fbpxMaterinstvo Dobro je znati Koliko je dojenje zaista važno?

Koliko je dojenje zaista važno?

Kada beba dođe na svet nekoliko prvih formativnih meseci su jako bitni, a za napredak mališana nema ničeg bitnijeg od ishrane. Kada je ishrana novorođenčadi u pitanju ne postoji bolja od one prirodne – dojenja. Tako da ako se pitate je li dojenje pravi izbor za vas – odgovor je da jeste!

Benefiti dojenja za bebu

Dojenje je jedna od stvari koja donosi benefite i mami i bebi. Vaše mleko je najbolja hrana za bebu i pozitivne stvari koje će dojenje doneti vama i bebi se proteže van same ishrane.
Majčino mleko ima sve potrebne hranljive materije i vitamine koji su potrebni bebi u prvih šest meseci života. Osim toga manje je poznato da u mleku postoje supstace koje bebi pomažu u borbi protiv virusa i bolesti.

Koliko zapravo dojenje pomaže imunom sistemu bebe?

Mnoge studije su dokazale da se stomačni virusi, bolesti respiratornog sistema, infekcije uveta i meningitis javljaju mnogo ređe kod beba koje se doje. Čak i kada se takve bolesti pojave dojenje pomaže da simptomi budu manji. Pokazalo se da su od bolesti najviše zaštićene bebe koje su se u prvih šest meseci hranile samo majčinim mlekom – bez ikakve čvrste ili ostale hrane.

Glavni razlog za sve ovo je supstanca koja se zove sekretorni imunoglobulin, koja je najprisutnija u prvom mleku koje Vaše telo proizvede za bebu. Ova supstanca pravi zaštitni sloj, membranu koja će čuvati nos, grlo i creva bebe.

Sve funkcioniše tako što Vaše telo reaguje na viruse i bakterije koje su u Vašem telu i stvara zaštitu za bebu, tako da je dojenje jednako bitno za imuni sistem koliko i za ishranu bebe.

Ojačanje imunog sistema deteta dojenjem se proširuje i mnogo dalje od prvih meseci života jer je utvrđeno da dojenje smanjuje rizik od dijabetesa, nekih vrsta kancera, upale creva i visokog krvnog pritiska u kasnijim fazama života. Takođe deca koja nisu bila dojena su kasnije mnogo podložnija alergijama.

Dojenje i inteligencija deteta

Razne studije dokazuju vezu između hranjenja majčinim mlekom i kongnitivnog razvoja. U jednoj studiji gde je 17.000 dece praćeno od rođenja do 6 i po godina istraživanje je pokazalo da je IQ dece koja su bila dojena, u proseku znatno veći.

Druga studija je pratila 4.000 dece i testovi su rađeni u petoj godini. Dojenje je pomoglo deci da imaju bolje rezultate, a deca koja su najduže dojena su se najbolje pokazala.

Emocionalna povezanost

Jasno je da se mama i beba dodatno emotivno vezuju prilikom dojenja. Ipak to se ne završava samo na tome, već neki eksperti veruju da je emocionalna veza koju dojenje stvara verovatno i jedan od faktora koji povećava inteligenciju dece.

Zaštita od gojaznosti

Stručnjaci smatraju da dojenje smanjuje još jedan veliki rizik modernog doba – rizik od gojaznosti. Bebe usvajaju zdravije prehrambene navike, majčino mleko sadrži manje insulina nego mleko u prahu i ostale zamene, a poznato je da insulin pomaže u stvaranju masti u telu.

Preko mleka bebe dobijaju dovoljno leptina, hormona koji kontroliše apetit, a dokazano je da bebe koje se ne doje brže dobijaju na kilaži u prvim nedeljama života.

Zašto je dojenje dobro za mame?

Novopečene mame se prvenstveno moraju dobro pripremiti za dojenje. Kako emotivno i psihički tako i fizički. Treba se edukovati, posavetovati i informisati, a osim toga i Vama i detetu će dojenje biti lakše, prijatnije i kvalitetnije uz Femibion 2.

Već smo pominjali emocionalnu povezanost koja se stvara dojenjem. Mamama je to sigurno jako bitan faktor, kako u ranim fazama tako i u kasnijem razvoju deteta. Ali naravno da se benefiti za mame tu ne zaustavljaju!

Dojenje smanjuje stres

Dokazano je da žene koje nisu dojile imaju veći rizik od postporođajne depresije. Neke žene ističu da se osećaju opušteno dok doje i to se dešava jer dojenje oslobađa oksitocin – hormon koji podstiče opuštanje. A lučenje oksitocina pomaže i vašoj materici da se oporavi nakon porođaja i oksitocin Vam pomaže da manje krvarite. Ovaj hormon pomaže i kod sniženja krvnog pritiska.

Kada smo kod stresa i mentalnog zdravlja valja napomenuti da je dojenje dozvoljeno i ako ste u depresiji. Ipak u tom slučaju se svakako treba posavetovati sa lekarom.

Dojenje smanjuje rizik od kancera

Medicinski je utvrđeno da što duže žena doji, ima manji rizik od kancera materice i dojki. Kada je u pitanju rak dojke najveću zaštitu za mame predstavlja dojenje od godinu dana pa naviše.

Dojenje zapravo potpuno menja strukturu tkiva vaših dojki. Laktacija smanjuje lučenje estrogena, što dodatno smanjuje rizik od obe pomenute vrste kancera.

Dojenje smanjuje rizik od osteoporoze

Pri dojenju kosti kod majki se stanjuju, ali ovo zapravo ima sjajna svojstva po povratku plodnosti. Tada se kosti ponašaju poput sunđera i apsorbuju više kalcijuma. Kada se ceo ovaj krug završi Vaše kosti su snažnije i imate četiri puta manje šanse da kasnije u životu imate problema sa osteoporozom.

Brže mršavite dok dojite

Već smo nekoliko puta pisali o mršavljenju posle porođaja i načinima da se vratite u formu posle porođaja.� Dojenje je još jedan od načina da izgubite na težini. Proizvodnja mleka troši otprilike 500 kalorija dnevno – i to ako dojite jedno dete. U slučaju blizanaca taj broj kalorija je još veći.

Gubitak viška kilograma je kod žena koje upražnjavaju dojenje mnogo veći nego kod ostatka populacije, a najviše kilogrma se gubi između trećeg i šestog meseca posle porođaja.

Brže ćete se vratiti na posao

Osim što dojenje doprinosi kućnom budžetu jer umnogome smanjuje troškove kada je beba u pitanju, ono će mami pomoći i na radnom mestu. Mame koje doje će se pre svega ranije vratiti na posao i početi da zarađuju, ali to nije sve.

Deca koja se doje su zdravija i manje podložna na viruse, alergije, grip i bolesti raznih vrsta. To znači da će mame morati mnogo manje da izostaju sa posla.

A šta dobijaju tate?

Oni su možda i najveći dobitnici kada je u pitanju dojenje! Tate dobijaju zdravije, srećnije i lepše partnerke, te zdraviju, srećniju i pametniju decu. Deluje kao dobitna kombinacija, zar ne?

Proizvodi

FEMIBION 1 - za period planiranja trudnoće i ranu trudnoću do 12. nedelje

Femibion® 1 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Metafolin® je direktno dostupan oblik folata koji telo ne mora prethodno da pretvara. Adekvatan nivo folata kod majke smanjuje rizik za razvoj defekta neuralne cevi dok se plod razvija.
Detaljnije

FEMIBION 2 - od 13. nedelje trudnoće do porođaja i u periodu dojenja

Femibion® 2 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Sadrži i druge brižno odabrane sastojke od kojih posebno izdvajamo lutein koji udružen sa omega 3-masnim kiselinama doprinosi normalnom rastu i razvoju ploda, kao i intelektualnim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima deteta.
Detaljnije

Saveti

Nega kože u trudnoći
Nega kože trudnice U periodu trudnoće, čak i u periodu pripreme za trudnoću, nemojte zanemariti negu kože. Bitno je da se u toku trudnoće osećate lepo i samopouzdano, zato je nega kože trudnice bitna stvar. Za vreme trudnoće se u…
Pročitajte više
Vežbe u trudnoći
Psihofizička priprema trudnica Su specijalno osmišljene lagane vežbe koje su posebno prilagođene stanju u kome se nalaze buduće mame. One su od velikog značaja jer se buduće mame pripremaju za sam trenutak dolaska bebe na svet. Istovremeno im olakšavaju da…
Pročitajte više
Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću
Šta želite da naučite Trudnoća i ishrana Vitamin B Imunitet i trudnoća Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imuni sistem, kojima blokira, hvata i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju. Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne…
Pročitajte više

Preporučujemo

Opstipacija nakon porođaja
Porođaj nosi sa sobom najlepšu budućnost - maleno biće u vašim rukama i svetle…
Pročitajte više
Infekcija oka kod dece
Oči su pogodno tle za razvoj infekcija, pogotovo kod dece. Oni često trljaju oči…
Pročitajte više
Da li je gojaznost prepreka za trudnoću?
Planirate trudnoću, ali se plašite da će višak kilograma biti prepreka za potomstvo? Verovatno…
Pročitajte više