fbpx

Kako da se borim sa krivicom svako jutro kada ostavim svoje dete?

Mnoge mame osećaju krivicu da ostave bebu sa nekim drugim, kako ćete videti odlaskom bilo na koji roditeljski forum. Veza koju imate sa svojim detetom je drugačija od bilo koje druge vrste – Vaša beba je fizički bila deo Vas devet meseci pa je razumljivo što se plašite da je date u dnevnu negu ili jednostavno da budete razdvojeni toliko dugo.

I dalje postoji ustaljeno verovanje kod pojedinaca, na osnovu tradicionalnih uloga, da glavna odgovornost za dete prirodno pripada više majci nego ocu. Nije ni čudo da je u jednoj anketi iz 2004. godine koja je obuhvatila 1000 roditelja, 80% zaposlenih majki priznalo da se osećaju krivim što angažuju pomoć oko čuvanja deteta u poređenju sa samo 39 procenata tata.

Teška odluka

Međutim, kao i mnoge žene, odlučili ste da je odlazak na posao prava odluka za Vas i Vašu porodicu. Postoji puno dobrih raloga zašto je to slučaj, od finansijskih do staranja o vašoj emocionalnoj dobrobiti. Možda ste se osećali izolovani kod kuće ili Vam je nedostajala stimulacija koju ste dobijali na poslu. To Vas ne čini lošom mamom niti znači da svoje dete manje volite. Nema tu ničega pravog niti pogrešnog već je to odluka veoma lične prirode.

Vreme je da prestanete da brinete

Ako brinete da dnevna nega može da bude i štetna, odmah prestanite tako da mislite. Jedna američka studija iz 2010. godine koja je obuhvatila preko 1000 dece a koju je objavilo Društvo za istraživanje dečjeg razvoja je zaključila da sve u svemu nije bilo neželjenih dejstava na društveni ili mentalni razvoj dece je rezultat toga što su bila u dnevnoj nezi u prvoj godini.

Ima i potencijalnih benefita. Deca koja idu u dnevnu negu nauče društvene veštine ranije nego što bi ih ranije naučili što je zauzvrat dobro za njihovo samopouzdanje. To bi moglo da znači i da su manje stidljivi kada krenu u školu.

Ali, sve u svemu je najvažnije da Vaša beba bude srećna i voljena i da Vaš posao na to ne utiče.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail