fbpx

Šta je epigenetika?

Zašto geni nisu od presudnog značaja kada se radi o zdravlju?

Svi mi nasleđujemo jedinstveni set hromozoma od naših roditelja. A baš ti geni određuju sve, od boje naših očiju do toga koliko bismo mogli biti dobar trkač. Naši geni nam pomažu i da odredimo svoje buduće zdravlje i vrste bolesti kojima bismo mogli biti podložni u poznim godinama. Ali, geni ne pričaju celu priču.

Šta je epigenetika?

Naučnici sada znaju da se izvesni geni uključuju ili isključuju u zavisnosti od faktora okruženja – to je oblast nauke koja se zove epigenetika (od grčke reči koja znači „uz genetiku“).

Programiranje ishrane u ranim godinama i Vaša beba

Vaša beba započinje život kao jedna ćelija sa jedinstvenim DNK. Tokom trudnoće, ova ćelija će se podeliti na nove ćelije ponovo i ponovo – proces koji će se ponoviti milionima puta tokom života Vašeg deteta. DNK svih novoformiranih ćelija će biti identičan ali ponašanje tih ćelija – odnosno način na koji telo čita ovaj obrazac – će zavisiti od epigenetskih procesa.

Skorašnje istraživanje pokazuje da je samo 25% zdravlja Vaše bebe tokom života određeno čistom genetikom. To znači da do 75% može da bude pod pozitivnim uticajem interakcije tih gena sa Vašim načinom života; na primer izbegavanjem pušenja ili stresa, dobro izbalansiranom ishranom i održavanjem zdrave telesne težine. Mera u kojoj ishrana utiče na buduće zdravlje deteta na ovaj način predstavlja osnovu istraživanja programiranja ishrane u ranim godinama (eng. Early Life Nutritional Programming – ENP).

Kako mogu da učinim najbolje za svoju bebu?

Možete da utičete na buduće zdravlje svoje bebe zdravom i izbalansiranom ishranom i zdravim načinom života. Kada planirate trudnoću, preporučuje se da počnete da uzimate dodatak ishrani koji sadrži folnu kiselinu/folat, ključni vitamin za podršku važnim funkcijama relevantnim za trudnoću.* Zahtevi za unos folata se tokom trudnoće i dojenja povećavaju i zbog toga dodatak ishrani koji sadrži folat (zajedno sa raznovrsnom i izbalansiranom ishranom i zdravim načinom života) može da pruži podršku Vašim specijalnim potrebama za folatom. Preporučuje se da počnete da uzimate taj dodatak bar mesec dana pre i jedan mesec pre začeća. Vrlo je ohrabrujuće znati da možete dosta doprineti budućnosti svoje bebe obrativši pažnju na ishranu – pošto je dobro zdravlje najdragoceniji dar.

* Folat doprinosi razvoju tkiva, ćelijskoj deobi i proizvodnji krvi kod trudnica. Dopunski unos folne kiseline povećava nivo folata u trudnoći. Nizak nivo folata u trudnoći je jedan od faktora rizika za razvoj oštećenja neuralne cevi kod fetusa. Stoga se za žene preporučuje dopunski unos od 400µg folne kiseline dnevno u periodu od bar jedan mesec pre i do tri mereca posle začeća. Naučno je dokazano da nizak nivo folata u trudnoći predstavlja važan faktor rizika od oštećenja neuralne cevi. Pored toga, i drugi faktori (poput naslednih) mogu da povećaju rizik od oštećenja neuralne cevi.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail