fbpxTrudnoca Osećajte se fantastično Masaže u trudnoći – Prenatalna masaža

Masaže u trudnoći – Prenatalna masaža

Trudnoća je dragocen period u životu svake žene, prepun iščekivanja i radosti, ali ujedno protkan i raznim izazovima. Vaše telo prolazi kroz razne faze fizičkih i emotivnih promena, izazvanih hormonima, kao i brojnim nelagodnim osećajima koje svaka trudnica iskusi. Bilo da je u pitanju jutarnja mučnina, pojačan pritisak na bešiku, ili oticanje zglobova, trudnoća zahteva da se prilagodimo svom telu na razne nove načine.

U svom tom otkrivanju telesnih i emotivnih promena, buduće mame se trude da pronađu i podesna rešenja kako bi sebi olakšale ovaj prelepi izazov. Mnoge žene se okrenu jogi kao načinu da se opuste i održe mišićni tonus, dok druge otkrivaju čari rituala kao što je ispijanje čaja. Međutim, masaža u trudnoći je postala jedan od najtraženijih rešenja za razne probleme.

Da li je Vaše telo spremno za masažu u toku trudnoće? Da li masaža nosi neke rizike? Hajde da se pozabavimo ovom temom detaljnije i pomognemo Vam da donesete najbolju odluku za Vas i Vašu bebu.

Da li su masaže u trudnoći bezbedne?

Masaža u trudnoći je izuzetno zdrav način da se buduće mame izbore sa raznim neugodnostima trudnoće. Počev od borbe sa oteklim zglobovima, bolovima u lumbalnom delu leđa, napetosti u vratu, pa sve do bolova u ostatku tela, masaže služe da pomognu trudnicama da takve bolove i napetosti regulišu.

Opuštanje pomoću masaže je sasvim zdravo, čak i poželjno za pojedine situacije. Ipak, treba biti svestan da određene okolnosti mogu dovesti do rizika, pa je jako bitno iskomunicirati Vašu želju za masažom sa Vašim lekarom.

Primera radi, najčešće se ne preporučuje masaža u toku prvog trimestra trudnoće za neke trudnice, iz prostog razloga jer može povećati rizik za bebu ukoliko ste u nekom položaju koji nije pogodan za Vašu bebu i za Vašu cirkulaciju. Postoje i neka zdravstvena stanja koja masažu čine manje mogućom u toku trudnoće, ali time ćemo se pozabaviti u zasebnom odeljku dalje u tekstu.

U drugom i trećem trimestru, pak, bitno je i dalje obratiti pažnju na položaj tela i odabir aromatičnih ulja ukoliko se odlučite na takav vid masaže. Takođe, kako bi Vam masaža bila i udobna i efektivna, uvek odaberite profesionalnu uslugu, jer se obuka i sertifikacija podrazumeva. Time dodatno činite Vašu masažu bezbednom, i Vaš terapeut će Vas voditi kroz masažu i pomoći Vam da odaberete najbolje i najbezbednije položaje tela.

Preporučene masaže u trudnoći

Masaža u trudnoći je idealan vid terapije da pomognete svom telu da što bezbolnije prođe kroz ovaj predivan period. Naravno, na Vama je da procenite koje su tačke Vašeg tela najosetljivije, pa da spram toga ugovorite masažu koja će Vam najpre pomoći.

Primera radi, veliki broj budućih mama muku muči sa oticanjem zglobova. U tom slučaju, masaža stopala u trudnoći može dosta pomoći oko poboljšanja cirkulacije i otklanjanja napetosti. Ujedno će se Vaši ligamenti i tetive opustiti, te će se smanjiti pritisak na Vašim stopalima.

Naravno, masaža nogu u trudnoći je još jedna česta opcija, posebno poželjna za aktivne mame koje se bave sportom, pa upale mišića i napetost mogu biti izuzetno teške za njih.

Još jedan vid poželjne masaže za vreme trudnoće je i masaža leđa, kao posebno efikasan metod otklanjanja pritiska i napetosti u celim leđima, a posebno u lumbalnom delu kičme. Pritisak bebe i Vašeg stomaka koji raste kroz mesece može Vam otežati spavanje, pa relaks masaža leđa pomaže mamama da otklone nesanicu i obnove energiju.

Uz sve ove predloge, još jedan čest oblik masaže je upravo masaža glave, ramenog i vratnog pojasa, kao i masaža lica. Buduće mame često osećaju napetost baš u ovim delovima tela, pa profesionalna, opuštajuća masaža može da pomogne da bolje spavate, i daleko se bolje nosite sa glavoboljom i raznim drugim izazovima u toku trudnoće.

Uloga masaže u trudnoći

Šta je Vama, kao budućoj mami najpotrebnije u ovom trenutku? Za neke trudnice, to je malo tišine, predah od stresa, kao i olakšanje od brojnih bolova koji u manjoj ili većoj meri mogu uticati na raspoloženje i nivo energije.

Upravo svemu tome služi masaža u trudnoći. Ona je idealan način da odvojite za sebe sat vremena više puta u toku nedelje, da se okružite umirujućim mirisnim notama aromatičnih ulja, i da se prepustite uvežbanim pokretima profesionalnog terapeuta. Prenatalna masaža će Vam pomoći da umanjite nivo stresa, da eliminišete ili barem umanjite fizički bol, da poboljšate cirkulaciju, i da spavate daleko bolje.

Kada treba izbegavati masažu u trudnoći

Iako je od velike pomoći, masaža za trudnice nosi sa sobom određene rizike ukoliko već imate neke zdravstvene probleme, kao i predispozicije. Naravno, već će Vam Vaš lekar predočiti ovaj vid opreza, ukoliko imate dijabetes, jak vaginalni iscedak, određene zarazne bolesti, visok krvni pritisak, bolove u stomaku, kao i ako imate mučnine i dijareju.

Upravo iz ovih razloga, potrebno je da se posavetujete sa Vašim lekarom koji najbolje poznaje Vaše zdravstveno stanje kao i Vašu trudnoću. Na taj način umanjujete rizik od prevremenog porođaja i drugih problema koji se mogu javiti, a da ih možete preduprediti pravilnim ponašanjem.

Obezbedite sebi udobnost u toku masaže

Svaka trudnica je drugačija, kao i svaka trudnoća. Tako, na primer, nekim budućim mamama stomak ostaje neprimetan jako dugo – ali to nije zeleno svetlo da u toku masaže legnete na stomak. Ukoliko je sto za masažu prilagođen za tako nešto, Vaš terapeut će Vam pomoći da legnete na stomak na bezbedan način.

Baš zato je bitno pronaći profesionalca za prenatalnu masažu, jer oni najbolje znaju koji položaji su dozvoljeni u kom periodu trudnoće, kao i na koji način da Vam bezbedno pruže ugodno, opuštajuće iskustvo.

Ujedno, ležanje na leđima u poodmakloj trudnoći nije preporučljivo usled prekida cirkulacije, što može biti štetno i za mamu i za bebu.

Masaža na boku je vrlo često idealna, pa ćete uz pomoć jastuka i potpore stola moći da se opustite i uživate tokom čitave masaže. Naravno, odabir losiona i ulja će takođe zavisiti od situacije, jer se u toku trudnoće preporučuju umirujuća ulja poput mandarine, limuna i sandalovine, dok se izbegava upotreba anisa, čempresa ili bosiljka. Svakako, profesionalni, seritifkovani maser već poznaje ova i slična ograničenja, pa će i Vama biti lakše da odaberete mirisnu notu koja Vas najviše opušta, a koja je bezbedna za prenatalnu masažu.

Nađite vremena za sebe

Odmor je jako važan za svaku mamu, te je neophodno da sebi priuštite mala zadovoljstva poput masaže koja će Vam pomoći da se osećate bolje i otklonite stres i bol. Naravno, uz savet i pomoć lekara, možete kombinovati masaže sa drugim aktivnostima i strategijama, i da na najbezbedniji način provedete ovih neprocenjivih devet meseci u iščekivanju Vašeg potomstva!

Proizvodi

FEMIBION 1 - za period planiranja trudnoće i ranu trudnoću do 12. nedelje

Femibion® 1 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Metafolin® je direktno dostupan oblik folata koji telo ne mora prethodno da pretvara. Adekvatan nivo folata kod majke smanjuje rizik za razvoj defekta neuralne cevi dok se plod razvija.
Detaljnije

FEMIBION 2 - od 13. nedelje trudnoće do porođaja i u periodu dojenja

Femibion® 2 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Sadrži i druge brižno odabrane sastojke od kojih posebno izdvajamo lutein koji udružen sa omega 3-masnim kiselinama doprinosi normalnom rastu i razvoju ploda, kao i intelektualnim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima deteta.
Detaljnije

Saveti

Nega kože u trudnoći
Nega kože trudnice U periodu trudnoće, čak i u periodu pripreme za trudnoću, nemojte zanemariti negu kože. Bitno je da se u toku trudnoće osećate lepo i samopouzdano, zato je nega kože trudnice bitna stvar. Za vreme trudnoće se u…
Pročitajte više
Vežbe u trudnoći
Psihofizička priprema trudnica Su specijalno osmišljene lagane vežbe koje su posebno prilagođene stanju u kome se nalaze buduće mame. One su od velikog značaja jer se buduće mame pripremaju za sam trenutak dolaska bebe na svet. Istovremeno im olakšavaju da…
Pročitajte više
Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću
Šta želite da naučite Trudnoća i ishrana Vitamin B Imunitet i trudnoća Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imuni sistem, kojima blokira, hvata i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju. Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne…
Pročitajte više

Preporučujemo

Opstipacija nakon porođaja
Porođaj nosi sa sobom najlepšu budućnost - maleno biće u vašim rukama i svetle…
Pročitajte više
Infekcija oka kod dece
Oči su pogodno tle za razvoj infekcija, pogotovo kod dece. Oni često trljaju oči…
Pročitajte više
Da li je gojaznost prepreka za trudnoću?
Planirate trudnoću, ali se plašite da će višak kilograma biti prepreka za potomstvo? Verovatno…
Pročitajte više