fbpxTrudnoca Dobro je znati Prvi porođaj: Sve što treba da znate o porođaju

Prvi porođaj: Sve što treba da znate o porođaju

Prvi porođaj je svakako događaj u vašem životu za koji nikako ne možete biti potpuno spremni. Pre svega zato što u životu ne postoji ništa slično rođenju deteta. Sa druge strane, svaki porođaj je bitno drugačiji i nikada ne možete znati šta vas čeka. 

Iako se ne možete potpuno pripremiti za ono što sleduje, naravno da je potrebno da znate šta da očekujete na samom porođaju. Pisali smo o tome kako se pripremiti za trudnoću, te kako da pripremite svog partnera za Vaše putovanje ka trudnoći

U nastavku ovog teksta pročitajte kako se pripremiti za sam porođaj

1. Možda imate više opcija

Nije nužno da porođaj izgleda onako kako se obično zamišlja. Ukoliko Vaša trudnoća nije rizična možete se posavetovati sa lekarom i poroditi kod kuće. 

Naravno, najbliža bolnica je uvek najbolja opcija, ali ukoliko živite na selu ili negde gde Vam bolnica nije nadohvat ruke poželjno je da nađete način da u nedeljama neposredno pre porođaja budete blizu mesta na kome možete da se porodite. 

Zamolite rodbinu koja živi blizu bolnice da Vas primi na nekoliko dana, a u svakom slučaju neka neko ko poseduje automobil uvek bude na oprezu, spreman da Vas odveze do lekara. 

2. Ne možete znati šta će se sve desiti 

Jasno je da biste želeli da Vam neko predvidi događaje pri prvom porođaju u detalje, ali to jednostavno nije moguće. Počev od toga što 9 meseci nije obavezan termin u kojem se morate poroditi. Period trudnoće koji je sasvim normalan može biti od 36 ili 37 pa sve do 40 nedelja. 

Ukoliko Vas neki poseban deo u vezi porođaja brine – mogući bol ili komplikacije sa bebom recimo, informišite se o tome kod svog lekara. 

Sada postoje i pripremne škole i časovi za porodilje na kojima možete mnogo toga saznati ako imate sredstava i mogućnosti da ih pohađate. Naravno, uvek je dobro posavetovati se sa drugim mamama, pogotovo ukoliko su se nedavno porodile.

3. Da li je normalno da se plašim porođaja?

Porođaj je veliki događaj u Vašem životu. Takođe, porođaj je najveći izazov koji ljudsko telo može sebi da priredi. Uz sve to Vi ne možete da kontrolišete svaki aspekt onoga što se događa, tako da je normalno da ste uplašeni. 

Proučite tehnike disanja koje mogu pomoći da se smirite i pokušajte da do porođaja imate što manje stresa u svakodnevnom životu. Najbitnije je da znate da je strah pred porođaj normalan i da ga oseća bukvalno svaka žena na svetu.

4. Da li ću znati kada porođaj počinje?

Sve buduće mame žele da znaju da li će moći da procene kada je porođaj počeo. Naravno da ćete biti svesni toga, ovo uopšte nije stvar o kojoj treba brinuti. 

Moguće je da ćete se osećati jako umorno nekoliko dana pre samog porođaja i to može biti znak da se polako pripremite za ono što sledi.

Bitno je znati da vodenjak ne mora svim ženama da pukne na početku porođaja. Zapravo, većini žena kod prvog porođaja vodenjak pukne nešto kasnije i pucanje vodenjaka je uglavnom znak da je porođaj već odavno počeo. 

5. Neka Vam partner pomogne

Mnoge mame biraju da neko bude uz njih za vreme porođaja. Da li je to partner, prijatelj ili član porodice – nije bitno. Ukoliko ćete se uz osobu od poverenja osećati sigurnije – svakako se dogovorite da ona bude uz Vas kada Vam to bude najpotrebnije. 

6. Ostanite aktivne 

Već smo nekoliko puta pisali o stilu života koji je neophodno voditi u trudnoći. Uz kvalitetnu ishranu potrebno je i kretanje. Prvi porođaj će biti mnogo lakši po Vas ukoliko budete aktivni u trudnoći, tako da preporučujemo šetnje i plivanje.  

Mnoge će iznenaditi i podatak da se ne obavljaju svi porođaji u ležećem položaju. Zapravo je čučanj ili klečanje mnogo prirodniji položaj za izlazak same bebe, tako da se neki lakši porođaji obavljaju i tako. 

7. Koliko je porođaj neprijatan?

Postoji mnogo elemenata porođaja koji Vam možda neće biti prijatni. Prvenstveno porođaj je jedan od najbitnijih događaja u Vašem životu, a sa druge strane doktorima i babicama je posao da Vas porode. Oni su pre Vas videli ogroman broj žena u istoj ili sličnoj situaciji i ne treba se stideti ili zazirati od nečega kada su oni u pitanju. 

Nekim ženama se pri porođajnim bolovima dešava da se unerede, ali ni za to ne treba da Vas je briga. To se često dešava i normalna je reakcija organizma, a babice su obučene da vrlo se vrlo diskretno izbore sa datom situacijom. 

8. Prepustite se

Možda ste vi stidljivi, ali nikako to nemojte biti tokom porođaja. Slobodno budite glasni, nemojte se ustručavati ni da vrisnete, zaplačete, psujete ili naređujete ljudima oko sebe. Zapamtite da je tog dana sve podređeno Vama i bebi. 

Vaše telo prolazi kroz neverovatno naporan proces tokom porođaja i zaista je podvig izdržati sve to. Potrebno je da uradite sve ono što telo traži od Vas, koliko god bilo neuobičajeno za Vaše generalno ponašanje. 

9. Porođaj je samo početak 

Na kraju, budite svesni da je prvi porođaj samo početak jednog zahtevnog, dugog, napornog ali i neverovatno ispunjujućeg putovanja. Kada se sve završi postaćete mama. Sav napor trudnoće i porođaja biće krunisan novim članom porodice i tada će početi potpuno novi period u Vašem životu. 

Zato se dobro pripremite za jedan od ključnih dana svog života. Savetujte se sa lekarom, konsultujte stručnu literaturu i pitajte druge mame za njihova iskustva. 

Podrazumeva se da će Vam zdrav način života, aktivnost i vitamini u trudnoći  biti od pomoći da sam porođaj bude lakši, tako da je potrebno da već sada počnete sa pripremama za porođaj. 

Proizvodi

FEMIBION 1 - za period planiranja trudnoće i ranu trudnoću do 12. nedelje

Femibion® 1 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Metafolin® je direktno dostupan oblik folata koji telo ne mora prethodno da pretvara. Adekvatan nivo folata kod majke smanjuje rizik za razvoj defekta neuralne cevi dok se plod razvija.
Detaljnije

FEMIBION 2 - od 13. nedelje trudnoće do porođaja i u periodu dojenja

Femibion® 2 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Sadrži i druge brižno odabrane sastojke od kojih posebno izdvajamo lutein koji udružen sa omega 3-masnim kiselinama doprinosi normalnom rastu i razvoju ploda, kao i intelektualnim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima deteta.
Detaljnije

Saveti

Nega kože u trudnoći
Nega kože trudnice U periodu trudnoće, čak i u periodu pripreme za trudnoću, nemojte zanemariti negu kože. Bitno je da se u toku trudnoće osećate lepo i samopouzdano, zato je nega kože trudnice bitna stvar. Za vreme trudnoće se u…
Pročitajte više
Vežbe u trudnoći
Psihofizička priprema trudnica Su specijalno osmišljene lagane vežbe koje su posebno prilagođene stanju u kome se nalaze buduće mame. One su od velikog značaja jer se buduće mame pripremaju za sam trenutak dolaska bebe na svet. Istovremeno im olakšavaju da…
Pročitajte više
Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću
Šta želite da naučite Trudnoća i ishrana Vitamin B Imunitet i trudnoća Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imuni sistem, kojima blokira, hvata i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju. Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne…
Pročitajte više

Preporučujemo

Opstipacija nakon porođaja
Porođaj nosi sa sobom najlepšu budućnost - maleno biće u vašim rukama i svetle…
Pročitajte više
Infekcija oka kod dece
Oči su pogodno tle za razvoj infekcija, pogotovo kod dece. Oni često trljaju oči…
Pročitajte više
Da li je gojaznost prepreka za trudnoću?
Planirate trudnoću, ali se plašite da će višak kilograma biti prepreka za potomstvo? Verovatno…
Pročitajte više