vežbe u trudnoći

Zdrav stil života i vežbanje u trudnoći je jako bitno za život i zdravlje kako majke tako i bebe a ujedno povećava nivo energije i luči endorfin za dobro raspoloženje. Fiziološke promene u takozvanom “drugom stanju” su prevashodno hormonalne prirode i uzrokuju na emocionalne i fizičke promene. Simptomi koji se javljaju kod većine trudnica u ovom periodu su mučna i slabost, samim tim ukoliko niste bili fizički aktivni pre začeća, vežbanje u trudnoći nije pravi trenutak za započinjanje.U ovom periodu zadovoljavajuće vezbe za trudnice bi bile i aktivnosti kao što su lagane šetnje.

Treniranje u trudnoći

Od velikog je značaja da treniranje u trudnoći bude pravilno izvedeno kao i izbegavanje napora i prenaprezanja a pre svakog treninga treba odraditi vežbe zagrevanja i rastezanja koje smanjuju verovatnoću povrede. Vežbe za trudnice treba da budu organizovane tako da jačaju celu muskulaturu a poseban akcenat staviti na vežbe disanja koje jačaju mišiće leđa, stomaka i karlični deo.Vežbe u trudnoći ne bi trebalo da traju duže od sat vremena.

Plivanje u trudnoći

Plivanje je interesantna i opuštajuća vežba za trudnice, a dok plivate osećaj pokretljivosti i lakoće je nezamenljiv. Kao i sve ostale vežbe za kardiovaskularne organe, plivanje u trudnoći pomaže lakše disanje, a organizam lakše resorbuje kiseonika, što je izuzetno važno  za mamu i bebu. Plivanje u trudnoći pospešuje cirkulaciju, povećava jačinu i elestičnost mišića. Vežbe u trudnoći takođe će pomoći kod smanjenja otoka nogu i sprečiti pojavu proširenih vena.
Pročitajte više
Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću

Šta želite da naučite

Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imuni sistem, kojima blokira, hvata i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju. Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne barijere koja će sve bakterije i viruse sprečiti da naškode zdravlju. Imunitet je, zapravo, sposobnost organizma da se brani od ovih napadača. U tu svrhu, organizam svakog sata stvara preko deset miliona antitela, a za takvu produktivnost zahteva izdašne zalihe hranljivih materija. Tokom pripreme i planiranja trudnoće žene moraju da obrate posebnu pažnju na svoj imunitet i ozbiljno porade na njemu, ukoliko je oslabljen ili nezadovoljavajući, jer će u periodu trudnoće biti mnogo podložnije infekcijama ako je njihov imuni sistem oslabljen. Postoji veliki broj prirodnih preparata i lekovitog bilja koje mogu da pomognu u jačanju imuniteta. Međutim, nisu svi proizvodi, niti sve biljke adekvatne za upotrebu u periodu pripreme za trudnoću.

Folna kiselina, 9 esencijalnih vitamina i jod

Unošenje vitamina i minerala u ženski organizam ne može se uvek obezbediti optimalnom ishranom. Tipičan primer za to je folat, aktivni oblik folne kiseline (vitamin B9), čiji deficit nakon postignute trudnoće može dovesti do nepravilnosti u formiranju centralnog nervog sistema deteta. Folate, aktivne oblike folne kiseline, organizam obezbeđuje iz namirnica (spanać, brokoli, pomorandžin sok, itd). Međutim, preporučen dnevni unos folata od 400 mikrograma nije moguće obezbediti isključivo putem ishrane (prosečan unos je oko 50 odsto). Dovoljan unos folne kiseline može da doprinese smanjenju broja spontanih pobačaja koji se javljaju naročito kod žena sa sniženom aktivnošću enzima za pretvaranje folne kiseline u biološki aktivan oblik. Nedovoljno unošenje vitamina i minerala prilikom planiranja i tokom same trudnoće može da šteti budućem zdravlju deteta. Potrebno je vremena da se folna kiselina koju žene kroz razne vrste preparata unose u organizam, prevede u aktivni oblik folat- osim ako se ne uzme u obliku koji je odmah iskoristiv, kao Metafolin®. Potrebe za folatima u trudnoći se povećavaju i od velikog su značaja i za majku i za plod. Čak do 70 odsto komplikacija trudnoće uspešno se može sprečiti unosom folata pre začeća i tokom trudnoće. Tokom trudnoće naš organizam treba i druge vitamine B grupe koji imaju posebne uloge (vitamini B6 i B12 učestvuju u normalnom formiranju crvenih krvnih zrnaca; vitamini B1, B2, B6 i B12 učestvuju u normalnom funkcionisanju nervnog sistema). Vitamin C i E štiti ćelije organizma od oksidativnog stresa. Vitamin C, takođe, snaži imuni sistem organizma. Jod, važan mikroelement koji ulazi u sastav tiroidnih hormona, ima ulogu da obezbedi da štitasta žlezda stvara optimalne količine tiroidnih hormona, koji su esencijalni za mozak i neurološki razvoj bebe, pogotovo tokom perioda gestacije. Hormoni su neophodni za obezbeđivanje zdravog rasta i efikasni metabolizam. Organizam ne sintetiše jod, a potrebe za jodom se povećavaju i do 50 odsto tokom trudnoće. Nedostatak joda tokom trudnoće može izazvati hipotiroizam kod majke i bebe, tako da trudnice i dojilje moraju biti sigurne da ga unose dovoljno i za sebe i za svoju bebu; što je oko 150 mikrograma joda dnevno. Mnoge bitne nutrijente, vitamine i masne kiseline trudnice nemaju deponovane u organizmu niti ih mogu obezbediti čak ni optimalnom ishranom. DHA (omega-3 masna kiselina dugog lanca) je neophodna za pravilan razvoj mozga i vida deteta, kao i za razvoj njegovih intelektualnih i motoričkih sposobnosti. Masne morske ribe (haringa, losos, skuša, tuna) bogate su DHA, ali je njihov unos ograničen tokom trudnoće. Takođe, majčin organizam može da prevede samo male količine DHA iz biljnih ulja (ulje iz semena lana i ulje uljane repice). Fetus DHA dobija preko placente, a beba preko majčinog mleka, te je potrebno da trudnice i dojilje obezbede neophodan dnevni unos DHA. Preuzeto sa sajta www.hocubebu.rs.
Pročitajte više

Preporučujemo

Problemi sa glavoboljom u trudnoći
Buduće mame znaju: trudnoća je nepresušan izvor radosti i uzbuđenja, ali i jedna devetomesečna…
Pročitajte više
Kako se oporaviti posle porođaja
Ukoliko se bliži taj srećni dan kada ćete doneti bebu na svet, sigurno ste…
Pročitajte više
Kako povećati plodnost kod žena
Od jelovnika, nivoa stresa, sve do hormonskog balansa i stila života, svaka žena može…
Pročitajte više