fbpxTrudnoca Dobro je znati Nedoumice u trudnoći: Šta smem a šta ne smem u toku trudnoće

Nedoumice u trudnoći: Šta smem a šta ne smem u toku trudnoće

Šta smem u trudnoći? Ovo pitanje se odnosi na celokupan životni stil buduće mame, te mnoge žene žele dobar savet. 

Saveti za trudnice se mogu naći na mnogim mestima, ali je potrebno da ih pažljivo primenite. Zbog toga smo Vam izdvojili ključne savete za trudnice i podelili ih u nekoliko bitnih kategorija. 

Ishrana u trudnoći

Da li smem da jedem sve u trudnoći? To je jedno od prvih pitanja koje buduće mame postave i jasno je da je odgovor – ne. Ne smete jesti baš sve što ste ranije konzumirali , ali i ovde postoji veliki broj mitova. 

Saveti za trudnice kada je ishrana u pitanju moraju početi od razbijanja mita da žene u drugom stanju „moraju da jedu za dvoje“. To nigde nije dokazano, a prejedanje je loše i za Vas i za bebu. Prema nekim istraživanjima potrebno Vam je samo dodatnih 300 do 500 kalorija više na dnevnom nivou.

Šta ne smete jesti u trudnoći 

 • Suši, bilo kakvu sirovu ribu ili sirovo meso jer postoji mogućnost prenošenja štetnih bakterija na bebu
 • Morske proizvode koji u sebi sadrže živu poput tune
 • Slabo kuvana jaja, jer mogu sadržati bakterije poput salmonele
 • Mlade sireve

Ovome treba dodati da po svaku cenu treba izbegavati unošenje kofeina i alkohola u organizam, čak i u malim količinama. Pušenje je takođe strogo zabranjeno tokom drugog stanja. 

A šta smem u trudnoći? Kada je ishrana u pitanju dozvoljeno je skoro sve ostalo, uključujući i ribu (ukoliko nije sirova) i orašaste plodove za koje postoji mit da mogu ugroziti zdravlje deteta. 

Takođe je poželjno da tokom trudnoće pomognete svom telu da održi perfektan balans kvalitetnom ishranom, a nju ćete teško postići bez kvalitetnih dodataka i preparata.

Higijena u trudnoći i kozmetika

Super saveti za trudnice koji se tiču higijene i kozmetike su takođe potrebni. Postoji veliki broj nerazjašnjenih pitanja kada je ova oblast u pitanju. 

 • Ne postoji nijedno validno istraživanje koje sa sigurnošću potvrđuje da ćete uz pomoć određenih ulja ili krema izbeći pojavu strija.
 • Neki saveti za trudnice govore da nije bezbedno imati tople kupke tokom trudnoće. To nije tačno, mada je tačno da ne se ne treba kupati prevrućom vodom. 
 • U rubriku „ono šta smem u trudnoći“ spada i farbanje. Iako farbe za kosu sadrže određen nivo hemikalija, one nisu štetne po bebu.
 • Dobro pogledajte sastav krema koje koristite. Ukoliko se u njima nalazi salicilna kiselina u omeru većem od 2 odsto, najbolje je izbegavati ovakve proizvode. 

Zdravlje i vežbanje tokom trudnoće

Da li smem da trčim dok sam trudna je još jedno često pitanje. Iako smo već pisali o tome valja se ponovo osvrnuti i na ovo pitanje. 

Ne samo da se u trudnoći sme vežbati, već su super saveti za trudnice svi oni koji predlažu neku vrstu fizičke aktivnosti. Najbolje je posavetovati se sa doktorom koje su vežbe najbolje za Vas, a naravno da treba poslušati i svoje telo. Ukoliko su Vam neke vežbe neugodne, preskočite ih. Savetuje se da bar 30 minuta dnevno posvetite nekoj vrsti fizičke aktivnosti koja Vam prija. 

Šta ne smem u trudnoći? Ne smete nikako izgubiti kontrolu nad kilažom i morate strogo voditi računa o ovom aspektu zdravlja. 

Kada je zdravlje trudnice u pitanju ne dajte ni da Vas zavara termin „jutarnje mučnine“. Zbog promenjenog balansa hormona u telu javljaju se mučnine, koje se mogu desiti u bilo koje doba dana. Takođe mučnine se javljaju u svim periodima trudnoće i netačno je da se nagon za povraćanjem događa samo u prvom trimestru. 

Normalno je da se ne smete previše nervirati tokom trudnoće, ali stres je sastavni deo svačijeg života. Netačno je da je svaki stres fatalan po bebu. 

Vrlo je česta zabluda i da će moguća prehlada koju zaradi mama negativno uticati na bebu, a netačna je i tvrdnja da trudnice ne smeju da nose štikle. Apsolutno ne postoje dokazi da to na bilo koji način utiče na zdravlje bebe. 

Ukoliko volite muziku imamo dobre vesti za Vas – apsolutno je bezbedno ići na koncerte. Glasna muzika neće uticati loše na bebu, mada se naravno treba pripaziti gužve, guranja i stresa koji ovakvi događaji mogu doneti. 

Pol bebe 

Vaš stomak Vam neće otkriti pol bebe. Ukoliko je stomak spušten to ne znači da ćete roditi dečaka, niti širi stomak znači rođenje devojčice. Ultrazvuk ostaje jedini način da saznate pol bebe. 

Seks 

Šta smem u trudnoći kada je moj seksualni život u pitanju? 

Još jedno pitanje kod koga valja razbiti nekoliko mitova. Prvo normalno je da Vam se javi želja za seksom, pogotovo u drugom trimestru trudnoće kada ste najaktivniji i imate najviše energije. 

Seks ne mora biti nezgodan tokom drugog stanja, mada je normalno da ćete sa partnerom morati da prilagodite neke poze. Treba posebno naglasiti da je fetus vrlo dobro zaštićen i seksualni odnosi u ogromnoj većini slučajeva nemaju nikakvog uticaja na bebu. Ipak nije loše posavetovati se sa doktorom pre nego što se odlučite za seksualni odnos tokom trudnoće. 

Oralni seks ne donosi nikakve poteškoće u trudnoći, a ni doživljavanje orgazma neće doprineti prevremenom rođenju deteta. 

Ljubimci 

Saveti za trudnice kada su kućni ljubimci u pitanju su jednostavni. Psi ne predstavljaju nikakvu pretnju po trudnoću, a kada su mačke u pitanju jedino se treba kloniti čišćenja iza njih. Neka to uradi neko drugi. 

Godine  

Netačno je da svaka trudnoća posle tridesete godine donosi komplikacije. Neka istraživanja čak pokazuju da ne bi trebalo da bude nikakvih komplikacija u trudnoći sve do četrdesete godine života. Čak i posle četrdesete je trudnoća moguća i vrlo često prolazi bez ikakvih turbulencija. 

ZAKLJUČAK

Prvenstveno je bitno da se informišete o trudnoći na pravom mestu. Rasprostranjeno je previše mitova i diže se previše lažnih uzbuna kada je drugo stanje u pitanju. 

Dobro se informišite o svom  zdravlju, o mogućnostima koje Vam telo daje u trudnoći, te o hrani koju smete da konzumirate. U ishranu obavezno dodajte sve ono što Vam je do tada nedostajalo, a to ćete najlakše postići uz Femibion

Seks je dozvoljen, kao i fizička aktivnost, a kućni ljubimci ne predstavljaju nikakvu pretnju. Ukoliko imate preko 30 godina to nikako nije razlog da paničite i plašite se svoje trudnoće. U većini slučajeva ćete sasvim normalno izneti svoju bebu.

Proizvodi

FEMIBION 1 Planiranje + Trudnoća

FEMIBION 1 Vam obezbeđuje unos pažljivo odabranih hranljivih sastojaka, kao što su folat* (Metafolin® i folna kiselina), koji preporučujemo od početka planiranja trudnoće do 12. nedelje trudnoće.
Detaljnije

FEMIBION 2 Trudnoća + Dojenje

FEMIBION 2 Vam obezbeđuje unos hranljivih sastojaka od kojih su najbinitji folat* (Metafolin® i folna kiselina) i DHA**, koji preporučujemo od 13. nedelje trudnoće do kraja laktacije.
Detaljnije

Saveti

Nega kože

Nega kože trudnice

U periodu trudnoće, čak i u periodu pripreme za trudnoću, nemojte zanemariti negu kože.

Bitno je da se u toku trudnoće osećate lepo i samopouzdano, zato je nega kože trudnice bitna stvar. Za vreme trudnoće se u vašem telu dešava velika promena. Tako da nije iznenađujuće, ako se te promene pokažu i spolja.

U toku trudnoće, koža trudnice može iskusiti neke od ovih promena:

 • Trudničke fleke
 • Pucanje kože - Strije
 • Proširene vene

Koža trudnice - Lice

Kada zatrudnite vaše telo proizvodi više hormona, zbog čega dolazi do povećanja pigmentacije na koži trudnice. Tako nastaju trudničke fleke. Trudničke fleke se takođe nazivaju melazma ili hloazma. Melazma uzrokuje pojavu tamnih mrlja na licu trudnice. Najčešče se pojavljuju na čelu i obrazima. Znaci melazme se pojavljuju kod 50% trudnica.

Pucanje kože i strije u trudnoći

Kako beba raste u stomaku, tako se i vi „uvećavate“. Neminovno je da se koža trudnice rasteže, prevashodno na stomaku, a zatim na bokovima i grudima, što može dovesti do njenog pucanja i pojave strija u trudnoći. Kako biste sprečili pojavljivanje strija ili ublažili simptome važno je redovno hidrirati i negovati kožu. Postoje preparati koji su posebno formulisani za svrhu prevencije pojave strija koji doprinose da koža dobije na elastičnosti, kako bi se izbeglo pucanje kože i pojava tankih crvenkastih crtica na koži. Strije nakon trudnoće prelaze u srebrnosivu boju i teško se uklanjaju, odnosno zaceljuju.

Proširene vene u trudnoći

Nije retka pojava proširenih kapilara i vena tokom trudnoće. One su često uslovljene naslednim faktorima. Tokom trudnoće usled povećanja volumena krvi što povećava pritisak na zidove krvnih sudova i pojačanog lučenja progesterona dolazi do slabljenja zidova vena i njihovog širenja. Ohrabrujuće je da se često povlače nakon porođaja ako pre trudnoće niste imali problem sa proširenim venama i kapilarima. Takođe, imajte na umu da se telesna težina tokom trudnoće ne treba povećati preko 8-12 kg (što je optimalno povećanje) kako se ne bi povećalo opterećenje u nogama. Za ublažavanje ovih tegoba postoje posebno dizanirane čarape za ovu svrhu, elastični zavoji, ali njihovo nošenje nije prijatno tokom leta.

Prirodni preparati za negu kože trudnice

Treba biti oprezan sa upotrebom preparata za negu kože, jer neki sastojci mogu da prođu u dublje slojeve kože koji su sa gustom mrežom kapilara i dalje, putem krvi i placente dospeti do bebe (ili u mleko). Koje preparate za kožu izbegavati za vreme trudnoće? Dva glavna sastojka koja treba izbegavati su salicilna kiselina i benzoil peroksid. Njih ima u praktično svakom proizvodu za uklanjanje akni. Zato bi u suštini najbolje bilo izbegavati proizvode te vrste. Prirodna nega lica Za negu kože trudnice je bitno imati dovoljno sunca. Studije pokazuju da trudnice nemaju dovoljan nivo Vitamina D. Najbolji i najprirodniji način da se nivo Vitamina D poveća je sunčanje i svež vazduh. Med može pomoći kod tamnih mrlja na koži, a sok od limuna deluje kao prirodni izbeljivač kože. Samo je bitno naneti ga 12 sati pre izlaganja suncu. Prirodni eksfolijant Nešto što može poslužiti kao piling je soda-bikarbona. Ona je prirodni preparat, pristupačna je i što je najvažnije, neće naškoditi vašoj bebi. Nežna je i može se koristiti na svim delovima tela. Umutite je u sasvim malo vode i mešajte dok ne dobijete gustu smesu. Možete takođe dodati par kapi vitamin E ulja za lice. Savetuju se šetnje i lagane vežbe kako bi se stimulisala cirkulacija, ipak nemojte preterivati sa šetnjama ukoliko osetite da vam ne prija. Ali primetićete da pomaže držanje nogu u blago uzdignutom položaju.
Pročitajte više
Vežbe u trudnoći

Psihofizička priprema trudnica

Su specijalno osmišljene lagane vežbe koje su posebno prilagođene stanju u kome se nalaze buduće mame. One su od velikog značaja jer se buduće mame pripremaju za sam trenutak dolaska bebe na svet. Istovremeno im olakšavaju da prođu kroz ovo posebno stanje u životu žene. Psihofizičke pripreme pomažu trudnicama da dođu spremne u porodilište: da prepoznaju kada porođaj počinje i kada moraju krenuti u porodilište, kao i šta je neophodno poneti na porođaj.

Psihofizička priprema sa elementima pilatesa i yoge

Ovaj program je pažljivo osmišljen i prilagođen trudnicama tokom trudnoće i mamama nakon porođaja. U toku trudnoće vaše telo prolazi kroz fiziološke promene koje zahtevaju pažljivo osmišljen program vežbanja. Ovepromene nisu stalne, ali su prednosti redovnog vežbanja mnoge. Vežbanje će vam ujedno pomoći pri poboljšanju psihofizičkih sposobnosti koje će biti neophodne nekoliko nedelja, pa i meseci nakon porođaja.

Prenatal pilates i prenatal yoga

Namenjeni su trudnicima tokom cele trudnoće. To je ujedno i najbolja i najsigurnija metoda. Kombinacijom ovih vežbi jačaju se mišići i zglobovi, nežno se treniraju bočni trbušni mišići i istovremeno jačaju leđa jer ona imaju važnu ulogu dok raste stomak. Ove vežbe će olakšati trudnoću, smanjiti bolove u leđima, očuvati mišićni tonus i tako vas nežno opustiti i istegnuti. Yoga poboljšava varenje i spavanje i time pomaže uravnoteženju krvnog pritiska. Rezultati ovog treninga uočavaju se u ugodnijoj trudnoći, lakšem porođaju, bržem i boljem oporavku nakon porođaja. Sa vežbanjem možete početi sa punih 12 nedelja trudnoće uz saglasnost ginekologa. Psihofizička priprema sadrži: TELESNE VEŽBE (pilates i yoga–asane) koje nežno deluju na vaše reproduktivne organe i karlicu u cilju laketrudnoće i porođaja TEORETSKI DEO programa fokusiran je na važnosti pravilne ishrane, nezi kože, upoznavanju sa svim relevantnim fazama porođaja i samim tim oslobađanju straha od nepoznatog, dojenju, kupanju bebe, obradi pupka, postpartalnoj kontracepciji... VEŽBE DISANJA (pranayama) TEHNIKA RELAKSACIJE (yoga nidra) – ova tehnika relaksacije putem vođene vizualizacije je posebno efektna za psihičko i fizičko opuštanje tokom trudnoće i samog porođaja. Od 34. nedelje trudnoće započinje se sa vežbom za jačanje trbušnog mišića. Sa punih 37 nedelja trudnoće uči se i tehnika napinjanja. Pre nego što počnete sa ovim programom ginekološki pregled i dozvola lekara su obavezni!

Kegelove vežbe - Vežbe za jačanje mišića karličnog dna

Kegelove vežbe se koriste za jačanje mišića karličnog dna i pomoći će vam da ojačate upravo onu grupu mišića koji podržavaju bešiku, rektum i vaginu. Trudnice koje svakodnevno rade Kegelove vežbe mogu olakšati sebi porođaj. Jačanje ovih mišića pomoći će vam da ih kontrolišete u toku porođaja. Vežbanjem mišića karličnog dna umanjujete dva problema koja se mogu javiti u trudnoći, a to su nevoljno mokrenje (kada se nakašljete, kinete, smejete se...) i pojavu hemoroida. Takođe, veoma je važno da nastavite sa treniranjem ovih mišića i nakon porođaja, da biste povratile kontrolu mokrenja i jačale vaginalne mišiće. Najbolja stvar kod ovih vežbi jeste da ih možete vežbati bilo gde i bilo kada, a da to niko ne primeti. Pre svega, potrebno je da osvestite mišiće karličnog dna. Najbolji način da to uradite je da dok ste u toaletu probate da zaustavite mokrenje, a potom nastavite - na ovaj način ćete osetiti koji su to mišići koje treba vežbati. Ovo treba uraditi nekoliko puta dok ne osvestite deo koji ćete vežbati, jer ukoliko često zaustavljate mokrenje, povećavate šanse za nastanak infekcije. Izvodite ih tako što zamislite da vam se mokri i da hoćete da zaustavite mokrenje, zadržite mišiće 5-10 sekundi, a zatim opustite. Ponovite 10-20 puta, najmanje tri puta dnevno. Pre nego što počnete sa vežbanjem, ispraznite bešiku. Dišite normalno tokom izvođenja vežbe, udahom stegnete, a izdahom opustite mišiće. Probajte dok izvodite vežbu da ne aktivirate mišiće na nogama, mišiće zadnjice i trbušne mišiće. Kada raditi Kegelove vežbe?
 • S obzirom da u trudnoći često idete u toalet, dok perete ruke neka vam bude zadatak da svaki put uradite 10 ponavljanja.
 • Vežbajte dok čekate da se upali zeleno svetlo na semaforu, uradite vežbu 10 puta.
 • Vežbajte dok u čekaonici čekate na pregled kod ginekologa.
 • Vežbajte dok čekate u redu u banci, apoteci... (ali iskoristite šansu da ipak prođete preko reda, ukoliko ste trudnica).
 • Ako ste se porodili i dojite bebu, postavite sebi zadatak da upravo za vreme dojenja uradite dvadesetak ponavljanja.
Dušica Dišić, babica i sertifikovani edukator psihofizičke pripreme, prenatal pilatesa i yoge i programa vežbi tokom postporođajnog perioda.

Vežbe za trudnice

Trudnoća je posebo psiho-fiziološko stanje kod žena koje dovodi do raznih promena. U tom periodu i nakon toga, ženama je neophodno da imaju neki vid fizičke aktivnosti. Vežbe za trudnice moraju biti smišljene od strane stručnog lica i izvođene težinom proporcionalnoj dužini trudnoće. Jednom rečju, vezbe za trudnice moraju biti prilagođene kako ranoj tako i podmkloj trudnoći.

Vežbe u trudnoći

Zdrav stil života i vežbanje u trudnoći je jako bitno za život i zdravlje kako majke tako i bebe a ujedno povećava nivo energije i luči endorfin za dobro raspoloženje. Fiziološke promene u takozvanom “drugom stanju” su prevashodno hormonalne prirode i uzrokuju na emocionalne i fizičke promene. Simptomi koji se javljaju kod većine trudnica u ovom periodu su mučna i slabost, samim tim ukoliko niste bili fizički aktivni pre začeća, vežbanje u trudnoći nije pravi trenutak za započinjanje.U ovom periodu zadovoljavajuće vezbe za trudnice bi bile i aktivnosti kao što su lagane šetnje.

Treniranje u trudnoći

Od velikog je značaja da treniranje u trudnoći bude pravilno izvedeno kao i izbegavanje napora i prenaprezanja a pre svakog treninga treba odraditi vežbe zagrevanja i rastezanja koje smanjuju verovatnoću povrede. Vežbe za trudnice treba da budu organizovane tako da jačaju celu muskulaturu a poseban akcenat staviti na vežbe disanja koje jačaju mišiće leđa, stomaka i karlični deo.Vežbe u trudnoći ne bi trebalo da traju duže od sat vremena.

Plivanje u trudnoći

Plivanje je interesantna i opuštajuća vežba za trudnice, a dok plivate osećaj pokretljivosti i lakoće je nezamenljiv. Kao i sve ostale vežbe za kardiovaskularne organe, plivanje u trudnoći pomaže lakše disanje, a organizam lakše resorbuje kiseonika, što je izuzetno važno  za mamu i bebu. Plivanje u trudnoći pospešuje cirkulaciju, povećava jačinu i elestičnost mišića. Vežbe u trudnoći takođe će pomoći kod smanjenja otoka nogu i sprečiti pojavu proširenih vena.
Pročitajte više
Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću

Šta želite da naučite

Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imuni sistem, kojima blokira, hvata i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju. Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne barijere koja će sve bakterije i viruse sprečiti da naškode zdravlju. Imunitet je, zapravo, sposobnost organizma da se brani od ovih napadača. U tu svrhu, organizam svakog sata stvara preko deset miliona antitela, a za takvu produktivnost zahteva izdašne zalihe hranljivih materija. Tokom pripreme i planiranja trudnoće žene moraju da obrate posebnu pažnju na svoj imunitet i ozbiljno porade na njemu, ukoliko je oslabljen ili nezadovoljavajući, jer će u periodu trudnoće biti mnogo podložnije infekcijama ako je njihov imuni sistem oslabljen. Postoji veliki broj prirodnih preparata i lekovitog bilja koje mogu da pomognu u jačanju imuniteta. Međutim, nisu svi proizvodi, niti sve biljke adekvatne za upotrebu u periodu pripreme za trudnoću.

Folna kiselina, 9 esencijalnih vitamina i jod

Unošenje vitamina i minerala u ženski organizam ne može se uvek obezbediti optimalnom ishranom. Tipičan primer za to je folat, aktivni oblik folne kiseline (vitamin B9), čiji deficit nakon postignute trudnoće može dovesti do nepravilnosti u formiranju centralnog nervog sistema deteta. Folate, aktivne oblike folne kiseline, organizam obezbeđuje iz namirnica (spanać, brokoli, pomorandžin sok, itd). Međutim, preporučen dnevni unos folata od 400 mikrograma nije moguće obezbediti isključivo putem ishrane (prosečan unos je oko 50 odsto). Dovoljan unos folne kiseline može da doprinese smanjenju broja spontanih pobačaja koji se javljaju naročito kod žena sa sniženom aktivnošću enzima za pretvaranje folne kiseline u biološki aktivan oblik. Nedovoljno unošenje vitamina i minerala prilikom planiranja i tokom same trudnoće može da šteti budućem zdravlju deteta. Potrebno je vremena da se folna kiselina koju žene kroz razne vrste preparata unose u organizam, prevede u aktivni oblik folat- osim ako se ne uzme u obliku koji je odmah iskoristiv, kao Metafolin®. Potrebe za folatima u trudnoći se povećavaju i od velikog su značaja i za majku i za plod. Čak do 70 odsto komplikacija trudnoće uspešno se može sprečiti unosom folata pre začeća i tokom trudnoće. Tokom trudnoće naš organizam treba i druge vitamine B grupe koji imaju posebne uloge (vitamini B6 i B12 učestvuju u normalnom formiranju crvenih krvnih zrnaca; vitamini B1, B2, B6 i B12 učestvuju u normalnom funkcionisanju nervnog sistema). Vitamin C i E štiti ćelije organizma od oksidativnog stresa. Vitamin C, takođe, snaži imuni sistem organizma. Jod, važan mikroelement koji ulazi u sastav tiroidnih hormona, ima ulogu da obezbedi da štitasta žlezda stvara optimalne količine tiroidnih hormona, koji su esencijalni za mozak i neurološki razvoj bebe, pogotovo tokom perioda gestacije. Hormoni su neophodni za obezbeđivanje zdravog rasta i efikasni metabolizam. Organizam ne sintetiše jod, a potrebe za jodom se povećavaju i do 50 odsto tokom trudnoće. Nedostatak joda tokom trudnoće može izazvati hipotiroizam kod majke i bebe, tako da trudnice i dojilje moraju biti sigurne da ga unose dovoljno i za sebe i za svoju bebu; što je oko 150 mikrograma joda dnevno. Mnoge bitne nutrijente, vitamine i masne kiseline trudnice nemaju deponovane u organizmu niti ih mogu obezbediti čak ni optimalnom ishranom. DHA (omega-3 masna kiselina dugog lanca) je neophodna za pravilan razvoj mozga i vida deteta, kao i za razvoj njegovih intelektualnih i motoričkih sposobnosti. Masne morske ribe (haringa, losos, skuša, tuna) bogate su DHA, ali je njihov unos ograničen tokom trudnoće. Takođe, majčin organizam može da prevede samo male količine DHA iz biljnih ulja (ulje iz semena lana i ulje uljane repice). Fetus DHA dobija preko placente, a beba preko majčinog mleka, te je potrebno da trudnice i dojilje obezbede neophodan dnevni unos DHA. Preuzeto sa sajta www.hocubebu.rs.
Pročitajte više

Preporučujemo

Kako da lakše podnesete letnje vrućine u trudnoći
Već smo pisali o tome šta sve treba znati ako krenete na letovanje sa…
Pročitajte više
Na letovanje sa bebom: Sve što treba da znate pre puta
U sezoni godišnjih odmora novopečeni roditelji uvek imaju veliku dilemu. Da li smem na…
Pročitajte više
Hiperaktivnost kod dece
Hiperaktivnost kod dece mnogi smatraju za normalnu pojavu. Reći će Vam da je sasvim…
Pročitajte više