fbpx

Sindrom „baby brain“ – šta mi se dešava?

Mnoge žene su rekle da postaju zaboravne tokom trudnoće. Prema tome, ako uhvatite sebe da češće tražite ključeve od kola ili zaboravljate važne datume, dobrodošli u „baby brain“. Evo činjenica o tim trenucima gubitka memorije:

Istraživači ne mogu da se odluče

Dokaz o tome da li ili ne bebin mozak zaista postoji je diskutabilna. Jedna australijska studija utvrdila je pad kognitivnih mogućnosti kod trudnih žena i porodilja u poređenju sa ženama koje nisu trudne. Druga istraživanja zaključuju da trudne žene izvode znatno lošije od žena koje nisu trudne kada dođe do toga da se sete šta treba da urade od budućih zadataka.

Trenutno izgledate malo rastrojeno

Mnogi stručnjaci ukazuju da su propusti u pamćenju u fokusu tokom trudnoće pre nego promene u mozgu. Drugim rečima, više ste zaokupljeni razmišaljanjima o Vašoj bebi sada, nego što obraćate pažnju na to gde parkirate svoje automobile. Uh. Nije sve tako loše, da, možda ste malo luckasti sada ali Vaša moć mozga će se pokazati u drugim oblastima. Jedna studija ukazuje da su trudne žene bolje u prepoznavanju upozoravajućih podsticaja od žena koje nisu trudne, na primer.

Nedostatak sna ne pomaže

Lišavanje sna može imati značajan uticaj na mogućnosti pamćenja. Ako se borite da spavate osam sati – što većina trudnih žena radi – onda je razumljivo ako ste trenutno malo zaboravne sada.

Budite “desna ruka” svom mozgu

Prihvatite da ćete biti malo zaboravne na kratko I to kompenzujte pisanjem listi, ostavljanjem poruka i korišćenjem opcije podsetnika na Vašem telefonu. Podesite tajmer kada kuvate i ne odlažite poslove kada Vam padnu na pamet – istraživanje pokazuje da čak i kratka odlaganja mogu znatno smanjiti šanse da zapamtite da obavite zadatke.

Majčinstvo Vas čini pametnijom

Budite sigurni da će se kompletne mentalne moći uskoro vratiti. Studije čak pokazuju da se siva masa uvećava u broju oblasti mozga nakon rođenja deteta i da su mame bolje u rešavanju problema, suočavanju sa stresom i izvršavanju određenih zadataka za pamćenje. Vaša mogućnost da budete multipraktični će svakako biti potvrđena kada beba stigne.

*Možemo Vam dati savet, ali kako svaka trudnoća može biti drugačija, molimo Vas da konsultujete svog ginekologa u slučaju pitanja i nedoumica.Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail