fbpxPlaniranje Dobro je znati Trudnoća posle 35. godine

Trudnoća posle 35. godine

Trudnoća posle 35. godine više nije bauk i sve više žena odlučuje da u tom periodu zatrudni i proširi svoju porodicu. Razlozi za to su brojni, a pre svega se odnose na vreme koje je damama potrebno da završe sa svojim obrazovanjem i izgrade profesionalne karijere. 

To se jasno vidi i kada se pogleda statistika. U 2016. je u Americi prvi put registrovano više porodilja koje su imale preko 30 godina, u odnosu na one između 25 i 29 godina. Prosečna starost majki kada je prvo dete u pitanju je skočila na 28 godina, a 2015. godine je ona bila 26.4 godine. Ovaj trend je i dalje u porastu, pa nije nemoguće da uskoro prosečna starost majki pri prvom porođaju bude i oko 30. godine. 

A ovome se svakako suprotstavljaju predrasude o trudnoći posle 35. godine sa kojima se susrećemo. To su između ostalog tvrdnje da: 

 • Trudnoće posle 35. godine rezultiraju u drastično većem broju pobačaja
 • Stepen mrtvorođenosti beba dramatično skače kada su ovakve trudnoće u pitanju
 • Trudnoća nakon 35. godine donosi ogroman rizik za majku 
 • Majke koje se odluče za trudnoću posle svog 35. rođendana rizikuju prerano rođenje deteta
 • Generalno trudnoće u kasnim tridesetim ozbiljno narušavaju zdravlje mame i bebe

Na čemu se zasnivaju predrasude vezane za trudnoću posle 35. godine?

Ipak i dalje u javnosti postoje mnoge predrasude kada je trudnoća posle 35. godine u pitanju. Smatra se da su šanse za trudnoću posle 35. drastično manje, ali te tvrdnje su zasnovane na pogrešno protumačenim činjenicama. Mnoge studije uzimaju podatke koji se odnose na stope rađanja u XVIII i XIX veka.

Te studije nisu relevantne za moderno doba iz mnoštva razloga – od kulturoloških razloga, do promena na tržištu rada, pa naravno i do napretka medicine koji je drastično produžio životni vek, poboljšao kvalitet života i olakšao same procese začeća i trudnoće. Moderne studije pokazuju da žene koje požele da zatrudne posle 35. godine to i uspevaju ogromnoj većini slučajeva. 

Šta kažu savremeni podaci?

Tačnije 66 odsto žena koje pokušaju da zatrudne posle 35. godine to uspe u roku od godinu dana, dok njih 84 odsto uspe da zatrudni u roku od četiri godine. Naravno, kao i u svim ranijim periodima i u periodu nakon 35. godine najbolje je iskoristiti najplodnije dane za začetak bebe!

Ono što verovatno niste znale je da su u svemu ovome jako važne i godine Vašeg partnera. Ukoliko imate više od 35 godina, a partner Vam je pet ili više godina stariji smanjuju vam se šanse da začnete. 

Trudnoća u kasnim tridesetima je moguća iako je tačno da se plodnost nakon tridesete godine smanjuje. Zapravo se plodnost kod žena smanjuje još od kasnih dvadesetih, ali to samo znači da će budućim mamama biti potrebno samo malo više vremena da zatrudne. Prirodne trudnoće su moguće i kod žena koje imaju više od 40 godina. 

Na rođenju svaka žena dobije određeni broj jajnih ćelija koji se kreće od milion do dva miliona. Do puberteta ih nestane pola, a sa godinama se njihov broj dodatno smanjuje. Ipak, na kraju Vam je potrebna samo jedna jajna ćelija da bi zatrudneli! 

No naravno da biološki sat neće usporavati, tako da ne treba gubiti vreme. Ukoliko ne uspete da zatrudnite u roku od šest meseci najbolje je posetiti ginekologa radi nekih rutinskih testiranja i dobijanja saveta. 

Prva trudnoća nakon tridesetpete godine je postala izbor mnogih žena, a iako je tačno da se u tim godinama povećava rizik od pobačaja – brojke nisu toliko dramatične. Procenti pobačaja se drastično povećavaju u trudnoćama koje počinju u četrdesetim godinama, pogotovo od 45. pa nadalje. 

Takođe se u trudnoćama nakon 35. povećava rizik od mrtvorođenosti, ali ni to nije toliko dramatično kao što se često predstavlja. Jedna studija koja je rađena na uzorku od 385.120 trudnoća u Velikoj Britaniji utvrdila je da se na 1.000 žena mlađih od 35 godina ovo dešava kod 4.7 osoba. Prosečan broj mrtvorođenčadi kod trudnoća nakon 35. godine je tek malo veći – 6.1 od 1.000 trudnoća se tako završava.

Kako do bezbednije trudnoće nakon 35. godine?

Ono što je sigurno je da će Vam zdraviji način života pomoći i povećati Vam šanse za trudnoću posle 35. Svakako je poželjno izbaciti alkohol i cigarete iz upotrebe, te redukovati unos kofeina. Generalno je za planiranje trudnoće jako važna telesna težina i veoma je važno dovesti telo u što bolju formu pre drugog stanja. 

A ukoliko zatrudnite posle 35. svakako biste morali da povedete računa o zdravlju tokom samog drugog stanja. Ne samo da bi bilo poželjno da izbegavate štetne supstance , već bi vežba i zdrava ishrana morali da postanu Vaša svakodnevnica! A uz to naravno – treba razmisliti i o nekim pomoćnim sredstvima poput dodataka ishrani koji će Vam pomoći da Vaše telo lakše podnese težak zadatak koji je pred njim.

Neke ranije studije su takođe isticale da postoji povećan rizik od preranog rođenja bebe (rođenja pre 37. nedelje trudnoće) i od premale težine bebe po rođenju (manje od 2.5 kilograma) kod majki koje imaju više od 35 godina. Ipak najnovija studija doktora Mika Mirskile, direktora Instituta za demografska istraživanja iz Londona je dokazala da se ti neželjeni simptomi nikako ne mogu povezati sa starošću majki. 

“Naši nalazi sugerišu da žene ne bi trebalo da se brinu oko svoje starosti kada pokušavaju da dobiju dete. Nalazi pokazuju da individualne životne okolnosti i način života svakog pojedinca imaju mnogo više uticaja od samog godišta”, istakao je doktor Mirskila. 

Šta je zaključak?

Na kraju ostaje pitanje, da li je trudnoća nakon 35. godine zaista rizična

Statistički su svakako mnogi rizici uvećani. Povećan je rizik od preranog rođenja, pobačaja, te rizici od neželjenih posledica po zdravlje bebe i mame nakon porođaja. Sa druge strane jasno je da su ti rizici mnogo manji nego što se ranije mislilo. 

Kao što je i navedeno sam broj godina ne znači ništa, te su za procenu mogućih komplikacija tokom i posle trudnoće mnogo značajniji životni stil i sveukupno zdravlje budućih majki. Zbog toga nije na odmet potražiti savet od lekara i otići na nekoliko rutinskih pregleda pre nego što zaželite da zatrudnite. 

Naravno na kraju se mora reći i da nisu sve odluke koje treba doneti kada je trudnoća u kasnim tridesetima u pitanju vezane za Vaše telo, plodnost i fizičko zdravlje. Vrlo je bitno razmisliti da li ste spremni za takav korak.

Kako je nakon 35. sve teže dobiti dete nikako se ne treba odlučivati za tako krupan i ključan korak u životu ukoliko niste dovoljno sigurni u svoju odluku.

Proizvodi

FEMIBION 1 Planiranje + Trudnoća

FEMIBION 1 Vam obezbeđuje unos pažljivo odabranih hranljivih sastojaka, kao što su folat* (Metafolin® i folna kiselina), koji preporučujemo od početka planiranja trudnoće do 12. nedelje trudnoće.
Detaljnije

FEMIBION 2 Trudnoća + Dojenje

FEMIBION 2 Vam obezbeđuje unos hranljivih sastojaka od kojih su najbinitji folat* (Metafolin® i folna kiselina) i DHA**, koji preporučujemo od 13. nedelje trudnoće do kraja laktacije.
Detaljnije

Saveti

Nega kože

Nega kože trudnice

U periodu trudnoće, čak i u periodu pripreme za trudnoću, nemojte zanemariti negu kože.

Bitno je da se u toku trudnoće osećate lepo i samopouzdano, zato je nega kože trudnice bitna stvar. Za vreme trudnoće se u vašem telu dešava velika promena. Tako da nije iznenađujuće, ako se te promene pokažu i spolja.

U toku trudnoće, koža trudnice može iskusiti neke od ovih promena:

 • Trudničke fleke
 • Pucanje kože - Strije
 • Proširene vene

Koža trudnice - Lice

Kada zatrudnite vaše telo proizvodi više hormona, zbog čega dolazi do povećanja pigmentacije na koži trudnice. Tako nastaju trudničke fleke. Trudničke fleke se takođe nazivaju melazma ili hloazma. Melazma uzrokuje pojavu tamnih mrlja na licu trudnice. Najčešče se pojavljuju na čelu i obrazima. Znaci melazme se pojavljuju kod 50% trudnica.

Pucanje kože i strije u trudnoći

Kako beba raste u stomaku, tako se i vi „uvećavate“. Neminovno je da se koža trudnice rasteže, prevashodno na stomaku, a zatim na bokovima i grudima, što može dovesti do njenog pucanja i pojave strija u trudnoći. Kako biste sprečili pojavljivanje strija ili ublažili simptome važno je redovno hidrirati i negovati kožu. Postoje preparati koji su posebno formulisani za svrhu prevencije pojave strija koji doprinose da koža dobije na elastičnosti, kako bi se izbeglo pucanje kože i pojava tankih crvenkastih crtica na koži. Strije nakon trudnoće prelaze u srebrnosivu boju i teško se uklanjaju, odnosno zaceljuju.

Proširene vene u trudnoći

Nije retka pojava proširenih kapilara i vena tokom trudnoće. One su često uslovljene naslednim faktorima. Tokom trudnoće usled povećanja volumena krvi što povećava pritisak na zidove krvnih sudova i pojačanog lučenja progesterona dolazi do slabljenja zidova vena i njihovog širenja. Ohrabrujuće je da se često povlače nakon porođaja ako pre trudnoće niste imali problem sa proširenim venama i kapilarima. Takođe, imajte na umu da se telesna težina tokom trudnoće ne treba povećati preko 8-12 kg (što je optimalno povećanje) kako se ne bi povećalo opterećenje u nogama. Za ublažavanje ovih tegoba postoje posebno dizanirane čarape za ovu svrhu, elastični zavoji, ali njihovo nošenje nije prijatno tokom leta.

Prirodni preparati za negu kože trudnice

Treba biti oprezan sa upotrebom preparata za negu kože, jer neki sastojci mogu da prođu u dublje slojeve kože koji su sa gustom mrežom kapilara i dalje, putem krvi i placente dospeti do bebe (ili u mleko). Koje preparate za kožu izbegavati za vreme trudnoće? Dva glavna sastojka koja treba izbegavati su salicilna kiselina i benzoil peroksid. Njih ima u praktično svakom proizvodu za uklanjanje akni. Zato bi u suštini najbolje bilo izbegavati proizvode te vrste. Prirodna nega lica Za negu kože trudnice je bitno imati dovoljno sunca. Studije pokazuju da trudnice nemaju dovoljan nivo Vitamina D. Najbolji i najprirodniji način da se nivo Vitamina D poveća je sunčanje i svež vazduh. Med može pomoći kod tamnih mrlja na koži, a sok od limuna deluje kao prirodni izbeljivač kože. Samo je bitno naneti ga 12 sati pre izlaganja suncu. Prirodni eksfolijant Nešto što može poslužiti kao piling je soda-bikarbona. Ona je prirodni preparat, pristupačna je i što je najvažnije, neće naškoditi vašoj bebi. Nežna je i može se koristiti na svim delovima tela. Umutite je u sasvim malo vode i mešajte dok ne dobijete gustu smesu. Možete takođe dodati par kapi vitamin E ulja za lice. Savetuju se šetnje i lagane vežbe kako bi se stimulisala cirkulacija, ipak nemojte preterivati sa šetnjama ukoliko osetite da vam ne prija. Ali primetićete da pomaže držanje nogu u blago uzdignutom položaju.
Pročitajte više
Vežbe u trudnoći

Psihofizička priprema trudnica

Su specijalno osmišljene lagane vežbe koje su posebno prilagođene stanju u kome se nalaze buduće mame. One su od velikog značaja jer se buduće mame pripremaju za sam trenutak dolaska bebe na svet. Istovremeno im olakšavaju da prođu kroz ovo posebno stanje u životu žene. Psihofizičke pripreme pomažu trudnicama da dođu spremne u porodilište: da prepoznaju kada porođaj počinje i kada moraju krenuti u porodilište, kao i šta je neophodno poneti na porođaj.

Psihofizička priprema sa elementima pilatesa i yoge

Ovaj program je pažljivo osmišljen i prilagođen trudnicama tokom trudnoće i mamama nakon porođaja. U toku trudnoće vaše telo prolazi kroz fiziološke promene koje zahtevaju pažljivo osmišljen program vežbanja. Ovepromene nisu stalne, ali su prednosti redovnog vežbanja mnoge. Vežbanje će vam ujedno pomoći pri poboljšanju psihofizičkih sposobnosti koje će biti neophodne nekoliko nedelja, pa i meseci nakon porođaja.

Prenatal pilates i prenatal yoga

Namenjeni su trudnicima tokom cele trudnoće. To je ujedno i najbolja i najsigurnija metoda. Kombinacijom ovih vežbi jačaju se mišići i zglobovi, nežno se treniraju bočni trbušni mišići i istovremeno jačaju leđa jer ona imaju važnu ulogu dok raste stomak. Ove vežbe će olakšati trudnoću, smanjiti bolove u leđima, očuvati mišićni tonus i tako vas nežno opustiti i istegnuti. Yoga poboljšava varenje i spavanje i time pomaže uravnoteženju krvnog pritiska. Rezultati ovog treninga uočavaju se u ugodnijoj trudnoći, lakšem porođaju, bržem i boljem oporavku nakon porođaja. Sa vežbanjem možete početi sa punih 12 nedelja trudnoće uz saglasnost ginekologa. Psihofizička priprema sadrži: TELESNE VEŽBE (pilates i yoga–asane) koje nežno deluju na vaše reproduktivne organe i karlicu u cilju laketrudnoće i porođaja TEORETSKI DEO programa fokusiran je na važnosti pravilne ishrane, nezi kože, upoznavanju sa svim relevantnim fazama porođaja i samim tim oslobađanju straha od nepoznatog, dojenju, kupanju bebe, obradi pupka, postpartalnoj kontracepciji... VEŽBE DISANJA (pranayama) TEHNIKA RELAKSACIJE (yoga nidra) – ova tehnika relaksacije putem vođene vizualizacije je posebno efektna za psihičko i fizičko opuštanje tokom trudnoće i samog porođaja. Od 34. nedelje trudnoće započinje se sa vežbom za jačanje trbušnog mišića. Sa punih 37 nedelja trudnoće uči se i tehnika napinjanja. Pre nego što počnete sa ovim programom ginekološki pregled i dozvola lekara su obavezni!

Kegelove vežbe - Vežbe za jačanje mišića karličnog dna

Kegelove vežbe se koriste za jačanje mišića karličnog dna i pomoći će vam da ojačate upravo onu grupu mišića koji podržavaju bešiku, rektum i vaginu. Trudnice koje svakodnevno rade Kegelove vežbe mogu olakšati sebi porođaj. Jačanje ovih mišića pomoći će vam da ih kontrolišete u toku porođaja. Vežbanjem mišića karličnog dna umanjujete dva problema koja se mogu javiti u trudnoći, a to su nevoljno mokrenje (kada se nakašljete, kinete, smejete se...) i pojavu hemoroida. Takođe, veoma je važno da nastavite sa treniranjem ovih mišića i nakon porođaja, da biste povratile kontrolu mokrenja i jačale vaginalne mišiće. Najbolja stvar kod ovih vežbi jeste da ih možete vežbati bilo gde i bilo kada, a da to niko ne primeti. Pre svega, potrebno je da osvestite mišiće karličnog dna. Najbolji način da to uradite je da dok ste u toaletu probate da zaustavite mokrenje, a potom nastavite - na ovaj način ćete osetiti koji su to mišići koje treba vežbati. Ovo treba uraditi nekoliko puta dok ne osvestite deo koji ćete vežbati, jer ukoliko često zaustavljate mokrenje, povećavate šanse za nastanak infekcije. Izvodite ih tako što zamislite da vam se mokri i da hoćete da zaustavite mokrenje, zadržite mišiće 5-10 sekundi, a zatim opustite. Ponovite 10-20 puta, najmanje tri puta dnevno. Pre nego što počnete sa vežbanjem, ispraznite bešiku. Dišite normalno tokom izvođenja vežbe, udahom stegnete, a izdahom opustite mišiće. Probajte dok izvodite vežbu da ne aktivirate mišiće na nogama, mišiće zadnjice i trbušne mišiće. Kada raditi Kegelove vežbe?
 • S obzirom da u trudnoći često idete u toalet, dok perete ruke neka vam bude zadatak da svaki put uradite 10 ponavljanja.
 • Vežbajte dok čekate da se upali zeleno svetlo na semaforu, uradite vežbu 10 puta.
 • Vežbajte dok u čekaonici čekate na pregled kod ginekologa.
 • Vežbajte dok čekate u redu u banci, apoteci... (ali iskoristite šansu da ipak prođete preko reda, ukoliko ste trudnica).
 • Ako ste se porodili i dojite bebu, postavite sebi zadatak da upravo za vreme dojenja uradite dvadesetak ponavljanja.
Dušica Dišić, babica i sertifikovani edukator psihofizičke pripreme, prenatal pilatesa i yoge i programa vežbi tokom postporođajnog perioda.

Vežbe za trudnice

Trudnoća je posebo psiho-fiziološko stanje kod žena koje dovodi do raznih promena. U tom periodu i nakon toga, ženama je neophodno da imaju neki vid fizičke aktivnosti. Vežbe za trudnice moraju biti smišljene od strane stručnog lica i izvođene težinom proporcionalnoj dužini trudnoće. Jednom rečju, vezbe za trudnice moraju biti prilagođene kako ranoj tako i podmkloj trudnoći.

Vežbe u trudnoći

Zdrav stil života i vežbanje u trudnoći je jako bitno za život i zdravlje kako majke tako i bebe a ujedno povećava nivo energije i luči endorfin za dobro raspoloženje. Fiziološke promene u takozvanom “drugom stanju” su prevashodno hormonalne prirode i uzrokuju na emocionalne i fizičke promene. Simptomi koji se javljaju kod većine trudnica u ovom periodu su mučna i slabost, samim tim ukoliko niste bili fizički aktivni pre začeća, vežbanje u trudnoći nije pravi trenutak za započinjanje.U ovom periodu zadovoljavajuće vezbe za trudnice bi bile i aktivnosti kao što su lagane šetnje.

Treniranje u trudnoći

Od velikog je značaja da treniranje u trudnoći bude pravilno izvedeno kao i izbegavanje napora i prenaprezanja a pre svakog treninga treba odraditi vežbe zagrevanja i rastezanja koje smanjuju verovatnoću povrede. Vežbe za trudnice treba da budu organizovane tako da jačaju celu muskulaturu a poseban akcenat staviti na vežbe disanja koje jačaju mišiće leđa, stomaka i karlični deo.Vežbe u trudnoći ne bi trebalo da traju duže od sat vremena.

Plivanje u trudnoći

Plivanje je interesantna i opuštajuća vežba za trudnice, a dok plivate osećaj pokretljivosti i lakoće je nezamenljiv. Kao i sve ostale vežbe za kardiovaskularne organe, plivanje u trudnoći pomaže lakše disanje, a organizam lakše resorbuje kiseonika, što je izuzetno važno  za mamu i bebu. Plivanje u trudnoći pospešuje cirkulaciju, povećava jačinu i elestičnost mišića. Vežbe u trudnoći takođe će pomoći kod smanjenja otoka nogu i sprečiti pojavu proširenih vena.
Pročitajte više
Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću

Šta želite da naučite

Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imuni sistem, kojima blokira, hvata i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju. Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne barijere koja će sve bakterije i viruse sprečiti da naškode zdravlju. Imunitet je, zapravo, sposobnost organizma da se brani od ovih napadača. U tu svrhu, organizam svakog sata stvara preko deset miliona antitela, a za takvu produktivnost zahteva izdašne zalihe hranljivih materija. Tokom pripreme i planiranja trudnoće žene moraju da obrate posebnu pažnju na svoj imunitet i ozbiljno porade na njemu, ukoliko je oslabljen ili nezadovoljavajući, jer će u periodu trudnoće biti mnogo podložnije infekcijama ako je njihov imuni sistem oslabljen. Postoji veliki broj prirodnih preparata i lekovitog bilja koje mogu da pomognu u jačanju imuniteta. Međutim, nisu svi proizvodi, niti sve biljke adekvatne za upotrebu u periodu pripreme za trudnoću.

Folna kiselina, 9 esencijalnih vitamina i jod

Unošenje vitamina i minerala u ženski organizam ne može se uvek obezbediti optimalnom ishranom. Tipičan primer za to je folat, aktivni oblik folne kiseline (vitamin B9), čiji deficit nakon postignute trudnoće može dovesti do nepravilnosti u formiranju centralnog nervog sistema deteta. Folate, aktivne oblike folne kiseline, organizam obezbeđuje iz namirnica (spanać, brokoli, pomorandžin sok, itd). Međutim, preporučen dnevni unos folata od 400 mikrograma nije moguće obezbediti isključivo putem ishrane (prosečan unos je oko 50 odsto). Dovoljan unos folne kiseline može da doprinese smanjenju broja spontanih pobačaja koji se javljaju naročito kod žena sa sniženom aktivnošću enzima za pretvaranje folne kiseline u biološki aktivan oblik. Nedovoljno unošenje vitamina i minerala prilikom planiranja i tokom same trudnoće može da šteti budućem zdravlju deteta. Potrebno je vremena da se folna kiselina koju žene kroz razne vrste preparata unose u organizam, prevede u aktivni oblik folat- osim ako se ne uzme u obliku koji je odmah iskoristiv, kao Metafolin®. Potrebe za folatima u trudnoći se povećavaju i od velikog su značaja i za majku i za plod. Čak do 70 odsto komplikacija trudnoće uspešno se može sprečiti unosom folata pre začeća i tokom trudnoće. Tokom trudnoće naš organizam treba i druge vitamine B grupe koji imaju posebne uloge (vitamini B6 i B12 učestvuju u normalnom formiranju crvenih krvnih zrnaca; vitamini B1, B2, B6 i B12 učestvuju u normalnom funkcionisanju nervnog sistema). Vitamin C i E štiti ćelije organizma od oksidativnog stresa. Vitamin C, takođe, snaži imuni sistem organizma. Jod, važan mikroelement koji ulazi u sastav tiroidnih hormona, ima ulogu da obezbedi da štitasta žlezda stvara optimalne količine tiroidnih hormona, koji su esencijalni za mozak i neurološki razvoj bebe, pogotovo tokom perioda gestacije. Hormoni su neophodni za obezbeđivanje zdravog rasta i efikasni metabolizam. Organizam ne sintetiše jod, a potrebe za jodom se povećavaju i do 50 odsto tokom trudnoće. Nedostatak joda tokom trudnoće može izazvati hipotiroizam kod majke i bebe, tako da trudnice i dojilje moraju biti sigurne da ga unose dovoljno i za sebe i za svoju bebu; što je oko 150 mikrograma joda dnevno. Mnoge bitne nutrijente, vitamine i masne kiseline trudnice nemaju deponovane u organizmu niti ih mogu obezbediti čak ni optimalnom ishranom. DHA (omega-3 masna kiselina dugog lanca) je neophodna za pravilan razvoj mozga i vida deteta, kao i za razvoj njegovih intelektualnih i motoričkih sposobnosti. Masne morske ribe (haringa, losos, skuša, tuna) bogate su DHA, ali je njihov unos ograničen tokom trudnoće. Takođe, majčin organizam može da prevede samo male količine DHA iz biljnih ulja (ulje iz semena lana i ulje uljane repice). Fetus DHA dobija preko placente, a beba preko majčinog mleka, te je potrebno da trudnice i dojilje obezbede neophodan dnevni unos DHA. Preuzeto sa sajta www.hocubebu.rs.
Pročitajte više

Preporučujemo

Kako prepoznati vanmateričnu trudnoću?
Veliki broj mladih majki uglavnom ne zna šta je vanmaterična trudnoća i koliko ona…
Pročitajte više
Ishrana bebe po mesecima
Kada postanete roditelj shvatite da bebin plač kojim mališan zahteva obrok zna da bude…
Pročitajte više
Trudnoća nakon kontraceptivne pilule
Kontraceptivne pilule su najpopularniji i najpoznatiji način za sprečavanje neželjene trudnoće, ali nakon što…
Pročitajte više