fbpxMaterinstvo Dobro je znati Znaci da bebi rastu zubi

Znaci da bebi rastu zubi

Biti mama je jedna od najvećih radosti, i nakon devet dugih meseci iščekivanja, kada konačno stigne beba u Vaš dom, sledi još jedan niz lekcija da se naučite Vašoj bebi. Kako vreme odmiče i polako se privikavate na Vašu rutinu sa bebom, dolaze neke nove promene u Vašem i bebinom životu. Naučićete kako da se izborite sa prvim prehladama, kako da usaglasite Vaš raspored sa bebinim potrebama, i kako da se vratite u Vaše svakodnevne aktivnosti posle par meseci.

Jedno od najčešćih pitanja koje se vrzma po glavi nove mame je kako prepoznati rast zuba kod bebe i šta je najbolje činiti kako bi se bebi olakšao ovaj period. Iako je ponekad teško razlučiti tačno šta smeta Vašoj bebi, razaznavanje bebinih signala od prvog dana postaje sve prirodnije za svaku mamu. Tako ćete se postepeno naučiti da „čitate“ znake da Vašoj bebi rastu zubići, pa možete pronaći više načina da takvu nelagodnost olakšate svom detetu.

Kada bebi počinju da rastu zubi?

Istina je da je svaka beba posebna, te da će svaka beba u različito vreme da se razvija svojim tempom. To važi za govor, hodanje, sedenje, pa samim tim i za momenat kada je vreme za prve zubiće. Najčešće se očekuje nakon četvrtog meseca da zubići polako izbijaju, za neke bebe od šestog meseca, ali se dešava da nekim bebama dosta kasni pojavljivanje zubića.

Primera radi, smatra se da beba „kasni“ ako bebi krenu da rastu zubi tek nakon dvanaestog meseca, ali je i to sasvim moguće, i vrlo često nema razloga za brigu. Tokom prve tri godine života, Vaša beba će dobiti svih dvadeset zubića, i svaki od njih ima određeni period kada se očekuje da se pojavi.

Stadijumi rasta zuba kod bebe

Redosled rasta zuba kod bebe uvek varira, ali postoje prepoznatljivi periodi koji će Vam pomoći da razumete šta to utiče na Vašu bebu. Korisno je da znate kada kakve promene mogu da se jave kod Vaše bebe, da biste mogli da se pripremite i na promene u raspoloženju, kao i brojne druge simptome koje ćemo navesti. Za sada, hajde da se pozabavimo ključnim stadijumima za rast zuba kod bebe:

Do 6.-og meseca

Dešava se da bebe pri rođenju i u prvim mesecima života dobiju tvorevine slične zubima po izgledu koje Vas možda mogu uplašiti ili zabrinuti. Reč je o zaostalom tkivu koje najčešće beba sama odbaci prirodno, i radi se o predmlečnim zubićima. Oni nisu vezani za kost, pa ćete primetiti da lako ispadaju, što nije uvek poželjno za zdravlje deteta, tako da se savetuje konsultacija sa dečijim stomatologom.

Do 10.-og meseca

Između šestog i desetog meseca se najčešće pojavljuju prvi mlečni zubići kod beba. Tada se javljaju prvi sekutići, i to najčešće dva donja sekutića, ali to svakako nije pravilo, jer se svaka beba različito razvija i raste. Nemojte se začuditi ako gornji i ostali sekutići kojih ima osam rastu sporije i pojavljuju se u razmaku od par meseci ili nedelja, jer je to sasvim prirodan proces.

Do 18.-og meseca

Oko prve godine života, nastavlja se rast zuba kod bebe i možete očekivati da se pojave gornje i donje četvorke, a ponekad i dvojke. Sve zavisi od bebe i brzine kojom su se pojavili prvi zubići, pa samo upamtite da nema razloga za brigu ako se ovaj redosled nešto drugačiji sa Vašom bebom.

Do 22.-og meseca

Polako dolazi vreme da Vašoj bebi izrastu očnjaci, poznati kao trojke. Ovo je bitan trenutak u razvoju Vaše bebe jer su trojke važne za žvakanje i kidanje hrane, pa samim tim omogućavaju veću raznovrsnost u ishrani tokom narednih meseci.

Do 30.-og meseca

Peti i poslednji stadijum rasta zuba kod beba je trenutak kada se pojavljuju petice kod dece. Do treće godine života se očekuje da je Vašem detetu poraslo svih 20 mlečnih zubića.

Najčešći simptomi rasta zubića

Sada kada otprilike možete da pretpostavite kada kreće rast mlečnih zuba kod bebe, primetićete i da se približno u tim mesecima javljaju i razni simptomi i promene u ponašanju i raspoloženju Vaše bebe. Proces rasta zuba može biti neprijatan, pa i bolan, tako da je sasvim prirodno i normalno što je Vaša beba razdražljiva. Najčešće se javljaju sledeći simptomi kod beba kojima rastu zubići:

  • Učestalo trljanje lica i grabljenje ušiju
  • Razdražljivost i češće plakanje
  • Promene u rasporedu spavanja
  • Nesanica
  • Pojačano balavljenje
  • Manjak apetita
  • Promene na desnima
  • Naziranje prvih zubića

Taman kada ste ustanovili rutinu spavanja sa Vašom bebom, ako primetite da se budi češće u toku noći, posebno u prvom periodu kada se očekuje rast zuba, upravo to može biti glavni uzrok problema sa spavanjem.

Kako da bebi ublažite bol pri izrastanju zubića?

Iako je svaki period razvoja bebe poseban na svoj način, svaki ujedno nosi različite rizike. Sada, dok se Vaša beba privikava na nelagodu izbijanja prvih zubića, izuzetno je važno da pružite bebi bezbedne i zdrave načine da se izbori sa tim neprijatnim osećajima.

Umesto da dohvati sve što može i stavlja u usta, pružite bebi raznovrsne glodalice i bezbedne igračke različitih tekstura. One su stvorene da pruže bebi blagu masažu desni, umanje bolove i svrab, i time smire razdraženu bebu i olakšaju joj san.

Žvakanje je samo po sebi veoma korisno, pa možete iskoristiti priliku da hranite bebu hladnim svežim komadićima voća i povrća. Umerena hladnoća pomaže da se smire upalni procesi i iritacija desni pristuna kod izbijanja zubića, a samo žvakanje pruža bebi masažu i užitak. Kada bebi dajete hranu, najvažnije od svega je da ni na trenutak ne ostavite bebu bez nadzora, da se beba ne zagrcne kada niste tu.

Vremenom ćete primetiti da Vaša beba više voli određene glodalice i predmete za žvakanje. Ako treba da idete kod nekoga u goste, na put, ili da ostavite bebu na čuvanje baki i deki, zapamtite koje su to igračke koje pružaju najveće olakšanje Vašoj bebi. Spakujte ih i uvek ih nosite sa sobom, i time ćete znatno olakšati stres Vašoj bebi dok joj rastu zubići.

Strpljenje je Vaše najbolje oružje

Na posletku, iako su lepote roditeljstva brojne, bitno je pripremiti se i na nelagodnosti kao što je rast zuba kod bebe. Ovo je osetljivo vreme za Vaše dete, i vrlo često će Vaša beba biti razdražljiva uprkos svemu što pokušate da učinite. Tada je samo potrebno da budete strpljivi i svesni da je ovo samo još jedna faza razvoja koja će omogućiti Vašem detetu da se pripremi na život u kasnijem dobu.

Proizvodi

FEMIBION 1 - za period planiranja trudnoće i ranu trudnoću do 12. nedelje

Femibion® 1 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Metafolin® je direktno dostupan oblik folata koji telo ne mora prethodno da pretvara. Adekvatan nivo folata kod majke smanjuje rizik za razvoj defekta neuralne cevi dok se plod razvija.
Detaljnije

FEMIBION 2 - od 13. nedelje trudnoće do porođaja i u periodu dojenja

Femibion® 2 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Sadrži i druge brižno odabrane sastojke od kojih posebno izdvajamo lutein koji udružen sa omega 3-masnim kiselinama doprinosi normalnom rastu i razvoju ploda, kao i intelektualnim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima deteta.
Detaljnije

Saveti

Nega kože u trudnoći
Nega kože trudnice U periodu trudnoće, čak i u periodu pripreme za trudnoću, nemojte zanemariti negu kože. Bitno je da se u toku trudnoće osećate lepo i samopouzdano, zato je nega kože trudnice bitna stvar. Za vreme trudnoće se u…
Pročitajte više
Vežbe u trudnoći
Psihofizička priprema trudnica Su specijalno osmišljene lagane vežbe koje su posebno prilagođene stanju u kome se nalaze buduće mame. One su od velikog značaja jer se buduće mame pripremaju za sam trenutak dolaska bebe na svet. Istovremeno im olakšavaju da…
Pročitajte više
Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću
Šta želite da naučite Trudnoća i ishrana Vitamin B Imunitet i trudnoća Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imuni sistem, kojima blokira, hvata i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju. Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne…
Pročitajte više

Preporučujemo

Odvikavanje od pelena
Odvikavanje od pelena je važna prekretnica u razvoju deteta jer podrazumeva da je dete…
Pročitajte više
Kako održati bliskost sa partnerom nakon dolaska bebe?
Tokom trudnoće zamišljamo kako ćemo uživati u toplini porodičnog doma, kako će nam biti…
Pročitajte više
Uticaj oksidativnog stresa na nastajanje infertiliteta
Prilikom ispitivanja i lečenja infertiliteta, tražeći moguće uzroke, ispitujemo i način života, ishrane i…
Pročitajte više