fbpx

Mogu li i dalje da treniram pošto sam trudna?

Sjajno je što već trenirate i želite da nastavite. Vežbanje je dobro i za Vas i za Vašu bebu i sve dok ste zdravi a Vaša trudnoća normalna, nema razloga da ne nastavite.

Vežbanje će Vam dati više energije, pomoći Vam da bolje spavate i smanjiti rizk od problema povezanih sa trudnoćom kao što su bol u leđima, visok krvni pritisak i gestacioni dijabetes. Takođe i povećava Vašu otpornost i snagu, pomažući Vam da bolje izađete na kraj sa poslom i uz to je manja verovatnoća da ćete se previše ugojiti.

A pošto poboljšava cirkulaciju, beba će dobijati više kiseonika, što je bolje za celokupno zdravlje.

Šta je najbezbednije da odaberem?

Najbolje je, posebno kako Vaša trudnoća napreduje, da odaberete aktivnosti niskog intenziteta kao što su šetnja, plivanje, akvabik i vožnja sobnog bicikla, koje su dobre za srce i mišiće ali Vam ne opterećuju zglobove. Joga i istezanje su takođe u redu ali ako idete na fitnes, recite instruktoru da ste trudni. Ili, još bolje, pronađite posebnu grupu za trudnice.

Hormonske promene tokom trudnoće čine Vaše zglobove fleksibilnijim i podožnijim povredama zbog čega bi kod vežbanja visokog intenziteta tebalo biti jako oprezan. S tim u vezi, ako redovno trčite i imate jake zglobove možda ćete moći neko vreme da nastavite ali je važno da prestanete ako budete imali problema.

Takođe, pod većim ste rizikom od padova pošto Vam se centar za ravnotežu pomera što utiče na Vaš balans. Zbog toga je najbolje da izbegavate potencijalno opasne sportove kao što su jahanje, planinski biciklizam ili skijanje pošto bi nezgodan pad mogao da naškodi Vašoj bebi. Slično tome, kontaktni sportovi kao što su kikboks, džudo ili skvoš nisu prikladni.

Da li preterujem?

Trebalo bi da možete da razgovarate dok vežbate i da ne ostajete bez daha. Ako ipak ostanete bez daha, stanite pošto to može da utiče na kiseonik koji beba dobija.

Uvek prestanite ako počnete da se osećate iscrpljeno ili loše i pokušajte da se ne zagrejete previše pošto biste mogli da osetite vrtoglavicu. Tokom trudnoće se lakše zagrevate pa pijte dosta vode i potražite pomoć lekara ako ste zabrinuti ili imate nekih nedoumica bilo po kom pitanju.

* Mi možemo da Vam damo samo opšti savet ali kako se sve trudnoće međusobno razlikuju, kontaktirajte svog ginekologa ako imate nekih pitanja ili nedoumica.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail