fbpx

Da li test za trudnoću može da pogreši

Postoji mnogo oprečnih mišljenja oko toga da li postoji lažno negativan test za trudnoću. Dame posebno zbunjuju situacije u kojima je test za trudnoću negativan, a menstruacija kasni, kao i kada je test za trudnoću pozitivan pa negativan.

Znamo koliko može biti nervoze pred pogled na rezultate testa za trudnoću, zato je jako bitno dobro se informisati o ovoj vrsti provere kada je trudnoća u pitanju.

Na mnogim testovima ćete naći informaciju da su precizni čak i posle samo jednog dana u kom Vam kasni menstruacija. Ipak, bolje je malo sačekati, jer su testovi sve precizniji kako vreme odmiče. Testovi funcionišu tako što prepoznaju HCG (humani horionski gonadotropin) – hormon koji se luči u mokraći. Negativan test znači da tog hormona nema, a pozitivan znači da je hormon prisutan u dovoljnoj količini.

Tokom ranih dana trudnoće lučenje HCG-a se svakoga dana duplira, te su zbog toga kasniji testovi za trudnoću pouzdaniji i više im treba verovati. Ipak, ukoliko imate prirodno nizak nivo lučenja ovog hormona negativan test za trudnoću je moguć i ako Vam menstruacija kasni. To jeste redak slučaj, ali kod 5 odsto žena moguće je da će se upravo ovo desiti.

Veća cena testa za trudnoću Vam ništa ne garantuje, ali su zaista neki testovi osetljiviji od drugih. Takođe morate znati da testovi za trudnoću imaju rok trajanja, te da je jako bitno da obratite pažnju na to.

Koliko su testovi za trudnoću pouzdani i u kojoj meri im treba verovati?

Na mnogim testovima ćete naći tvrdnju da su 99 odsto tačni, ali negativan test na trudnoću Vas može prevariti. Zbog toga je poželjno ponoviti test nedelju dana kasnije ukoliko smatrate da ste u drugom stanju, a test to ne pokazuje.

Ukoliko uzimate preparate za plodnost koji sadrže HCG, testovi za trudnoću Vas mogu prevariti. Lažno negativan test na trudnoću jeste retkost, ali situacije poput menopauze i problema sa jajnicima mogu dovesti do toga.

Negativan test na trudnoću može da se javi i ukoliko:

– Uradite test prerano. Kao što smo već pisali – kako vreme od začeća prolazi tako su testovi za trudnoću pouzdaniji jer se količina HCG-a koji se luči uvećava.

– Pogledate rezultate prerano. Neki parovi su previše radoznali, pa odmah gledaju test. Bitno je sačekati onoliko koliko piše na uputstvu i ne prenagljivati sa zaključcima kada je rezultat testa u pitanju.

– Iskoristite razblaženi urin za test. Najbolje je testirati se ujutru pri prvom mokrenju, jer je tada urin najmanje razblažen drugim tečnostima i potrebni HCG hormon će se najlakše detektovati. Takođe treba izbegavati unošenje previše tečnosti pred uriniranje, jer to takođe može da utiče na rezultate testa.

Lažno pozitivan test na trudnoću

Može da se pojavi ukoliko je test bio nepropisno čuvan, tj. u slučaju da su ga toplota ili vlaga oštetile. Takođe u slučajevima kada je žena nedavno imala pobačaj moguće je da će se u krvi zadržati visok nivo HCG-a, što može dovesti do greške.

Ukoliko pijete neke lekove za smirenje ili laksative takođe je moguće da test pogreši, pošto neke supstance iz tih lekova utiču na ispravnost testa. Takođe, na ispravnost testa na trudnoću mogu da utiču lekovi koji se uzimaju za lečenje nekih alergija, Parkinsonove bolesti kao i preparati korišćeni za prevenciju psihoze i drugih mentalnih bolesti.

Da biste izbegli sve nedoumice kada je u pitanju moguće začeće preporučujemo i da se dobro informišete o tome kako ciklus zapravo funkcioniše. Dobro je znati kada ciklus počinje, šta se zapravo dešava u telu i šta je to ovulacija.

Situacija u kojoj buduća mama ima negativan test na trudnoću, a ipak je trudna, dešava se i ukoliko se previše sačeka sa testom. Ovo može biti slučaj sa ženama koje nemaju redovan ciklus, pa ne posumnjaju odmah da su u drugom stanju. Test urađen posle više od mesec dana od začeća može imati negativne rezultate.

Zanimljivo je i to da postoje situacije kad test za trudnoću pogreši, a buduća mama nosi blizance. To se dešava zbog prevelike doze HCG-a u krvi koja može da prevari neke testove.

Mame koje imaju bebu u trenutku kada pomisle da su opet trudne mogu imati problema sa testom na trudnoću. Ukoliko dojite dete hormonalni balans vašeg tela je nešto drugačiji i to bi moglo da rezultira negativnim testom na trudnoću čak i kada ste zapravo u drugom stanju.

Sa druge strane menstruacija može da kasni i zbog visokog nivoa stresa, manjka sna ili nekih oboljenja. Negativan test na trudnoću je tada ispravan iako vam menstruacija kasni. Čak je moguće da bi duže putovanje moglo malo da poremeti bioritam, te da usled toga dođe do kašnjenja ciklusa.

Ukoliko planirate da zatrudnite, a menstruacija Vam kasni zbog neurednog života hitno morate da promenite navike. Pre svega se mora početi od redovnog sna i ishrane obogaćene svim onim dodacima koji su potrebni kako bi se telo pripremilo za trudnoću.

Koliko su testovi za trudnoću pouzdani?

U većini slučajeva testovi za trudnoću su pouzdani. Može se reći da verovatnoća da će oni loše proceniti situaciju na nivou statističke greške. Ipak, ovo je tačna tvrdnja samo ukoliko se test uradi na pravi način i zbog toga je od ključne važnosti pridržavati se potrebne procedure kada je izvršavanje testa u pitanju.

Drugo, jako često postavljano pitanje je da li sam trudna ako je test negativan, a menstruacija kasni? Vrlo verovatno ovo nije slučaj. Testovi su uglavnom tačni, a menstruacija može kasniti iz nekoliko već navedenih razloga.

Ipak, naravno da je poželjno da odete kod lekara ukoliko test za trudnoću bude negativan, a vi smatrate da ste u drugom stanju. Testovi krvi su konačna potvrda trudnoće i u tom slučaju ih treba uraditi.