fbpx

Folna kiselina i Metafolin® – zašto su važni?

Dosta vremena smo posvetili značaju folata i drugih nutrijenata za vašu trudnoću. Bez sumnje se pitate – zašto su oni tako neophodni? Odgovor je jednostavan: folna kiselina i Metafolin® su izvori folata.

Folati su važni za rast materice, pripremu grudi i formiranje placente tokom trudnoće. Usled nedostatka folata tokom trudnoće mogu se javiti nepravilnosti u formiranju neuralne cevi (od koje se kasnije formira centralni i periferni nervni sistem bebe, kao i srčane i urogenitalne mane. Folati, takođe, imaju ulogu u procesu deljenja ćelija i pravilnom formiranju i rastu fetusa.

Svaka druga žena nosi u sebi genetski varijabilne forme enzima, pa neka žena nije u stanju da u potpunosti metaboliše folnu kiselinu i pretvori je u aktivni oblik. Ta varijabilnost gena se naziva genetski polimorfizam, a to može biti uzrok da svaka druga žena ne postiže optimalan unos i održavanje nivoa neophodnog folata uprkos dovoljnom unosu folne kiseline.(1)

Femibion® sadrži Metafolin®, patentom zaštićen, biološki aktivan oblik folne kiseline, koji ne zahteva transformaciju u organizmu i sve žene imaju mogućnost optimalnog snabdevanja organizma folatima od samog početka trudnoće. Kako preporučen dnevni unos folata nije moguće obezbediti isključivo putem hrane, preporučuje se suplementacija u količini od 400 mikrograma dnevno.

Literatura:
(1) Martinez-Frias Ml et al. Maternal polymorphisms 677C-T and 1298A-C of MTHFR, and 66A-G MTRR genes: Is there any relationship between polymorphisms of the folate pathway, maternal homocysteine levels, and the risk for having a child with a Down Syndrome? Am J Med Genet Part A 2006; 140A, 987-997.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail