fbpxMaterinstvo Igre sa bebom po mesecima

Igre sa bebom po mesecima

Devet meseci ste proveli pažljivo birajući namirnice koje će omogućiti zdrav razvoj Vaše bebe, slušajući muziku da upoznate bebu sa svetom van stomaka, i bavili se fizičkim aktivnostima koje su godile i bebi isto koliko i Vama. Sada kada ste najzad dobili to predivno stvorenje u Vaše naručje, čeka Vas čitav niz odluka kojima ćete omogućiti dalji razvoj Vašeg deteta.

Od najranijih dana, jako je važno da roditelji prepoznaju i pronađu aktivnosti i igre kojima će stimulisati mentalni i fizički razvoj svoje bebe. Videćete kako beba u različitom raspoloženju različito reaguje na razne stimuluse, te ćete ujedno naučiti i Vi kako da prepoznate dobre trenutke da zabavite Vaše novorođenče.

Kako bismo pojednostavili ovaj proces učenja i za Vas i za Vašeg partnera, podelili smo aktivnosti prema starosnoj dobi deteta u prvih godinu dana života, ali smo se i pozabavili najčešćim pitanjima vezanim za igre sa bebom koje možete uvrstiti u svoj raspored.

Zašto je važno igrati se sa bebom?

Bebe uče munjevitom brzinom, a isto toliko su i žedne znanja, i čitav svet je za njih nepoznanica koju tek treba u potpunosti da otkriju. Upravo je zbog toga ovaj rani period učenja jako važan za razvoj deteta, za osamostaljivanje, motoriku, emotivni razvoj, empatiju, i mnogobrojne druge veštine i procese.

Bebe koje provode dosta vremena u igri sa roditeljima i upoznaju svet ujedno imaju veći potencijal da izgrade samopouzdanje, što će im pomoći u kreativnosti i radoznalosti koju će samostalno razvijati kroz godine.

Zapamtite, ponekad su najjednostavnije igre najdelotvornije za bebu, pa je važno da prilagodite odabir aktivnosti uzrastu bebe i bavite se onim igricama koje su u skladu sa razvojnim stupnjem na kom se Vaša beba nalazi. Vaša beba je oduševljena balončićima od sapunice? Sjajno, iskoristite ovo kao čest vid zabave i vežbe za poboljšanje koordinacije očiju i ruku!

Igre sa bebom do tri meseca

U toku prvih nekoliko meseci, igranje sa bebom predstavlja i prvi dodir sa svetom: polako počinje da razaznaje jarke nijanse poput crvene, da primećuje Vaše poglede i pokrete usnama. Dodir, toplina Vašeg zagrljaja, kao i pevanje, pričanje, i gledanje su jako važni u ovom periodu, kako bi se bebi omogućilo postepeno sve više stimulacije.

Već sada možete puštati neku muziku i nežno se uz nju njihati dok nosite bebu u naručju. Zvuk, reči, muzika, i Vaš glas će dodatno animirati bebu, a pokreti pomažu da se beba opusti. Vremenom možete polako ubaciti i neki složeniji pokret, pa recimo pomerati bebine ručice nežno u ritmu muzike dok joj pevate i gledate se. Ovo je jedna od najdražih bebinih aktivnosti koja će joj izmamiti osmeh!

Dok slušate muziku i đuskate, možete nežno masirati bebina stopala i šake, kako bi se što pre opustila. Dok beba leži na leđima, stavljajte razne šarene igračke iznad kako bi je zainteresovali za razne oblike, boje, i teksture. Tada će postepeno jačati mišiće vrata i pokušavati da se istegne da dohvati svoju igračku.

Dok beba ne stekne veću koordinaciju i kontrolu nad svojim telom, najbolje je koristiti mekše i plišane igračke, kako biste izbegli slučajne nezgode.

Vizuelno-motorna koordinacija se postepeno razvija, pa će beba sve češće obraćati pažnju na Vaše izraze lica, zvuke koje ispuštate i stvari koje im pružate, pa je raznovrsnost poželjna, a možete pustiti mašti na volju sa pesmama, pričama, i gugutanjem!

Igre sa bebom do šest meseci

U naredna tri meseca, sve važnije će biti igre za razvoj motorike kod bebe, jer polako stiče sve veću snagu u mišićima, kao i želju da pomiče ruke i noge. Sve više će šutirati igračke uzbuđeno, gurkati, grabiti, skupljati, privlačiti, pokušavajući što više da iskusi svet.

Sada je vreme da se uvedu nove perspektive, pa osim vremena na leđima, možete prebaciti bebu i na stomak, da vidi svet iz drugog ugla. Ovo je ujedno i nov fizički izazov za držanje i pokrete, ali nemojte ostavljati bebu u krevetu bez nadzora, jer neke bebe veoma brzo pronađu put da se otkotrljaju od kreveta do poda.

Još jedno čulo će biti u centru pažnje, a to je čulo ukusa! Sada beba najzad može da zgrabi sve što joj se nađe pri ruci, pa će veliki broj tih objekata stavljati u usta. Igračke raznih tekstura, od plišanih zeka preko gumenih prstenova će najednom postati izuzetno zabavni.

Kao i ranije, sada sve više možete podsticati bebu blagim razgibavanjem da koristi svoje telo, te joj možete podizati ruke, igrati se sa njenim nožicama, pratiti muziku, pričati joj u isto vreme, i čak joj pokazati ogledalo – za mnoge bebe je ovo pravi hit, posebno ako budete razigrani i šaljivo pravili razne izraze lica i zvuke ispred ogledala.

Čim beba samostalno može da drži svoj vrat i glavu, imaćete veću slobodu da se igrate sa bebom, nežno je bacite u svom naručju, imitirate avion, ili izvodite malo složenije plesne pokrete sa bebom.

Igre sa bebom do devet meseci

Već oko šestog meseca, bebe počinju da sede samostalno, pa će imati još veću slobodu da ispituju igračke, prekrivače, i sve drugo na šta naiđu rukama, a to podrazumeva i Vaše lice. Dopustite bebi da ispituje svojim prstima Vaš nos, obraze, da upozna Vaše lice i kožu, jer dodir nikad ne prestaje da bude važan u razvoju deteta.

Već neko vreme beba prepoznaje Vaš glas, te se oseća udobno i slobodno pored Vas da se igra i istražuje, pa je važno da i drugi članovi porodice upoznaju bebu dovoljno da igra bude moguća i sa njima.

Beba će sve više želeti da puzi, da se kreće, da savladava prepreke, pa i zahtevnije igračke koje stimulišu koordinaciju oka i ruke su utoliko interesantnije u ovom uzrastu.

Sve više čitanja, pokazivanja, upotrebe reči da ukažete na životinje i razne objekte, kao i sve češće oslovljavanje bebe imenom pomaže da dete povezuje pojmove sa rečima. Vaša beba već oko četvrtog meseca počinje da guguče, ali sa redovnim slušanjem Vašeg govora, muzike, i uz čitanje priča, možete podstaći dete da se polako sve više oslobađa.

Dopustite bebi da u ovom uzrastu polako pomera granice kretanja, jer će želeti da se polako uspravi oslanjajući se uz nameštaj, hvatajući se za predmete oko sebe.

Za što veću stimulaciju, birajte igre skrivalica i slagalica krupnim kockama raznih boja, da podstaknete bebu da što više razvija svoju motoriku, kontrolu, koordinaciju, i rešavanje problema.

Igre sa bebom do dvanaest meseci

Sa godinu dana, bebe su već mali ljudi, prepuni energije, uzbuđenja, i sve više radoznalosti. Upravo iz tog razloga najbolje igre sa bebom u ovom uzrastu podrazumevaju raznovrsnost na mnogo nivoa. Već oko prve godine, deca će pokušavati da hodaju, a neka će i prohodati, što znači da treba više fizičke aktivnosti i šetanja.

Iako ćete primetiti sve veću zainteresovanost za složenije igračke, dete i dalje nema koncentraciju da samostalno istraje u nekim igrama, pa je Vaše učešće i dalje važno za dodatnu stimulaciju i vođenje kroz neke igre.

Igračke kao muzički instrumenti će osvojiti mnoge bebe, pa im uz mnogo strpljenja možete omogućiti da se igra ksilofonom, bubnjevima, ili sličnim zvučnim igračkama koje će ujedno vežbati bebinu motoriku, sluh, i koordinaciju.

Zapravo, bebina mašta kreće u pravu akciju, pa možete očekivati dosta buke, ali i dosta zadubljenosti u nove predmete i igračke. Dopustite detetu da, blago rečeno, pravi zbrku, i da ispoljava svoju maštu. Sada već možete praviti izmišljene ručkove sa setovima igračaka, jer je to jedna od aktivnosti koju malo dete prepoznaje i razume jer i samo ima redovne obroke. To dodatno pomaže razvoj mašte i slobode kod dece, i to se nastavlja i u narednim mesecima.

Igre sa bebom su čitav svet

Postepeno ćete uočavati promene u sposobnostima i razvoju Vaše bebe. Naravno, svako dete ima svoj tempo, i mada većina dece razvije određene veštine u specifičnim periodima, dozvolite svojoj bebi da ima svoj ritam. I naravno, uvek se posavetujte sa lekarom oko svih nedoumica kako biste kroz igru ulepšali Vašoj bebi upoznavanje sa svetom.

Proizvodi

FEMIBION 1 Planiranje + Trudnoća

FEMIBION 1 Vam obezbeđuje unos pažljivo odabranih hranljivih sastojaka, kao što su folat* (Metafolin® i folna kiselina), koji preporučujemo od početka planiranja trudnoće do 12. nedelje trudnoće.
Detaljnije

FEMIBION 2 Trudnoća + Dojenje

FEMIBION 2 Vam obezbeđuje unos hranljivih sastojaka od kojih su najbitniji folat* (Metafolin® i folna kiselina) i DHA**, koji preporučujemo od 13. nedelje trudnoće do kraja laktacije.
Detaljnije

FEMIBION 2 - Dvomesečno pakovanje 15% popusta + POKLON tetovaže (Trudnoća + Dojenje)

FEMIBION 2 obezbeđuje unos vitamina od kojih su najbitniji folat* (Metafolin® i folna kiselina) i DHA**, koji preporučujemo od 13. nedelje trudnoće do kraja laktacije.
Detaljnije

Saveti

Nega kože u trudnoći

Nega kože trudnice

U periodu trudnoće, čak i u periodu pripreme za trudnoću, nemojte zanemariti negu kože. Bitno je da se u toku trudnoće osećate lepo i samopouzdano, zato je nega kože trudnice bitna stvar. Za vreme trudnoće se u vašem telu dešava velika promena. Tako da nije iznenađujuće, ako se te promene pokažu i spolja. U toku trudnoće, koža trudnice može iskusiti neke od ovih promena:
  • Trudničke fleke
  • Pucanje kože - Strije
  • Proširene vene

Koža trudnice - Lice

Kada zatrudnite vaše telo proizvodi više hormona, zbog čega dolazi do povećanja pigmentacije na koži trudnice. Tako nastaju trudničke fleke. Trudničke fleke se takođe nazivaju melazma ili hloazma. Melazma uzrokuje pojavu tamnih mrlja na licu trudnice. Najčešče se pojavljuju na čelu i obrazima. Znaci melazme se pojavljuju kod 50% trudnica.

Pucanje kože i strije u trudnoći

Kako beba raste u stomaku, tako se i vi „uvećavate“. Neminovno je da se koža trudnice rasteže, prevashodno na stomaku, a zatim na bokovima i grudima, što može dovesti do njenog pucanja i pojave strija u trudnoći. Kako biste sprečili pojavljivanje strija ili ublažili simptome važno je redovno hidrirati i negovati kožu. Postoje preparati koji su posebno formulisani za svrhu prevencije pojave strija koji doprinose da koža dobije na elastičnosti, kako bi se izbeglo pucanje kože i pojava tankih crvenkastih crtica na koži. Strije nakon trudnoće prelaze u srebrnosivu boju i teško se uklanjaju, odnosno zaceljuju.

Proširene vene u trudnoći

Nije retka pojava proširenih kapilara i vena tokom trudnoće. One su često uslovljene naslednim faktorima. Tokom trudnoće usled povećanja volumena krvi što povećava pritisak na zidove krvnih sudova i pojačanog lučenja progesterona dolazi do slabljenja zidova vena i njihovog širenja. Ohrabrujuće je da se često povlače nakon porođaja ako pre trudnoće niste imali problem sa proširenim venama i kapilarima. Takođe, imajte na umu da se telesna težina tokom trudnoće ne treba povećati preko 8-12 kg (što je optimalno povećanje) kako se ne bi povećalo opterećenje u nogama. Za ublažavanje ovih tegoba postoje posebno dizanirane čarape za ovu svrhu, elastični zavoji, ali njihovo nošenje nije prijatno tokom leta.

Prirodni preparati za negu kože trudnice

Treba biti oprezan sa upotrebom preparata za negu kože, jer neki sastojci mogu da prođu u dublje slojeve kože koji su sa gustom mrežom kapilara i dalje, putem krvi i placente dospeti do bebe (ili u mleko). Koje preparate za kožu izbegavati za vreme trudnoće? Dva glavna sastojka koja treba izbegavati su salicilna kiselina i benzoil peroksid. Njih ima u praktično svakom proizvodu za uklanjanje akni. Zato bi u suštini najbolje bilo izbegavati proizvode te vrste. Prirodna nega lica Za negu kože trudnice je bitno imati dovoljno sunca. Studije pokazuju da trudnice nemaju dovoljan nivo Vitamina D. Najbolji i najprirodniji način da se nivo Vitamina D poveća je sunčanje i svež vazduh. Med može pomoći kod tamnih mrlja na koži, a sok od limuna deluje kao prirodni izbeljivač kože. Samo je bitno naneti ga 12 sati pre izlaganja suncu. Prirodni eksfolijant Nešto što može poslužiti kao piling je soda-bikarbona. Ona je prirodni preparat, pristupačna je i što je najvažnije, neće naškoditi vašoj bebi. Nežna je i može se koristiti na svim delovima tela. Umutite je u sasvim malo vode i mešajte dok ne dobijete gustu smesu. Možete takođe dodati par kapi vitamin E ulja za lice. Savetuju se šetnje i lagane vežbe kako bi se stimulisala cirkulacija, ipak nemojte preterivati sa šetnjama ukoliko osetite da vam ne prija. Ali primetićete da pomaže držanje nogu u blago uzdignutom položaju.
Pročitajte više
Vežbe u trudnoći

Psihofizička priprema trudnica

Su specijalno osmišljene lagane vežbe koje su posebno prilagođene stanju u kome se nalaze buduće mame. One su od velikog značaja jer se buduće mame pripremaju za sam trenutak dolaska bebe na svet. Istovremeno im olakšavaju da prođu kroz ovo posebno stanje u životu žene. Psihofizičke pripreme pomažu trudnicama da dođu spremne u porodilište: da prepoznaju kada porođaj počinje i kada moraju krenuti u porodilište, kao i šta je neophodno poneti na porođaj.

Psihofizička priprema sa elementima pilatesa i yoge

Ovaj program je pažljivo osmišljen i prilagođen trudnicama tokom trudnoće i mamama nakon porođaja. U toku trudnoće vaše telo prolazi kroz fiziološke promene koje zahtevaju pažljivo osmišljen program vežbanja. Ovepromene nisu stalne, ali su prednosti redovnog vežbanja mnoge. Vežbanje će vam ujedno pomoći pri poboljšanju psihofizičkih sposobnosti koje će biti neophodne nekoliko nedelja, pa i meseci nakon porođaja.

Prenatal pilates i prenatal yoga

Namenjeni su trudnicima tokom cele trudnoće. To je ujedno i najbolja i najsigurnija metoda. Kombinacijom ovih vežbi jačaju se mišići i zglobovi, nežno se treniraju bočni trbušni mišići i istovremeno jačaju leđa jer ona imaju važnu ulogu dok raste stomak. Ove vežbe će olakšati trudnoću, smanjiti bolove u leđima, očuvati mišićni tonus i tako vas nežno opustiti i istegnuti. Yoga poboljšava varenje i spavanje i time pomaže uravnoteženju krvnog pritiska. Rezultati ovog treninga uočavaju se u ugodnijoj trudnoći, lakšem porođaju, bržem i boljem oporavku nakon porođaja. Sa vežbanjem možete početi sa punih 12 nedelja trudnoće uz saglasnost ginekologa. Psihofizička priprema sadrži: TELESNE VEŽBE (pilates i yoga–asane) koje nežno deluju na vaše reproduktivne organe i karlicu u cilju laketrudnoće i porođaja TEORETSKI DEO programa fokusiran je na važnosti pravilne ishrane, nezi kože, upoznavanju sa svim relevantnim fazama porođaja i samim tim oslobađanju straha od nepoznatog, dojenju, kupanju bebe, obradi pupka, postpartalnoj kontracepciji... VEŽBE DISANJA (pranayama) TEHNIKA RELAKSACIJE (yoga nidra) – ova tehnika relaksacije putem vođene vizualizacije je posebno efektna za psihičko i fizičko opuštanje tokom trudnoće i samog porođaja. Od 34. nedelje trudnoće započinje se sa vežbom za jačanje trbušnog mišića. Sa punih 37 nedelja trudnoće uči se i tehnika napinjanja. Pre nego što počnete sa ovim programom ginekološki pregled i dozvola lekara su obavezni!

Kegelove vežbe - Vežbe za jačanje mišića karličnog dna

Kegelove vežbe se koriste za jačanje mišića karličnog dna i pomoći će vam da ojačate upravo onu grupu mišića koji podržavaju bešiku, rektum i vaginu. Trudnice koje svakodnevno rade Kegelove vežbe mogu olakšati sebi porođaj. Jačanje ovih mišića pomoći će vam da ih kontrolišete u toku porođaja. Vežbanjem mišića karličnog dna umanjujete dva problema koja se mogu javiti u trudnoći, a to su nevoljno mokrenje (kada se nakašljete, kinete, smejete se...) i pojavu hemoroida. Takođe, veoma je važno da nastavite sa treniranjem ovih mišića i nakon porođaja, da biste povratile kontrolu mokrenja i jačale vaginalne mišiće. Najbolja stvar kod ovih vežbi jeste da ih možete vežbati bilo gde i bilo kada, a da to niko ne primeti. Pre svega, potrebno je da osvestite mišiće karličnog dna. Najbolji način da to uradite je da dok ste u toaletu probate da zaustavite mokrenje, a potom nastavite - na ovaj način ćete osetiti koji su to mišići koje treba vežbati. Ovo treba uraditi nekoliko puta dok ne osvestite deo koji ćete vežbati, jer ukoliko često zaustavljate mokrenje, povećavate šanse za nastanak infekcije. Izvodite ih tako što zamislite da vam se mokri i da hoćete da zaustavite mokrenje, zadržite mišiće 5-10 sekundi, a zatim opustite. Ponovite 10-20 puta, najmanje tri puta dnevno. Pre nego što počnete sa vežbanjem, ispraznite bešiku. Dišite normalno tokom izvođenja vežbe, udahom stegnete, a izdahom opustite mišiće. Probajte dok izvodite vežbu da ne aktivirate mišiće na nogama, mišiće zadnjice i trbušne mišiće. Kada raditi Kegelove vežbe?
  • S obzirom da u trudnoći često idete u toalet, dok perete ruke neka vam bude zadatak da svaki put uradite 10 ponavljanja.
  • Vežbajte dok čekate da se upali zeleno svetlo na semaforu, uradite vežbu 10 puta.
  • Vežbajte dok u čekaonici čekate na pregled kod ginekologa.
  • Vežbajte dok čekate u redu u banci, apoteci... (ali iskoristite šansu da ipak prođete preko reda, ukoliko ste trudnica).
  • Ako ste se porodili i dojite bebu, postavite sebi zadatak da upravo za vreme dojenja uradite dvadesetak ponavljanja.
Dušica Dišić, babica i sertifikovani edukator psihofizičke pripreme, prenatal pilatesa i yoge i programa vežbi tokom postporođajnog perioda.

Vežbe za trudnice

Sigurno se često pitate koje vežbe biste smeli raditi u trudnoći. Vežbe po mesecima trudnoće bi se svakako trebale razlikovati.

Vežbe u prvom trimestru

Ukoliko niste vežbali pre trudnoće, u prvih tri meseca vam vežbanje može biti naporno. Pre svega zato što se u telu dešavaju razne hormonalne promene koje mogu dovesti do generalne slabosti i mučnina. Ukoliko se ipak odlučite za vežbanje, posebnu pažnju posvetite zagrevanju i istezanju. Na ovaj način pripremate vaše mišiće ali i zglobove a zatim povećavate mobilnost kičme i karlice. Prilikom vežbanja vodite računa da vam otkucaji srca ne prelaze 140bpm i da trening ne traje duže od sat vremena.

Vežbe u drugom trimestru

Ovo je idealni period za povećanje fizičke aktivnosti. U drugom trimestru, trudnice se osećaju znatno bolje bez mučnina i iscrpljenosti. Bez obzira što se vi osećate bolje, obavezno konsultujte vašeg lekara oko aktivnosti koje planirate.  Obavezno se bavite vežbama disanja. Ove vežbe će vas dodatno smiriti ali i pozitivno uticati na međurebarne mišiće i dijafragmu. Dozvoljeno je baviti se i vežbama za jačanje mišića lega, karličnog dna i ramenog pojasa.  Zbog proširenih krvnih sudova, može se desiti da krvni pritisak pada. Kako biste ovo sprečili, koristite dovoljno tečnosti. 

Vežbe u trećem trimestru

Ovo su meseci pripreme vašeg organizma za predstojeći porođaj. Trudite se da nastavite sa vežbama kao i do sada, ali ukoliko u bilo kom trenutku osetite nelagodu ili primetite blago krvarenje, morate prekinuti sa vežbama kako ne biste izazvali prevremeni porođaj.  Naravno, uvek konsultujte vašeg lekara koji je upućen u razvoj vaše trudnoće. U ovom peridu, valjalo bi aktivirati jačanje gluteusa i karličnog dna uz pomoć vežbi za rastezanje i opuštanje. Trudnoća je posebo psiho-fiziološko stanje kod žena koje dovodi do raznih promena. U tom periodu i nakon toga, ženama je neophodno da imaju neki vid fizičke aktivnosti. Vežbe za trudnice moraju biti smišljene od strane stručnog lica i izvođene težinom proporcionalnoj dužini trudnoće. Jednom rečju, vezbe za trudnice moraju biti prilagođene kako ranoj tako i podmkloj trudnoći.

Vežbe u trudnoći

Zdrav stil života i vežbanje u trudnoći je jako bitno za život i zdravlje kako majke tako i bebe a ujedno povećava nivo energije i luči endorfin za dobro raspoloženje. Fiziološke promene u takozvanom “drugom stanju” su prevashodno hormonalne prirode i uzrokuju na emocionalne i fizičke promene. Simptomi koji se javljaju kod većine trudnica u ovom periodu su mučna i slabost, samim tim ukoliko niste bili fizički aktivni pre začeća, vežbanje u trudnoći nije pravi trenutak za započinjanje.U ovom periodu zadovoljavajuće vezbe za trudnice bi bile i aktivnosti kao što su lagane šetnje.

Treniranje u trudnoći

Od velikog je značaja da treniranje u trudnoći bude pravilno izvedeno kao i izbegavanje napora i prenaprezanja a pre svakog treninga treba odraditi vežbe zagrevanja i rastezanja koje smanjuju verovatnoću povrede. Vežbe za trudnice treba da budu organizovane tako da jačaju celu muskulaturu a poseban akcenat staviti na vežbe disanja koje jačaju mišiće leđa, stomaka i karlični deo.Vežbe u trudnoći ne bi trebalo da traju duže od sat vremena.

Plivanje u trudnoći

Plivanje je interesantna i opuštajuća vežba za trudnice, a dok plivate osećaj pokretljivosti i lakoće je nezamenljiv. Kao i sve ostale vežbe za kardiovaskularne organe, plivanje u trudnoći pomaže lakše disanje, a organizam lakše resorbuje kiseonika, što je izuzetno važno  za mamu i bebu. Plivanje u trudnoći pospešuje cirkulaciju, povećava jačinu i elestičnost mišića. Vežbe u trudnoći takođe će pomoći kod smanjenja otoka nogu i sprečiti pojavu proširenih vena.
Pročitajte više
Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću

Šta želite da naučite

Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imuni sistem, kojima blokira, hvata i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju. Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne barijere koja će sve bakterije i viruse sprečiti da naškode zdravlju. Imunitet je, zapravo, sposobnost organizma da se brani od ovih napadača. U tu svrhu, organizam svakog sata stvara preko deset miliona antitela, a za takvu produktivnost zahteva izdašne zalihe hranljivih materija. Tokom pripreme i planiranja trudnoće žene moraju da obrate posebnu pažnju na svoj imunitet i ozbiljno porade na njemu, ukoliko je oslabljen ili nezadovoljavajući, jer će u periodu trudnoće biti mnogo podložnije infekcijama ako je njihov imuni sistem oslabljen. Postoji veliki broj prirodnih preparata i lekovitog bilja koje mogu da pomognu u jačanju imuniteta. Međutim, nisu svi proizvodi, niti sve biljke adekvatne za upotrebu u periodu pripreme za trudnoću.

Folna kiselina, 9 esencijalnih vitamina i jod

Unošenje vitamina i minerala u ženski organizam ne može se uvek obezbediti optimalnom ishranom. Tipičan primer za to je folat, aktivni oblik folne kiseline (vitamin B9), čiji deficit nakon postignute trudnoće može dovesti do nepravilnosti u formiranju centralnog nervog sistema deteta. Folate, aktivne oblike folne kiseline, organizam obezbeđuje iz namirnica (spanać, brokoli, pomorandžin sok, itd). Međutim, preporučen dnevni unos folata od 400 mikrograma nije moguće obezbediti isključivo putem ishrane (prosečan unos je oko 50 odsto). Dovoljan unos folne kiseline može da doprinese smanjenju broja spontanih pobačaja koji se javljaju naročito kod žena sa sniženom aktivnošću enzima za pretvaranje folne kiseline u biološki aktivan oblik. Nedovoljno unošenje vitamina i minerala prilikom planiranja i tokom same trudnoće može da šteti budućem zdravlju deteta. Potrebno je vremena da se folna kiselina koju žene kroz razne vrste preparata unose u organizam, prevede u aktivni oblik folat- osim ako se ne uzme u obliku koji je odmah iskoristiv, kao Metafolin®. Potrebe za folatima u trudnoći se povećavaju i od velikog su značaja i za majku i za plod. Čak do 70 odsto komplikacija trudnoće uspešno se može sprečiti unosom folata pre začeća i tokom trudnoće. Tokom trudnoće naš organizam treba i druge vitamine B grupe koji imaju posebne uloge (vitamini B6 i B12 učestvuju u normalnom formiranju crvenih krvnih zrnaca; vitamini B1, B2, B6 i B12 učestvuju u normalnom funkcionisanju nervnog sistema). Vitamin C i E štiti ćelije organizma od oksidativnog stresa. Vitamin C, takođe, snaži imuni sistem organizma. Jod, važan mikroelement koji ulazi u sastav tiroidnih hormona, ima ulogu da obezbedi da štitasta žlezda stvara optimalne količine tiroidnih hormona, koji su esencijalni za mozak i neurološki razvoj bebe, pogotovo tokom perioda gestacije. Hormoni su neophodni za obezbeđivanje zdravog rasta i efikasni metabolizam. Organizam ne sintetiše jod, a potrebe za jodom se povećavaju i do 50 odsto tokom trudnoće. Nedostatak joda tokom trudnoće može izazvati hipotiroizam kod majke i bebe, tako da trudnice i dojilje moraju biti sigurne da ga unose dovoljno i za sebe i za svoju bebu; što je oko 150 mikrograma joda dnevno. Mnoge bitne nutrijente, vitamine i masne kiseline trudnice nemaju deponovane u organizmu niti ih mogu obezbediti čak ni optimalnom ishranom. DHA (omega-3 masna kiselina dugog lanca) je neophodna za pravilan razvoj mozga i vida deteta, kao i za razvoj njegovih intelektualnih i motoričkih sposobnosti. Masne morske ribe (haringa, losos, skuša, tuna) bogate su DHA, ali je njihov unos ograničen tokom trudnoće. Takođe, majčin organizam može da prevede samo male količine DHA iz biljnih ulja (ulje iz semena lana i ulje uljane repice). Fetus DHA dobija preko placente, a beba preko majčinog mleka, te je potrebno da trudnice i dojilje obezbede neophodan dnevni unos DHA. Preuzeto sa sajta www.hocubebu.rs.
Pročitajte više

Preporučujemo

Problemi sa glavoboljom u trudnoći
Buduće mame znaju: trudnoća je nepresušan izvor radosti i uzbuđenja, ali i jedna devetomesečna…
Pročitajte više
Kako se oporaviti posle porođaja
Ukoliko se bliži taj srećni dan kada ćete doneti bebu na svet, sigurno ste…
Pročitajte više
Kako povećati plodnost kod žena
Od jelovnika, nivoa stresa, sve do hormonskog balansa i stila života, svaka žena može…
Pročitajte više