fbpx

Omega-3 masna kiselina

Na listi hranljivih sastojaka i vitamina značajno mesto zauzima DHA (Dokozaheksaenska kiselina) koja je omega-3 masna kiselina koja je primarna strukturna komponenta ljudskog moždanog cerebralnog korteksa, mrežnjače, sperme, testisa. Ona se može sintetisati metaboličkim prevođenjem alfa linoleinske kiseline ili ribljeg ulja, a beba je dobija direktno iz majčinog mleka.

Mnoge bitne nutrijente, vitamine i masne kiseline trudnice nemaju deponovane u organizmu niti ih mogu obezbediti čak ni optimalnom ishranom.

DHA (omega-3 masna kiselina dugog lanca) je neophodna za pravilan razvoj mozga i vida deteta, kao i za razvoj njegovih intelektualnih i motoričkih sposobnosti. Masne morske ribe (haringa, losos, skuša, tuna) bogate su DHA, ali je njihov unos ograničen tokom trudnoće jer često nisu na listi najomiljenije hrane trudnica.

Takođe, majčin organizam može da prevodi samo male količine DHA iz biljnih ulja (ulje iz semena lana i ulje uljane repice). Fetus dobija DHA preko placente a beba iz majčinog mleka, te je potrebno da trudnice i dojilje obezbede neophodan dnevni unos DHA. Željeni efekat se postiže dnevnim unosom od 200 mg DHA.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail