fbpx

Menstruacija u trudnoći

Kada se pomenu menstruacija i trudnoća – to zvuči kao dva antonima, kao suprotni pojmovi. I tako bi ih trebalo shvatati, jer zapravo jedno isključuje drugo i nikada se ne mogu pojaviti u istom periodu.

Dakle ako se pitate da li možete imati menstruaciju dok ste trudni odgovor je jasan – ne, menstruacija u trudnoći je mit. Ako vam je mensturacija izostala, a test za trudnoću pokazuje da niste trudni, postoje tri mogućnosti. Jedna je da ste se testirali pogrešno i u tom slučaju treba ponoviti test. Još jedna opcija je da ste se testirali previše rano da bi test prepoznao trudnoću.  Treća takođe pretpostavlja mogućnost da ste se testirali previše rano, ali da će se menstruacija desiti u narednim danima, a da vi zapravo niste trudni.

Tema menstruacije i trudnoće, a posebno pitanje lažne menstruacije je jako bitno i treba se ozbiljno njime pozabaviti.

Krvarenje u trudnoći se još i kolokvijalno naziva lažna menstruacija, koja samo pojavno donekle može ličiti na menstruaciju.

Kako izgleda lažna menstruacija?

Krv je obično ili svetlo ljubičaste  ili tamno braon boje. To znači da ćete krvarenje lako razlikovati od menstruacije, jer je jasno drugačije boje – ili je dosta svetlije ili je dosta tamnije nego inače.

Takođe tokom prave menstruacije krv je na početku nešto bleđa, da bi vremenom dobijala sve tamnije nijanse, tako da ukoliko primetite krvarenje iste boje u pitanju je verovatno lažna menstruacija.

Razlika između prave i lažne menstruacije ima nekoliko, a jedna je i u obilnosti krvarenja. Lažna menstruacija je dosta slabija. Ipak ukoliko Vam je lekar utvrdio trudnoću, a obilno krvarite, morate otići kod svog izabranog lekara. Ovakve situacije mogu biti uvod u pobačaj i sa svakim krvarenjem u trudnoći treba biti oprezan, pratiti situaciju i javiti se stručnom licu čim Vam nešto bude izgledalo sumnjivo, neobično ili vandredno.

Koliko traje lažna menstruacija?

Ovde može biti zabune, jer lažna menstruacija zapravo traje kratko i ne javlja se redovno. Ipak, pojava implantacijskog krvarenja stvara nedoumicu među trudnicama.

Ono se javlja u ranim stadijumima trudnoće, između 6. i 12. dana trudnoće i vrlo lako se može desiti da se poklopi sa terminom menstruacije. Implantacijsko krvarenje može biti znak spontanog pobačaja, ali ipak nema razloga za paniku ukoliko se javi jer se 50 odsto trudnoća u kojima se pojavi završava normalno. Ono što će ga razlikovati od prave menstruacije je kratko trajanje i manja obilnost krvarenja.

Na pitanje kako prepoznati lažnu menstruaciju naravno ima još odgovora, a najbolje je uporediti simptome “prave” i “lažne” menstruacije.

Dakle već smo napomenuli da se mensturacija javlja (bar kod velike većine žena) u redovnim vremenskim razmacima, što kod lažne menstruacije nije slučaj. Pomenuli smo i da je boja krvarenja drugačija, a uz ove simptome mogu se javiti i:

– Jaki bolovi u stomaku, čak i kod onih žena koje obično nemaju nikakve nelagodnosti tokom menstruacije

– Pečenje ili bol tokom uriniranja, što je znak da posetite lekara

– Pečenje ili bol tokom seksualnih odnosa

– Curenje drugačijih tečnosti iz vagine

– Svrab koji traje neko vreme i iritira vas

Svaki od ovih simptoma je jedan od znakova da je lažna menstruacija prisutna, ali kada je lažna menstruacija u pitanju treba se pozabaviti i njenim uzrocima, ne samo pojavnim oblicima. Pojavni oblici su ponekad istovetni kao i prvi simptomi trudnoće  što može biti jako zbunjujuće za dame.

Kada je lažna menstruacija u trudnoći u pitanju treba se pozabaviti i njenim uzrocima, a ne samo pojavnim oblicima i načinima da se prrepozna. Razlozi mogu biti:

– Implantacijsko krvarenje

– Korišćenje određenih sredstava za kontracepciju

– Infekcije

– Nepravilnosti u trudnoći

– U retkim slučajevima, oštećenje materice

Lažna mensturacija može sa sobom, osim neprijatnog krvarenja i već pomenutih stvari doneti još neke neprijatnosti. Jaki grčevi su česti, a nekada lažna menstruacija izaziva bolove u leđima, bolove u ramenima, umor, groznicu, nekontrolisano povraćanje i nesvestice.

Ovakve neprijatnosti jako lako mogu da donesu mnogo nervoze i panike u vaš život, a to je poslednje što vam je potrebno u drugom stanju. Zato je važno na svaki način sprečiti ovakve scenarije, a jedan od načina je  zdrava ishrana i ispravan stil života tokom trudnoće.

Zaključak je jasan. Nije moguće imati menstruaciju tokom trudnoće, ali mnoge žene u tom periodu imaju simptome slične menstruaciji. Takozvana lažna menstruacija je najčešča tokom prvog trimestra trudnoće, mada se ovakvi simptomi nekada javljaju i nešto kasnije.

Razlika u simptomima koji se javljaju kada je u pitanju lažna menstruacija u odnosu na pravu je ta što su ti simptomi povezani sa prirodnim metodama kojima se telo priprema za promene koje mu slede u trudnoći. Ako su simptomi jako izraženi ili ne prolaze potrebno je da se javite lekaru.

Ukoliko se lažna menstruacija javi i tokom drugog ili trećeg trimestra trudnoće takođe je potrebno javiti se lekaru. Svakako ne treba paničiti, a da bi se sve ovo predupredilo najbolje je pridržavati se naših saveta, a osim toga i koristiti neke od dodataka ishrani u trudnoći kako bi se što bolje pripremili za sve ono kroz šta će Vaše telo proći u tom periodu.