fbpxTrudnoca Dobro je znati Kilaža u trudnoći, kilogrami u trudnoći, šta je normalna kilaža?

Kilaža u trudnoći, kilogrami u trudnoći, šta je normalna kilaža?

Očigledno je da je dobijanje na kilaži u trudnoći normalno, poželjno i uobičajeno tokom drugog stanja. Postavlja se pitanje koja je normalna kilaža u trudnoći i kako pripremiti svoje telo da adekvatno reaguje na promene koje mu slede.

Da li je potrebno da jedete za dvoje?

To da se u trudnoći “jede za dvoje” je često olako izrečena rečenica i uopšte nije tačna, čak je vrlo opasan mit. Prosečnoj ženi je dnevno potrebno oko 2.000 kalorija. Na tu količinu majkama je dovoljno da dodaju između 300 i 500 kalorija dnevno u odnosu na period pre začeća kako bi trudnoća prošla bez komplikacija.

Dobijanje kilograma u trudnoći zavisiće od mnogo faktora kao što su metabolizam, genetika kao i to koliko ćete biti aktivni. Ishrana mora biti izbalansirana, a umesto doručka, ručka i večere treba se koncentrisati na pet do šest malih obroka tokom dana.

Uvek je dobro imati grickalice poput orašastih plodova, krekera, sušenog voća, ili jogurta uz sebe. Jedna od sjajnih strana trudnoće je i to što se preporučuje konzumiranje sladoleda i putera od kikirikija!

Ukoliko volite omlete, krem sir, pavlaku i sireve – slobodno ih jedite jer su to namirnice koje se preporučuju, a normalna kilaža u trudnoći može da se postigne i uz unošenje ovih sastojaka. Treba izbegavati prženu, brzu i previše začinjenu hranu. Ne treba piti ni gazirane sokove koji često sadrže mnogo šećera te je stoga uz njih često dobijanje kilaže u trudnoći. 

Kada su u pitanju mlečni proizvodi koji su preporučljivi – treba samo paziti i gledati da imaju nešto manji procenat mlečnih masti u sebi.

Upravo su vaša ishrana i način život najbitniji za pravilan razvoj bebe. U drugom stanju je jako bitno koristiti prave namirnice, ali ne samo to – već je u ishranu potrebno ubaciti i neke suplemente koji dodaju nutritivnu vrednost hrani i obezbeđuju Vam neophodne hranljive materije za rast i razvoj bebe.

Koliko trudnica sme da se ugoji?

Ne postoji univerzalni broj kilograma koji je idealan za drugo stanje, sve to zavisi od mnogo faktora. Naravno da je najbolje posavetovati se sa stručnim licem oko ovog pitanja, ali ipak se mogu izneti neki generalni zaključci kada je normalna kilaža u trudnoći u pitanju.

Koliko kilograma je normalno dobiti u trudnoći?

Lekari stalno ističu kako je zdrava ishrana i fizička aktivnost u toku trudnoće jako bitna za zdravlje trudnice ali i normalnog razvoja bebe. Ukoliko vodite računa o svojoj ishrani, ne trebate jesti za dvoje, već samo prilagoditi ishranu i povećati dnevni unos kalorija na 200-300. Naravno, kod blizanačke trudnoće stvari stoje drugačije, ali normalno dobijanje kilograma u trudnoći može ići i do 20 kilograma.

Ukoliko ste na normalnoj kilaži normalno je da se tokom devet meseci drugog stanja ugojite od 10 do 15 kilograma, a ta dodatna kilaža u trudnoći se ovako raspoređuje:

 • Beba – 3.5 kg
 • Placenta – 1 – 1.3 kg
 • Plodova voda – 1 -1 .3 kg
 • Grudi – 1 – 1.3 kg
 • Krv – 1.5 kg
 • Uvećanje materice: 1-2 kg
 • Masnoće potrebne za kasniji porođaj i dojenje – 2-4 kg

Kilaža u trudnoći kod nešto mršavijih dama bi trebalo da se poveća 12 do 18 kilograma, a kod onih sa viškom kilograma od 6 do 11 kg.

Ovo je naravno slučaj ukoliko ste trudni sa jednim detetom. Ukoliko su u pitanju blizanci granice se pomeraju . U tom slučaju je normalna kilaža u trudnoći svakako nešto veća. Žene sa normalnom kilažom treba da se ugoje 16 do 25 kg, a one sa viškom kilograma između 14 i 22 kg. Ako ste ipak mršaviji  trebalo bi da dodate između 19 i 28 kilograma ukoliko nosite blizance.

Kako pratiti kilažu u trudnoći?

Dobijanje kilograma u trudnoći je normalno, ali je potrebno biti na oprezu. Tokom cele trudnoće se treba redovno meriti i ukoliko ne budete vodili računa o svojoj težini to može imati ozbiljne posledice. Ipak, nije dovoljno ni jednostavno praćenje kilaže u trudnoći, najbolje je pratiti sledeće savete:

 • Merite se u isto doba dana
 • Pokušajte da se na vagi nađete uvek u istoj odeći
 • Bitno je i uvek se meriti na istoj vagi

Dok je odlično meriti se u isto doba dana nikako se ne treba meriti svaki dan. To može biti stresno i previše zamarajuće, tako da je najbolje proveriti kilažu u trudnoći jednom nedeljno. Minimum je merenje jednom mesečno, najbolje tokom mesečnog pregleda.

Šta je premala ili prevelika kilaža u trudnoći?

Ako se prekorači normalna kilaža u trudnoći rizikujete da dobijete dijabetes, povišen pritisak, a mogu se javiti i problemi tokom porođaja. Uz to, trudnice koje nabace previše kilograma imaju veću verovatnoću za stvaranje strija na koži, koje potom ostaju i skoro je nemoguće rešiti ih se.

Dobijanje kilograma u trudnoći se dešava iz nedelje u nedelju, a osim šire slike treba obratiti pažnju i na manje periode vremena. Ukoliko se ugojite više od 1.5 kg u bilo kojoj nedelji drugog trimestra ili 1.1 kg tokom trećeg trimestra može doći do preeklampsije, komplikacije trudnoće koju karakterišu visok pritisak, otoci i belančevine u mokraći.

Ipak jako je bitno naglasiti da se nikako ne sme eksperimentisati sa dijetama tokom trudnoće. Jedine dijete koje su dozvoljene su one koje vam prepiše lekar. Drugo stanje nije vreme kada je linija najvažnija, već je najvažnije da svom detetu obezbedite dovoljno kvalitetnih i hranljivih materija za pravilan rast i razvoj, te dijete nisu rešenje ako vas muči dobijanje kilaže u trudnoći. 

Sa druge strane mnoge buduće mame se pitaju – da li sam previše mršava za trudnicu. Pitanje je opravdano, jer ako se ugojite premalo postoji rizik od prevremenog rođenja, kao i rizik da će beba biti premala. Uz to idu mnoge komplikacije po rođenju, kako za bebu tako i za mamu. Kada su kraći periodi u pitanju – za mame koje se ne ugoje ni malo u dve uzastopne nedelje između četvrtog i osmog meseca , to je znak da nešto nije u redu. To je još jedna situacija u kojoj bi se morali obavezno posavetovati sa lekarom.

No ukoliko se gojite u tempu naznačenom iznad  – sve bi trebalo da bude u redu.

Kako izgubiti kilograme nakon porođaja?

Pošto smo prošli najbitnije stvari koje se tiču viška ili manjka kilograma, ostaje nam da se pozabavimo još jednom temom, onom koja dolazi posle rođenja deteta.

Normalna kilaža u trudnoći se osetno razlikuje od kilaže koju želite u postporođajnom periodu i to ume biti jako frustrirajuće. Dok neke mame uspevaju da se vrate na pređašnju težinu i za manje od šest meseci – nekima je za to potrebno i više od godinu dana. Takođe, ukoliko ste već imali trudnoću iza sebe – nemojte očekivati da ćete smršati na isti način i istim tempom kao prethodni put. Svako novo dete je novo iskustvo i kilaža u trudnoći može veoma da se razlikuje od ranijih slučajeva.

Nikako se ne sme preterivati i jako je štetno mršaviti previše brzo. Telu je trebalo devet meseci za dobijanje kilograma u trudnoći, pa je potrebno da i obrnuti proces potraje neko vreme.

Saveti za mršavljenje nakon porođaja

Prvi i logičan savet je da budete što aktivniji. Lagan trening je dozvoljen čak i u trudnoći, a najbitnije je da imate što više aktivnosti koje nisu toliko teške.

Kada ne morate da idete prevozom, kolima ili taksijem – prošetajte. Umesto liftom idite stepenicama i ako dnevno budete aktivni bar 30 minuta to bi trebalo da bude dovoljno.

Osim fizičke aktivnosti – evo još nekih korisnih saveta da dobijanje na kilaži u trudnoći ostavite iza sebe. 

 • Dojenje zapravo pomaže! Naučno je utvrđeno da kod nekih žena dojenje utiče na smanjenje kilaže.
 • Zamenite kaloričnu hranu nečim sličnim, možda ukusnijim.
 • Pazite na porcije. Potrudite se da Vaša porcija bude dovoljno hranljiva i da sadrži dovoljno kalorija i koncentrišite se na kvalitet pre kvantiteta.
 • Jedite “kabasto”. Dakle treba vam hrana koja će vam napuniti želudac i najesti vas ali da nije previše kalorična.
 • Unos masti je jako bitan. Ovde je takođe jako bitan kvalitet. Između 25 i 35% kalorija koje dnevno unesete trebalo bi da dolazi od masti. No nisu sve masti iste, pa je tako preporučljivo u ishrani imati maslinovo i suncokretovo ulje, avokado, orašaste plodove, tofu, soju i lososa. Treba smanjiti unos teletine, starih sireva i putera, a trans-masne kiseline bi trebalo što više izbaciti iz upotrebe. A kao što se kilaža u trudnoći ne treba smanjivati dijetama, ne treba ni ona posle trudnoće. 

PAŽLJIVO, STRPLJIVO, POD NADZOROM

Normalna kilaža u trudnoći je nešto veća od normalne kilaže pre trudnoće i to je osnovna stvar koju morate znati. Dobijanje kilograma u trudnoći je ne samo normalno, već i poželjno. Vrlo je bitno znati i da nije svakoj ženi potreban isti broj dodatnih kilograma i da taj broj zavisi od genetike, građe, prvobitne kilaže i mnogih drugih faktora.

Situacija se ne sme oteti kontroli i mora se pratiti. Tokom drugog stanja je neophodno da se redovno merite kako biste imali situaciju pod kontrolom, a pri pojavi bilo kakvih anomalija treba se javiti lekaru.

Naravno da morate paziti na ishranu, kako tokom drugog stanja, tako i po porođaju. Iako je prilično rašireno mišljenje da se fizička aktivnost treba svesti na minimum – to nije tačno. Lagani treninzi su blagotvorni za mamu i bebu, a fizička aktivnost je ključ povratka tela u prvobitno stanje po dolasku bebe na svet. 

Treba raskrstiti i sa mitom o tome da trudnice  jedu “za dvoje” ili “za troje”, jer je budućoj mami potrebno 300 do 500 dodatnih kalorija dnevno da bi se održala normalna kilaža u trudnoći.

Dobijanje kilograma u trudnoći je jako bitna tema i o tome se mora voditi računa, a ključni koraci za to su:

 • Konstantno savetovanje sa lekarom
 • Izbalansirana ishrana koja sadrži hranljive materije
 • Dodavanje neophodnih suplemenata u ishrani
 • Praćenje situacije
 • Umerenost i kada je dobijanje kilograma i kada je mršavljenje nakon trudnoće u pitanju

Proizvodi

FEMIBION 1 - za period planiranja trudnoće i ranu trudnoću do 12. nedelje

Femibion® 1 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Metafolin® je direktno dostupan oblik folata koji telo ne mora prethodno da pretvara. Adekvatan nivo folata kod majke smanjuje rizik za razvoj defekta neuralne cevi dok se plod razvija.
Detaljnije

FEMIBION 2 - od 13. nedelje trudnoće do porođaja i u periodu dojenja

Femibion® 2 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Sadrži i druge brižno odabrane sastojke od kojih posebno izdvajamo lutein koji udružen sa omega 3-masnim kiselinama doprinosi normalnom rastu i razvoju ploda, kao i intelektualnim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima deteta.
Detaljnije

FEMIBION 2 - Dvomesečno pakovanje 15% popusta + POKLON tetovaže (Trudnoća + Dojenje)

FEMIBION 2 obezbeđuje unos vitamina od kojih su najbitniji folat* (Metafolin® i folna kiselina) i DHA**, koji preporučujemo od 13. nedelje trudnoće do kraja laktacije.
Detaljnije

Saveti

Nega kože u trudnoći

Nega kože trudnice

U periodu trudnoće, čak i u periodu pripreme za trudnoću, nemojte zanemariti negu kože. Bitno je da se u toku trudnoće osećate lepo i samopouzdano, zato je nega kože trudnice bitna stvar. Za vreme trudnoće se u vašem telu dešava velika promena. Tako da nije iznenađujuće, ako se te promene pokažu i spolja. U toku trudnoće, koža trudnice može iskusiti neke od ovih promena:
 • Trudničke fleke
 • Pucanje kože - Strije
 • Proširene vene

Koža trudnice - Lice

Kada zatrudnite vaše telo proizvodi više hormona, zbog čega dolazi do povećanja pigmentacije na koži trudnice. Tako nastaju trudničke fleke. Trudničke fleke se takođe nazivaju melazma ili hloazma. Melazma uzrokuje pojavu tamnih mrlja na licu trudnice. Najčešče se pojavljuju na čelu i obrazima. Znaci melazme se pojavljuju kod 50% trudnica.

Pucanje kože i strije u trudnoći

Kako beba raste u stomaku, tako se i vi „uvećavate“. Neminovno je da se koža trudnice rasteže, prevashodno na stomaku, a zatim na bokovima i grudima, što može dovesti do njenog pucanja i pojave strija u trudnoći. Kako biste sprečili pojavljivanje strija ili ublažili simptome važno je redovno hidrirati i negovati kožu. Postoje preparati koji su posebno formulisani za svrhu prevencije pojave strija koji doprinose da koža dobije na elastičnosti, kako bi se izbeglo pucanje kože i pojava tankih crvenkastih crtica na koži. Strije nakon trudnoće prelaze u srebrnosivu boju i teško se uklanjaju, odnosno zaceljuju.

Proširene vene u trudnoći

Nije retka pojava proširenih kapilara i vena tokom trudnoće. One su često uslovljene naslednim faktorima. Tokom trudnoće usled povećanja volumena krvi što povećava pritisak na zidove krvnih sudova i pojačanog lučenja progesterona dolazi do slabljenja zidova vena i njihovog širenja. Ohrabrujuće je da se često povlače nakon porođaja ako pre trudnoće niste imali problem sa proširenim venama i kapilarima. Takođe, imajte na umu da se telesna težina tokom trudnoće ne treba povećati preko 8-12 kg (što je optimalno povećanje) kako se ne bi povećalo opterećenje u nogama. Za ublažavanje ovih tegoba postoje posebno dizanirane čarape za ovu svrhu, elastični zavoji, ali njihovo nošenje nije prijatno tokom leta.

Prirodni preparati za negu kože trudnice

Treba biti oprezan sa upotrebom preparata za negu kože, jer neki sastojci mogu da prođu u dublje slojeve kože koji su sa gustom mrežom kapilara i dalje, putem krvi i placente dospeti do bebe (ili u mleko). Koje preparate za kožu izbegavati za vreme trudnoće? Dva glavna sastojka koja treba izbegavati su salicilna kiselina i benzoil peroksid. Njih ima u praktično svakom proizvodu za uklanjanje akni. Zato bi u suštini najbolje bilo izbegavati proizvode te vrste. Prirodna nega lica Za negu kože trudnice je bitno imati dovoljno sunca. Studije pokazuju da trudnice nemaju dovoljan nivo Vitamina D. Najbolji i najprirodniji način da se nivo Vitamina D poveća je sunčanje i svež vazduh. Med može pomoći kod tamnih mrlja na koži, a sok od limuna deluje kao prirodni izbeljivač kože. Samo je bitno naneti ga 12 sati pre izlaganja suncu. Prirodni eksfolijant Nešto što može poslužiti kao piling je soda-bikarbona. Ona je prirodni preparat, pristupačna je i što je najvažnije, neće naškoditi vašoj bebi. Nežna je i može se koristiti na svim delovima tela. Umutite je u sasvim malo vode i mešajte dok ne dobijete gustu smesu. Možete takođe dodati par kapi vitamin E ulja za lice. Savetuju se šetnje i lagane vežbe kako bi se stimulisala cirkulacija, ipak nemojte preterivati sa šetnjama ukoliko osetite da vam ne prija. Ali primetićete da pomaže držanje nogu u blago uzdignutom položaju.
Pročitajte više
Vežbe u trudnoći

Psihofizička priprema trudnica

Su specijalno osmišljene lagane vežbe koje su posebno prilagođene stanju u kome se nalaze buduće mame. One su od velikog značaja jer se buduće mame pripremaju za sam trenutak dolaska bebe na svet. Istovremeno im olakšavaju da prođu kroz ovo posebno stanje u životu žene. Psihofizičke pripreme pomažu trudnicama da dođu spremne u porodilište: da prepoznaju kada porođaj počinje i kada moraju krenuti u porodilište, kao i šta je neophodno poneti na porođaj.

Psihofizička priprema sa elementima pilatesa i yoge

Ovaj program je pažljivo osmišljen i prilagođen trudnicama tokom trudnoće i mamama nakon porođaja. U toku trudnoće vaše telo prolazi kroz fiziološke promene koje zahtevaju pažljivo osmišljen program vežbanja. Ovepromene nisu stalne, ali su prednosti redovnog vežbanja mnoge. Vežbanje će vam ujedno pomoći pri poboljšanju psihofizičkih sposobnosti koje će biti neophodne nekoliko nedelja, pa i meseci nakon porođaja.

Prenatal pilates i prenatal yoga

Namenjeni su trudnicima tokom cele trudnoće. To je ujedno i najbolja i najsigurnija metoda. Kombinacijom ovih vežbi jačaju se mišići i zglobovi, nežno se treniraju bočni trbušni mišići i istovremeno jačaju leđa jer ona imaju važnu ulogu dok raste stomak. Ove vežbe će olakšati trudnoću, smanjiti bolove u leđima, očuvati mišićni tonus i tako vas nežno opustiti i istegnuti. Yoga poboljšava varenje i spavanje i time pomaže uravnoteženju krvnog pritiska. Rezultati ovog treninga uočavaju se u ugodnijoj trudnoći, lakšem porođaju, bržem i boljem oporavku nakon porođaja. Sa vežbanjem možete početi sa punih 12 nedelja trudnoće uz saglasnost ginekologa. Psihofizička priprema sadrži: TELESNE VEŽBE (pilates i yoga–asane) koje nežno deluju na vaše reproduktivne organe i karlicu u cilju laketrudnoće i porođaja TEORETSKI DEO programa fokusiran je na važnosti pravilne ishrane, nezi kože, upoznavanju sa svim relevantnim fazama porođaja i samim tim oslobađanju straha od nepoznatog, dojenju, kupanju bebe, obradi pupka, postpartalnoj kontracepciji... VEŽBE DISANJA (pranayama) TEHNIKA RELAKSACIJE (yoga nidra) – ova tehnika relaksacije putem vođene vizualizacije je posebno efektna za psihičko i fizičko opuštanje tokom trudnoće i samog porođaja. Od 34. nedelje trudnoće započinje se sa vežbom za jačanje trbušnog mišića. Sa punih 37 nedelja trudnoće uči se i tehnika napinjanja. Pre nego što počnete sa ovim programom ginekološki pregled i dozvola lekara su obavezni!

Kegelove vežbe - Vežbe za jačanje mišića karličnog dna

Kegelove vežbe se koriste za jačanje mišića karličnog dna i pomoći će vam da ojačate upravo onu grupu mišića koji podržavaju bešiku, rektum i vaginu. Trudnice koje svakodnevno rade Kegelove vežbe mogu olakšati sebi porođaj. Jačanje ovih mišića pomoći će vam da ih kontrolišete u toku porođaja. Vežbanjem mišića karličnog dna umanjujete dva problema koja se mogu javiti u trudnoći, a to su nevoljno mokrenje (kada se nakašljete, kinete, smejete se...) i pojavu hemoroida. Takođe, veoma je važno da nastavite sa treniranjem ovih mišića i nakon porođaja, da biste povratile kontrolu mokrenja i jačale vaginalne mišiće. Najbolja stvar kod ovih vežbi jeste da ih možete vežbati bilo gde i bilo kada, a da to niko ne primeti. Pre svega, potrebno je da osvestite mišiće karličnog dna. Najbolji način da to uradite je da dok ste u toaletu probate da zaustavite mokrenje, a potom nastavite - na ovaj način ćete osetiti koji su to mišići koje treba vežbati. Ovo treba uraditi nekoliko puta dok ne osvestite deo koji ćete vežbati, jer ukoliko često zaustavljate mokrenje, povećavate šanse za nastanak infekcije. Izvodite ih tako što zamislite da vam se mokri i da hoćete da zaustavite mokrenje, zadržite mišiće 5-10 sekundi, a zatim opustite. Ponovite 10-20 puta, najmanje tri puta dnevno. Pre nego što počnete sa vežbanjem, ispraznite bešiku. Dišite normalno tokom izvođenja vežbe, udahom stegnete, a izdahom opustite mišiće. Probajte dok izvodite vežbu da ne aktivirate mišiće na nogama, mišiće zadnjice i trbušne mišiće. Kada raditi Kegelove vežbe?
 • S obzirom da u trudnoći često idete u toalet, dok perete ruke neka vam bude zadatak da svaki put uradite 10 ponavljanja.
 • Vežbajte dok čekate da se upali zeleno svetlo na semaforu, uradite vežbu 10 puta.
 • Vežbajte dok u čekaonici čekate na pregled kod ginekologa.
 • Vežbajte dok čekate u redu u banci, apoteci... (ali iskoristite šansu da ipak prođete preko reda, ukoliko ste trudnica).
 • Ako ste se porodili i dojite bebu, postavite sebi zadatak da upravo za vreme dojenja uradite dvadesetak ponavljanja.
Dušica Dišić, babica i sertifikovani edukator psihofizičke pripreme, prenatal pilatesa i yoge i programa vežbi tokom postporođajnog perioda.

Vežbe za trudnice

Sigurno se često pitate koje vežbe biste smeli raditi u trudnoći. Vežbe po mesecima trudnoće bi se svakako trebale razlikovati.

Vežbe u prvom trimestru

Ukoliko niste vežbali pre trudnoće, u prvih tri meseca vam vežbanje može biti naporno. Pre svega zato što se u telu dešavaju razne hormonalne promene koje mogu dovesti do generalne slabosti i mučnina. Ukoliko se ipak odlučite za vežbanje, posebnu pažnju posvetite zagrevanju i istezanju. Na ovaj način pripremate vaše mišiće ali i zglobove a zatim povećavate mobilnost kičme i karlice. Prilikom vežbanja vodite računa da vam otkucaji srca ne prelaze 140bpm i da trening ne traje duže od sat vremena.

Vežbe u drugom trimestru

Ovo je idealni period za povećanje fizičke aktivnosti. U drugom trimestru, trudnice se osećaju znatno bolje bez mučnina i iscrpljenosti. Bez obzira što se vi osećate bolje, obavezno konsultujte vašeg lekara oko aktivnosti koje planirate.  Obavezno se bavite vežbama disanja. Ove vežbe će vas dodatno smiriti ali i pozitivno uticati na međurebarne mišiće i dijafragmu. Dozvoljeno je baviti se i vežbama za jačanje mišića lega, karličnog dna i ramenog pojasa.  Zbog proširenih krvnih sudova, može se desiti da krvni pritisak pada. Kako biste ovo sprečili, koristite dovoljno tečnosti. 

Vežbe u trećem trimestru

Ovo su meseci pripreme vašeg organizma za predstojeći porođaj. Trudite se da nastavite sa vežbama kao i do sada, ali ukoliko u bilo kom trenutku osetite nelagodu ili primetite blago krvarenje, morate prekinuti sa vežbama kako ne biste izazvali prevremeni porođaj.  Naravno, uvek konsultujte vašeg lekara koji je upućen u razvoj vaše trudnoće. U ovom peridu, valjalo bi aktivirati jačanje gluteusa i karličnog dna uz pomoć vežbi za rastezanje i opuštanje. Trudnoća je posebo psiho-fiziološko stanje kod žena koje dovodi do raznih promena. U tom periodu i nakon toga, ženama je neophodno da imaju neki vid fizičke aktivnosti. Vežbe za trudnice moraju biti smišljene od strane stručnog lica i izvođene težinom proporcionalnoj dužini trudnoće. Jednom rečju, vezbe za trudnice moraju biti prilagođene kako ranoj tako i podmkloj trudnoći.

Vežbe u trudnoći

Zdrav stil života i vežbanje u trudnoći je jako bitno za život i zdravlje kako majke tako i bebe a ujedno povećava nivo energije i luči endorfin za dobro raspoloženje. Fiziološke promene u takozvanom “drugom stanju” su prevashodno hormonalne prirode i uzrokuju na emocionalne i fizičke promene. Simptomi koji se javljaju kod većine trudnica u ovom periodu su mučna i slabost, samim tim ukoliko niste bili fizički aktivni pre začeća, vežbanje u trudnoći nije pravi trenutak za započinjanje.U ovom periodu zadovoljavajuće vezbe za trudnice bi bile i aktivnosti kao što su lagane šetnje.

Treniranje u trudnoći

Od velikog je značaja da treniranje u trudnoći bude pravilno izvedeno kao i izbegavanje napora i prenaprezanja a pre svakog treninga treba odraditi vežbe zagrevanja i rastezanja koje smanjuju verovatnoću povrede. Vežbe za trudnice treba da budu organizovane tako da jačaju celu muskulaturu a poseban akcenat staviti na vežbe disanja koje jačaju mišiće leđa, stomaka i karlični deo.Vežbe u trudnoći ne bi trebalo da traju duže od sat vremena.

Plivanje u trudnoći

Plivanje je interesantna i opuštajuća vežba za trudnice, a dok plivate osećaj pokretljivosti i lakoće je nezamenljiv. Kao i sve ostale vežbe za kardiovaskularne organe, plivanje u trudnoći pomaže lakše disanje, a organizam lakše resorbuje kiseonika, što je izuzetno važno  za mamu i bebu. Plivanje u trudnoći pospešuje cirkulaciju, povećava jačinu i elestičnost mišića. Vežbe u trudnoći takođe će pomoći kod smanjenja otoka nogu i sprečiti pojavu proširenih vena.
Pročitajte više
Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću

Šta želite da naučite

Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imuni sistem, kojima blokira, hvata i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju. Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne barijere koja će sve bakterije i viruse sprečiti da naškode zdravlju. Imunitet je, zapravo, sposobnost organizma da se brani od ovih napadača. U tu svrhu, organizam svakog sata stvara preko deset miliona antitela, a za takvu produktivnost zahteva izdašne zalihe hranljivih materija. Tokom pripreme i planiranja trudnoće žene moraju da obrate posebnu pažnju na svoj imunitet i ozbiljno porade na njemu, ukoliko je oslabljen ili nezadovoljavajući, jer će u periodu trudnoće biti mnogo podložnije infekcijama ako je njihov imuni sistem oslabljen. Postoji veliki broj prirodnih preparata i lekovitog bilja koje mogu da pomognu u jačanju imuniteta. Međutim, nisu svi proizvodi, niti sve biljke adekvatne za upotrebu u periodu pripreme za trudnoću.

Folna kiselina, 9 esencijalnih vitamina i jod

Unošenje vitamina i minerala u ženski organizam ne može se uvek obezbediti optimalnom ishranom. Tipičan primer za to je folat, aktivni oblik folne kiseline (vitamin B9), čiji deficit nakon postignute trudnoće može dovesti do nepravilnosti u formiranju centralnog nervog sistema deteta. Folate, aktivne oblike folne kiseline, organizam obezbeđuje iz namirnica (spanać, brokoli, pomorandžin sok, itd). Međutim, preporučen dnevni unos folata od 400 mikrograma nije moguće obezbediti isključivo putem ishrane (prosečan unos je oko 50 odsto). Dovoljan unos folne kiseline može da doprinese smanjenju broja spontanih pobačaja koji se javljaju naročito kod žena sa sniženom aktivnošću enzima za pretvaranje folne kiseline u biološki aktivan oblik. Nedovoljno unošenje vitamina i minerala prilikom planiranja i tokom same trudnoće može da šteti budućem zdravlju deteta. Potrebno je vremena da se folna kiselina koju žene kroz razne vrste preparata unose u organizam, prevede u aktivni oblik folat- osim ako se ne uzme u obliku koji je odmah iskoristiv, kao Metafolin®. Potrebe za folatima u trudnoći se povećavaju i od velikog su značaja i za majku i za plod. Čak do 70 odsto komplikacija trudnoće uspešno se može sprečiti unosom folata pre začeća i tokom trudnoće. Tokom trudnoće naš organizam treba i druge vitamine B grupe koji imaju posebne uloge (vitamini B6 i B12 učestvuju u normalnom formiranju crvenih krvnih zrnaca; vitamini B1, B2, B6 i B12 učestvuju u normalnom funkcionisanju nervnog sistema). Vitamin C i E štiti ćelije organizma od oksidativnog stresa. Vitamin C, takođe, snaži imuni sistem organizma. Jod, važan mikroelement koji ulazi u sastav tiroidnih hormona, ima ulogu da obezbedi da štitasta žlezda stvara optimalne količine tiroidnih hormona, koji su esencijalni za mozak i neurološki razvoj bebe, pogotovo tokom perioda gestacije. Hormoni su neophodni za obezbeđivanje zdravog rasta i efikasni metabolizam. Organizam ne sintetiše jod, a potrebe za jodom se povećavaju i do 50 odsto tokom trudnoće. Nedostatak joda tokom trudnoće može izazvati hipotiroizam kod majke i bebe, tako da trudnice i dojilje moraju biti sigurne da ga unose dovoljno i za sebe i za svoju bebu; što je oko 150 mikrograma joda dnevno. Mnoge bitne nutrijente, vitamine i masne kiseline trudnice nemaju deponovane u organizmu niti ih mogu obezbediti čak ni optimalnom ishranom. DHA (omega-3 masna kiselina dugog lanca) je neophodna za pravilan razvoj mozga i vida deteta, kao i za razvoj njegovih intelektualnih i motoričkih sposobnosti. Masne morske ribe (haringa, losos, skuša, tuna) bogate su DHA, ali je njihov unos ograničen tokom trudnoće. Takođe, majčin organizam može da prevede samo male količine DHA iz biljnih ulja (ulje iz semena lana i ulje uljane repice). Fetus DHA dobija preko placente, a beba preko majčinog mleka, te je potrebno da trudnice i dojilje obezbede neophodan dnevni unos DHA. Preuzeto sa sajta www.hocubebu.rs.
Pročitajte više

Preporučujemo

Bolovi u stomaku tokom trudnoće
Dok se polako pripremate da na svet dočekate Vašu bebu, polako počinjete i da…
Pročitajte više
Znaci da bebi rastu zubi
Biti mama je jedna od najvećih radosti, i nakon devet dugih meseci iščekivanja, kada…
Pročitajte više
Rizici odlaganja materinstva
Materinstvo je jedan od najvećih koraka koje možete napraviti u životu, i čak ga…
Pročitajte više