fbpx

Prednosti dojenja u odnosu na formule za odojčad

Drage mame, ako ste se ikada dvoumile između dojenja i hranjenja bebe formulama, bitno je da budete upućene koje benefite donosi dojenje (ukoliko imate dovoljno mleka) kako Vašoj bebi, tako i Vama.

Prednosti dojenja za majku

Sa osvrtom na kratkotrajne rizike povezane sa ishranom formulama, dokazano je da postoji povezanost sa čestim infekcijama kao što su dijareja i upale uha. Rizik od akutne upale uha (akutni otitis media) je 100% viši kod dece koja su hranjena isključivo formulama u odnosu na decu koje su majke hranile samo svojim mlekom, tokom prvih 6 meseci. Relativno retke ali ozbiljne infekcije i bolesti, poput respiratornih infekcija i leukemije su takođe češće kod beba kojima su davane formule. Rizik hospitalizacije kod bolesti donjeg respiratornog trakta u prvoj godini života je više od 250% veći kod beba koje su hranjene formulama nego kod onih beba kojie su isključivo dojene najmanje četiri meseca. Dokazano je i da korišćenje mleka za bebe u prahu povezano sa većim rizikom za pojavu hroničnih bolesti kao što su: dijabetes tip 2, astma, gojaznost.

Prednosti dojenja za bebu

Svaka mama će sigurno znati da navede neke od prednosti dojenja koje donose dobrobiti i za nju kao i za bebu. Ali još jedan važan razlog je povezivanje i zbližavanje majke i deteta. Neke majke su potvrdile da je jedan od glavnih razloga zašto su se odlučile na dojenje baš taj. Pored toga, smatra se (iako još uvek nije dokazano) da dojenje može pomoći smanjenju rizika od postporođajne depresije, ozbiljno stanje koje iskusi skoro 13% majki. Ovaj poremećaj predstavlja rizik ne samo za zdravlje majke, već i za zdravlje bebe, zbog nemogućnosti majke da se brine o svom detetu. Neka istraživanja su pokazala da žene koje doje, pre svega žene koje su duzi period dojile, imaju manji rizik od postporođajne depresije.

Ekonomski aspekt

Pored zdravstvenih prednosti za majke i njihovu decu, važan je i aspekt s ekonomske strane. Studija sprovedena pre više od jedne decenije pokazala je da je porodica u kojoj je majka dojila, a nije koristila formule u prvoj godini bebinog života, uštedela između 1200-1500$. Pored toga, bolje zdravstveno stanje deteta znači i manje troškove lečenja, više slobodnog vremena gde mama moze da se posveti bebi za igru, i nakon porodiljskog odsustva bolja produktivnost majke na poslu znajući da joj je beba zdrava.

Dojenje je prirodni način da beba unese sve hranjive materije koje su joj neophodne za pravilan razvoj. Zato je bitno da nakon porođaja vodite računa o ishrani i suplementaciji, jer sada sve što unesete u organizam beba dobija putem mleka. Majkama se savetuje da u periodu dojenja povećaju unos omega-3 masnih kiselina (pre svega DHA) koje su u ovom periodu zaslužne za intelektualni razvoj i motoriku. Takođe, folna kiselina je i dalje jako vazan vitamin s čijim unosom i nakon porođaja treba nastaviti jer je sada vaša beba dobija baš od Vas, a ona ima ulogu da se crvena krvna zrnca Vaše bebe pravilno formiraju. Da bi se folna kiselina iskoristila na pravi način, svoju ishranu bi trebalo obogatiti i vitaminima B grupe. Ishranom dobijate samo deo nutrijenata koji su potrebni na dnevnom nivou, zato se u periodu dojenja i savetuje suplementacija dodatnim vitaminima i mineralima. Femibion 2 preparat pored folne kiseline sadrži i metafolin ®, specijalan oblik folata koji ne zahteva aktivaciju u organizmu, sadrži optimalni kompleks vitamina u jednoj tableti i dovoljnu količinu omega-3 masne kiseline u jednoj kapsuli, tako da uz pravilnu ishranu i Femibion 2 nećete brinuti da li je Vaša beba putem mleka dobila sve ono što joj treba.

Prednost dojenja – Osnove

Pazite na znake gladi Vaše bebe i dojite kad god je beba gladna. Ovo se zove hranjenje “na zahtev”. Prvih nekoliko nedelja možda ćete dojiti 8 do 12 puta u roku od 24 sata. Gladne bebe pomeraju ruke prema ustima, prave buku ili pokreću usta, ili se kreću ka vašoj dojci. Ne čekajte da Vaša beba zaplače. To je znak da je previše gladna.

Budite strpljivi – Dojite Vašu bebu onoliko dugo koliko ona želi da sisa. Nemojte žuriti svoje dete kroz hranjenje. Bebe se obično zadrže od 10 do 20 minuta na jednoj dojci.

Opustite se – Ovo je ključno. Ako se budete opustili dok dojite, Vaše mleko će verovatno lepše poteći. Zauzmite pozu koja Vam je najudobnija. Možete jastucima da poduprete ruke, glavu i vrat i napraviti oslonac za noge kako bi poduprli stopala i noge prije nego što počnete da dojite.

Nedostaci formule

Kravlje mleko obiluje kazeinom. To je protein i njegov nivo je duplo veći od nivoa proteina u ljudskom mleku. Ove razlike utiču na probavu i apsorbovanje hranljivih materija. Ovi proteini su  idealni za uzgoj teladi ali ne i beba. Zato svaka majka koja je u mogućnosti, treba da iskoristi prednost dojenja. Kravlji proteini podstiču rast pogrešnih bakterija u crevnim tkivima novorođenčadi. Stolice neugodnih mirisa i ne tako slatki mirisni dah, su tu najmanji problem.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail