fbpx

Šta Vam je još neophodno u trudnoći?

Kao što smo videli, folna kiselina i Metafolin® su važni, ali se lista nutrijenata važnih u trudnoći ne zaustavlja ovde!

Tokom trudnoće našem organizmu su potrebni i drugi vitamini B grupe koji imaju posebne uloge (vitamini B6 i B12 učestvuju u normalnom formiranju crvenih krvnih zrnaca; vitamini B1, B2, B6 i B12 učestvuju u normalnom funkcionisanju nervnog sistema).

Vitamin C i E štiti ćelije organizma od oksidativnog stresa. Vitamin C, takođe, je jedan od najvažnijih vitamina kada je u pitanju jačanje imunog sistema organizma.

Još dva nutrijenta su veoma važna – jod i DHA

Jod, važan mikroelement koji ulazi u sastav tiroidnih hormona, ima ulogu da obezbedi da štitasta žlezda stvara optimalne količine tiroidnih hormona, koji su esencijalni za razvoj bebe. Hormoni su neophodni za obezbeđivanje zdravog rasta i efikasni metabolizam. Organizam ne sintetiše jod. Potrebe za jodom se povećavaju i do 50% tokom trudnoće. Nedostatak joda tokom trudnoće može izazvati hipotiroidizam kod majke i bebe, tako da trudnice i dojilje moraju biti sigurne da ga unose dovoljno i za sebe i za svoju bebu, što je oko 150 mikrograma joda dnevno.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail